Site icon Spletni časopis

Katastrofalna ruska napaka: Veliko mrtvih v napadu s HIMARS izstrelki

Rusko obrambno ministrstvo je priznalo smrt 63 ruskih vojakov po raketnem napadu z izstrelki sistema HIMARS na mesto Makiivka v Donecku. A zdi se, da je bilo mrtvih veliko več. Moskva redko prizna veliko število mrtvih vojakov. Če že, pa navedejo najnižje možno število. Verjetno je, da je bil napad v tem primeru tako zelo uničevalen, da velikega števila mrtvih, ko so iz uničene stavbe odvažali številna trupla, ni bilo mogoče prikriti. In so tokrat iz Moskve morali priznati in navesti število. Dogodek močno odmeva, kar kaže na slabo vodenje vojske. Tako velikega števila vojakov ne bi smelo biti v eni sami stavbi, ki je v dometu ukrajinskih izstrelkov in to povrhu na območju, kjer je del prebivalstva do okupatorjev sovražen in verjetno obvešča vojsko Ukrajine o dogajanju. Isti kraj so v preteklosti Ukrajinci že napadali. Napad se je zgodil takoj po polnoči, ko smo vstopili v novo leto, zadeto je bilo šolsko poslopje, v katerem pa so bili ruski vojaki. Kraj je označen s smrtno glavo na zemljevidu zgoraj levo (zemljevid je iz strani https://liveuamap.com, ki je dober vir informacij o dogajanju na območju konfliktov):

Ta zemljevid kaže tudi, da so bile eksplozije še na območju, ki so ga lani okupirali Rusi v bližini letališča pristaniškega mesta Berdiansk:

Po ocenah na ukrajinski strani je smrtnih žrtev napada na mesto Makiivka še veliko več kot 63, kolikor jih je priznalo rusko obrambno ministrstvo. Poročajo celo o 600 mrtvih, toliko vojakov bi naj tudi bilo v stavbi, razlog pa bi naj ne bile le rakete, v stavbi bi naj bilo tudi skladišče streliva. Da je bilo veliko mrtvih, pričajo tudi objave preživelih ruskih vojakov na spletnih omrežjih, ki pa hkrati dokazujejo, da vsi v stavbi niso izgubili življenja.

Odzivi na spletnih omrežjih na ukrajinski strani so bili takšni:

Večcevni mobilni raketometni sistemi Himars, ki so v ZDA v rabi od leta 2010, so zadnje čase med učinkovitejšimi orožji Ukrajine v vojni, ki so zadnje mesece prevesili tehtnico, da so se Rusi v glavnem le še umikali: so natančni in z njimi so Ukrajinci vojski Rusije in njihovi vojni logistiki povzročili precejšnje težave: uničujejo ruske poveljniške centre, uničili pa so tudi številna skladišča orožja in nabojev. 

Exit mobile version