Site icon Spletni časopis

V Bakhmutu Rusi poškodovali slovenski oklepnik, Zelenski govoril s Pirc Musarjevo

poškodovani M80a foto: twitter

V spopadih za Bakhmut, ki potekajo že več mesecev, je ruska vojska močno poškodovala enega od 35 oklepnikov, ki jih je v pomoč Ukrajini poslala slovenska vlada v lanskem letu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pa je po telefonu danes govoril s slovensko predsednico Natašo Pirc Musar, se ji zahvalil za pomoč naše države pri procesu vključevanja Ukrajine v EU in jo povabil na obisk v Kiev. Posnetki poškodovanega vozila, ki so objavljeni na spletu, so takšni:

Ob objavljenih posnetkih za zdaj ni podatkov, ali so bili vojaki v vozilu poškodovani, možno je tudi, da je bilo vozilo poškodovano že pred časom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po pogovoru s slovensko predsednico Natašo Pirc Musar na spletnem omrežju twitter objavil takšno sporočilo:

35 takšnih pehotnih vozil kot je poškodovano je Slovenija v pomoč Ukrajini poslala junija, gre za precej star oklepnik, ki smo ga ob osamosvojitvi prevzeli od Jugoslavije, vozila so bila pred potjo v Ukrajino spravljena in konzervirana med tanki in drugimi oklepniki v bližini Pivke. Ukrajinci so že ob prevzemu vozil napovedali, da jih bodo poslali na vzhod države, služijo pa verjetno predvsem za pomoč prevozu vojakov do fronte, za kaj več to nekoliko zastarelo vozilo, ki je boje doživelo v jugoslovanskih vojnah, ni primerno. Prva vozila so iz proizvodnih linij prišla 1979, torej pred več kot 40 leti. Različica M80A ima licenčni motor tovarne Daimler-Benz  s 320 KM, osnovni model je imel francoskega s 260 KM. Vozilo je amfibijsko, lahko torej prečka tudi vodne površine, oboroženo je s topom, mitraljezom in raketometom.

Exit mobile version