Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kdo vse je manjkal na srečanju prejšnje vlade

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th januar 2023, 08:04 dop

Nenavaden posnetek srečanja ministrov in državnih sekretarjev prejšnje vlade je objavil Janez Janša (SDS), ki je vodil že tri vlade. Več jih je le Janez Drnovšek (LDS), ki je ob Janši edini, ki mu je doslej uspelo voditi več kot le eno vlado. Posnetek srečanja je zanimiv predvsem zaradi tistih, ki manjkajo. Na njem manjka pomemben del bivše vlade. Na posnetku ni nekdanjih ministrov iz NSi Mateja Tonina. Tej stranki, ki jo je volilo 6,9 odstotka volivcev, je koalicija Roberta Goloba dodelila vodenje obeh komisij, ki v parlamentu nadzorujeta vlado. Poslanci NSi vodijo tako komisijo za nadzor javnih financ kot za nadzor proračuna. Golobu je s tem uspel velik met: preprečil je, da bi mu pod prste gledala veliko večja SDS, ki je mandat za nadzor dobila na volitvah, kjer jo je volilo 23,5 odstotka volivcev. A v parlamentu odloča koalicija in možnost, da jih nadzorujejo, so namesto SDS NSi dodelile kar stranke vladne koalicije.

Tako očitnega zlorabljanja oblasti (večine v državnem zboru) za onemogočanje nadzorne vloge največje opozicijske stranke kot ga je pokazalo Gibanje svoboda Roberta Goloba s SD Tanje Fajon in Levico Luke Meseca v zgodovini slovenske države še ni bilo.

SDS se je Golob s tem znebil le deloma in le na videz.

Velike afere se zdaj pač dogajajo mimo nadzornih komisij, ki tavajo za dogodki. O škandalu s plačami vrha GEN-I v državi poteka javna razprava zaradi pisma šefa uprave NLB Blaža Brodnjaka gospodarstvenikom in ne zaradi dela komisije za nadzor javnih financ, ki jo vodi Jernej Vrtovec (NSi).

Vrtovec je bil kot minister zaslužen, da Robertu Golobu ni bil še enkrat podaljšan mandat na vrhu GEN-I, kjer so si že v preteklosti delili astronomske nagrade, kar je sprožilo ostro politično vojno. Podobno je med nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in Robertom Golobom zaradi vplivanja na policijo in ustanavljanja zasebne Golobove varnostne službe v vladi počilo po poslanskih vprašanji Žana Mahniča (SDS) o dogajanju in ne po nadzoru komisije za nadzor obveščevalcev, ki jo vodi Janez Žakelj (NSi). V tej “nadzorni” komisiji vladajoči SDS sploh niso dodelili članov. Tako očitnega zlorabljanja oblasti (večine v državnem zboru) za onemogočanje nadzorne vloge največje opozicijske stranke kot ga je pokazalo Gibanje svoboda Roberta Goloba s SD Tanje Fajon in Levico Luke Meseca v zgodovini države še ni bilo. Ena od posledic konflikta, ker si je NSi zaželela vodenje nadzornih komisij, ki ji po rezultatu volitev ne pripadajo (obtožuje pa za to SDS), je, da v parlamentu tudi vse preiskovalne komisije za zdaj ustanavlja in vodi le vladna koalicija, ki zaradi obvladovanje vlade tako ali tako lahko preiskuje dogajanje tudi na druge načine. Ni pa čisto jasno, kakšno korist lahko ima od tega NSi.

Sporočilo Janeza Janše na spletnem omrežju, katerega del je objava fotografije srečanja članov bivše vlade brez NSi, je bilo takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu