Site icon Spletni časopis

Goloba krepi Bratuškova, podpora Gibanju svoboda pa se topi

Precejšen padec popularnosti stranke Gibanje svoboda in premiera Roberta Goloba in dvig podpore SDS Janeza Janše je pokazala prva meritev agencije Mediana za Delo po novem letu, ko se v parlamentu začenjajo postopki potrjevanja kupa dodatnih ministrov. Za Gibanje Svoboda bo, denimo, ministrica postala nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki je že dvakrat propadla na volitvah kot kandidatka za poslanko, za Levico bo ministrstvo za solidarno prihodnost, ki je bilo najprej predvideno za Luko Meseca, prevzel ustanovitelj instituta 8. marec Simon Maljevac, propadla poslanska kandidatka SD Emilija Stojmenova Duh pa bo postala prava ministrica iz kvote Gibanja Svobode in ne bo več “brez listnice”. Kar pomeni predvsem, da bo imela dva namestnika (državna sekretarja), namesto le enega, kot doslej. Primerjava meritev Mediane za Delo pred mesecem in tokrat je takšna:

K precejšnjemu padcu popularnosti GS v primerjavi s prejšnjim mesecem je najbrž prispeval odstop notranje ministrice Tatjane Bobnar in velike težave v zdravstvu, ki jih napovedi o reformi v daljni prihodnosti ne razrešujejo. Ni pa jasno, koliko so že vplivali zapleti zadnjih dni s poletom Urške Klakočar Zupančič s Falconom na Dunaj, ki ga je nazadnje pojasnila s skrbjo za otroke, in odločitev vlade, da z vojaškimi častmi počasti umrlega Janeza Zemljariča za njegove udbaške zasluge pri obrambi oblasti zveze komunistov. Časopis Delo je zaznal tudi upad popularnosti premiera, vlade in državnega zbora. Te lestvice popularnosti so sicer precej sporne, je pa nenavadno, da je tik pred Golobom na njej zdaj po Delu na drugem mestu Tatjana Bobnar:

V daljšem obdobju je sprememba pri manjših strankah predvsem, da je SD Tanje Fajon po tej meritvi spet pred NSI Mateja Tonina:

Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, v grafikah jih predstavljam preračunano tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci, so takšni:

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in tudi zaradi tega, ker to omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

Exit mobile version