Site icon Spletni časopis

Golob o Kosovu: “Izmišljotina” Janša: “Preverimo”

Janez Janša in Robert Golob Vir fotografij DZ in SDS, fotomontaža: Spletničasopis

“Vse skupaj je čista izmišljotina,” je Urošu Slaku na POP TV o pisanju medijev na Balkanu o nakazilih več milijonov evrov iz GEN-I v Prištino, ki bi jih naj prenašal kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj, ta teden odgovoril Robert Golob, ki je bil v času nakazil direktor GEN-I. Golob je dodal, da je pomembno vedeti, da je to lansirala SDS pred volitvami. Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša pa je novinarju Luki Svetini na TV Slovenija včeraj o tem odgovoru Goloba, v katerem je predvsem napadel SDS, povedal: “Zdaj, mi smo itak za vse krivi. Bi bilo čudno, če ne bi bili še za to. Dejstvo pa je, da so za ta pisanja kriva neka nakazila, o katerih so bili objavljeni dokumenti. Po mojem mnenju gre zgolj za vrh ledene gore. In zelo obžalujem, da že od maja zaman čakamo na tiste tri podpise poslancev Nove Slovenije, ki so bili obljubljeni, da se ustanovi preiskovalna komisija tudi v slovenskem državnem zboru, da se te sume razišče.”

Janez Janša in Robert Golob Vir fotografij DZ in SDS, fotomontaža: Spletni časopis

Golob je Slaku o očitkih, da je šlo z nakazili na Balkan tudi za financiranju volilne kampanje na Kosovu, obsežneje odgovoril tako: “A vi veste kdo je lansiral? To je lansirala stranka SDS pred našimi volitvami. Takrat so govorili, da se financira mene, pa mojo kampanjo. Pol smo pa ugotovili, da je ta gospod Berishaj, ki je mimogrede veleposlanik v Zagrebu, osebni prijatelj gospoda Janeza Janša. In v tistem trenutku je stvar iz Slovenije izginila. Zdaj so jo pač obudili očitno na Kosovu, mogoče prijatelji, mogoče neprijatelji. Nimam pojma.” Slak je dodal podvprašanje: “Se pravi, vi zanikate to, če vas prav razumem?” Golob pa je odgovoril: “Vse skupaj je čista izmišljotina.”

Janša je o tem odgovoru za TVS ob nujnosti preverjanja, kaj je res s preiskavo, ki je pa v parlamentu ni mogoče doseči, ker NSi tega noče, povedal še: “Pa naj se ugotovi, zakaj je pravzaprav šlo. Ker očitno policija po vseh teh posegih, kot smo videli, tukaj ne bo nič naredila. Zelo dvomim, da tudi tožilstvo, potem ko so veselo s sodniki ploskali za 600 EUR. Ne bi rad, da vse druge države po Balkanu prej ustanovijo preiskovalno komisijo o zadevah, ki izhajajo iz Slovenije, kot pa mi.”

Svoje ravnanje v NSi pojasnjujejo s tem, da hočejo stopiti iz sence SDS in da ta stranka zahteva preveč zase.

Golob: “Ni mi žal” Janša: “Nesrečen strel v koleno”

Na vprašanje Golobu na POPTV, ali mu je kaj žal, da je napovedal takojšnji dodatek 600 evrov sodnikom, s čemer je sprožil množične zahteve z vseh koncev po podobnih dodatkih in tudi očitke pravnikov, da je to nezakonito, je Golob Slaku odgovoril, da mu ni žal in nadaljeval: “Veste zakaj ne, zaradi tega, ker sem tudi v sodnem sistemu živel v iluziji. Živel sem v tem, kar so mi prodajali mediji trideset let, da je sodstvo tretja veja oblasti, ki je neodvisna od ostalih dveh. Potem pa pridem na vlado in ugotovim kaj? Da sodniki ali pa sodstvo niso neodvisni, ne pri imenovanjih, kjer so odvisni od politike in niso neodvisni materialno, ampak jim plače določa kdo? Vlada. In kaj so počele vse vlade od leta 2008 naprej? Niso dvigovali plač sodnikom. V tem obdobju od 2012, 2012 do 2020, v desetih letih so plače sodnikov realno padle za več kot pet odstotkov. V istem obdobju so se javni uslužbenci, ti, ki so v javnem plačnem sistemu, so se njihove plače dvignile za petnajst odstotkov. In teh 600 evrov je v resnici samo razlika med tem, kar so bili deležni javni uslužbenci v obdobju zadnjih deset let, sodniki pa ne in to tisti sodniki na najnižjem nivoju, ker gre za pavšalni znesek. Če hočete, meni se je zdelo res krivično, krivično, da je ena veja oblasti za to, ker jo je druga, to je politika, dobesedno držala na povodcu skozi plače, da je zaradi tega zaostajala za sistemom javnih plač. To je vse.”

Janša je Golobov dodatek sodnikom ocenil tako: “Lahko bi rekli, da je šlo za najbolj nesrečen strel v lastno koleno. Predsednik vlade je šel na zbor sodniškega društva in rekel, da bo popravili plače z nekim sistemskim pristopom, s čimer se jaz strinjam, ker tudi pri sodnikih gre za nesorazmerja. Ampak potem pa je dodal, da pa, dokler to ne bo popravljeno, boste pa od 1. januarja vsak mesec dobil še 600 EUR po glavi za to, da boste lažje počakali na to končno rešitev. Vsaka plačna skupina lahko zahteva zdaj isto, da, dokler se pogajajo, dobijo 500 ali pa 600 EUR na mesec, ker zakaj bi to obljubili samo enim.”

Na vprašanje Luke Svetine na TVS, ali se je kaj pogovarjal z Matejem Toninom po njegovi izjavi, da NSi ne gre več v desno sredinsko vlado, dokler bo Janša predsednik, je Janša odgovoril: “Take besede, kot ste jih citirali s strani gospoda Tonina, je njegova predhodnica na čelu te iste stranke tudi že izgovarjala. Pa so jo potem isti ljudje, ki so ji polagali te besede v usta, zamenjali. Problem te stranke je, da obstajajo neke strukture, ki menjajo predsednike. Zdaj, naš ključni problem pa je to, da NSi, ki ima osem poslancev v državnem zboru, SDS pa 27, zase zahteva in je to z glasovi koalicije tudi dobila, vodenje najpomembnejše nadzorne komisije. To je Komisija za nadzor javnih financ, ki vladi pravzaprav ne gleda pod prste.”

Exit mobile version