Site icon Spletni časopis

Sojenje Tomšiču zaradi pozivov k umoru Janše prestavljeno v februar

Posnetek protesta, kjer je Ludvik Tomšić vpil Ubi Janšo

“Včerajšnja glavna obravnava je bila preložena na prošnjo zagovornice zaradi opravičljivega razloga za izostanek z glavne obravnave na njeni strani, o čemer so bile stranke tudi seznanjene v obvestilu o preložitvi glavne obravnave.” Tako je iz okrajnega sodišča v Ljubljani svetovalec predsednice Igor Đukić danes odgovoril, zakaj je sodnica Jerca Oblak preklicala glavno obravnavo v sodnem postopku proti Ludviku Tomšiču, ki bi morala biti včeraj. Odvetnica Tomšiča je Tatjana Sitar, ki ima odvetniško pisarno v Novem mestu.

Obravnava bo čez dober mesec februarja. Postopek poteka zaradi pozivov na protestih proti prevzemu oblasti desnice, da je treba Janšo takoj ubiti.

Tomšič je na protestih pristašev levo-sredinskih strank proti izgubi oblasti, ko je nastajala prejšnja vlada Janeza Janše (SDS), dalj časa javno pozival k umoru Janše s spodbujanjem skandiranja “Ubi Janšo” in s ponavljanjem trditve, da je treba “Janšo takoj ubiti”. Posnetek protesta, objavil ga je novinar Luka Svetina, ko je Tomšič vpil “Ubi…” je bil takšen:

Cilje na protestu je Tomšič opisal tudi tako: “Janšo je treba samo ubit, pa nič drugega. Dela zgago 30 let, porkamadona.” Takšne pozive je izrekal tudi kar v kamero Vladimirja Voduška. Pozneje so bili protesti, na katerih so tudi z množično natisnjenimi plakati pozivali k smrti, skoraj vsak teden ob petkih.

Sodni postopek je presenetljiv, iz tožilstva mi je namreč maja 2020, ko sem prosil za pojasnilo, višja državna tožilka Katarina Bergant sporočila, da je postopke zaradi napisov, ki so pozivali k smrti (smrt janšizmu, svoboda narodu) zavrgla, ker na tožilstvu menijo, da pozivi k smrti pristašev določene stranke ali politika niso kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva in nestrpnosti, ki se preganja po uradni dolžnosti in da ne bodo preganjali niti pozivov Ludvika Tomšiča k umoru Janeza Janše. Teh pozivov na tožilstvu niso razumeli kot spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti, čeprav so bili izrečeni na organiziranih političnih protestih, dogajanje so preverjali kot grožnjo Janši osebno, tam pa je postopek mogoč le, če bi ga Janša proti Tomšiču tudi sprožil osebno, česar pa ta ni storil, je zapisala Bergantova, povrhu pa so na tožilstvu opozorili, da niti ne vedo, kdo je sploh grozil.

Na grožnje na protestih je, ko so se zgodili, javnost takoj opozorilo več manjših medijev, tudi Spletni časopis. Večji mediji, ki so obsežno propagandno poročali iz teh protestov, pa so jih zamolčali in so javnosti šele čez nekaj dni obvestili, da se organizatorji od izrečenih groženj distancirajo. Niso pa povedali, čigavih groženj in kakšnih natančno. O tem nenavadnem ravnanju medijev sem takrat anketiral bralce, odgovorite pa lahko, kaj je bil razlog za prikrivanje bralcem, gledalcem in poslušalcem, še vedno:

Zakaj mediji niso poročali o pozivih k umoru janeza Janše na protestih v Ljubljani

View Results

 Loading ...

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version