Site icon Spletni časopis

Sunak Ukrajini pošilja Challengerje, nemški Leopardi stojijo. Še en goreči T-90M

Velika Britanija je napovedala dostavo štirinajst težkih bojnih tankov Challenger 2 Ukrajini, kar je predvsem sporočilo Nemčiji. Pošiljajo še sto lažjih oklepnikov. In kup druge tehnike. Sporočilo je, da Ukrajina za obrambo pred Rusi potrebuje orožje. In ga bo dobila. Britanski tanki, ki jih uporabljajo še v Omanu, na bojišču za Ukrajince ne pomenijo velike spremembe, ker jih je premalo. Za resnejše spremembo v spopadih z Rusijo Ukrajina potrebuje več sto težkih modernih zahodnih tankov in tudi logistiko zanje. Velika Britanija toliko Challengerjev sploh nima. Pri tankih iz te države pa je težava tudi z rezervnimi deli, servisiranjem in strelivom, ker je do Ukrajine relativno daleč. Odločitev Britancev je predvsem dodaten pritisk na Nemčijo, ki pa lahko zagotovi veliko večje število tankov Leopard 2. Te tanke, ki veljajo za ene najboljših na svetu, ob Nemčiji uporablja še trinajst evropskih držav, a jih brez dovoljenja Nemčije ne smejo preusmeriti v Ukrajino. Skupaj je bilo doslej proizvedenih okoli 3.600 teh tankov v različnih inačicah. Uporabljajo jih tudi države, ki mejijo na Ukrajino. Poljska ima, denimo, 142 2A4s in še 105 verzij 2A5s. Del jih želi takoj poslati sosedi v pomoč. Dogovori o pomoči s težkimi nemškimi tanki v Natu še potekajo. Do premika bi lahko prišlo na vrhu Nata, ki bo v petek v ameriški vojaški bazi v Ramsteinu. Dodatno pomoč, oklepnike AMX-10 RC Ukrajini pošilja tudi Francija, je po novem letu napovedal predsednik Emmanuel Macron. Točno število in čas dostave teh oklepnih amfibijskih vozil nista znana.

Challengerji in Leopardi se lahko kosajo z najnovejšimi ruskimi tanki in bi, če bi jih bilo veliko, na bojišču spremenili razmerja sil. A tudi samo moderni težki tanki niso dovolj. So pa pomemben drobec. Da posamezni tank, tudi če je tehnološko zelo izpopolnjen, ne pomeni veliko, kaže v zadnjih dneh objavljen posnetek uničenja še enega najnovejšega ruskega tanka T-90M.

Angleži so Challengerje uporabljali v Iraku, Bosni in na Kosovu. Proizvodnja tega tanka se je začela leta 1993, pet let pozneje pa ga je vojska po nekaj začetnih težavah začela tudi uporabljati. Pozneje je bil večkrat posodobljen: popravili so zaščito, povečali mobilnost in uničevalno moč. Zadnja leta Angleži načrtujejo, da bi okoli sto petdeset teh tankov dodatno nadgradili v verzijo 3. Okoli 80 tankov, ki ne bodo nadgrajeni, pa bi v nekaj letih upokojili. Ali, po novem, del teh vozil bodo poslali v Ukrajino. Challengerje je v Ukrajino nameraval poslati že premier Boris Johnson, a je prišlo do preobrata in Ukrajinci so namesto modernih zahodnih težkih tankov dobili starodobne T-72s iz Poljske. Ta teden je vlada Rishi Sunaka odločitev spremenila in sporočila, da Ukrajini pošilja 14 svojih tankov. V paketu s kupom druge vojaške opreme. V Ukrajini to odmeva tako:

Po podatkih Ukrajincev, o katerih točnosti so mnenja zelo različna, ruska stran pa podobnih podatkov o žrtvah in uničeni tehniki ne objavlja, je vojska Ukrajine v zadnjih dneh uničila še 12 ruskih tankov, doslej 3118:

Angleži ocenjujejo drugače, da je Rusija v Ukrajini doslej izgubila 1.600 bojnih tankov. Število je pol manjše od ukrajinske ocene.

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version