Site icon Spletni časopis

Vsi Golobovi računi s POP TV in Telekomom

“Predsednik uprave PPF Jiří Šmejc (eden najbogatejših Čehov), ki je lastnica POP TV, se je sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom. Srečanje ni zabeleženo v aplikaciji Erar protikorupcjske komisije, ki beleži lobistične stike nosilcev oblasti. Je pa v njej mogoče najti zabeležko izpred dveh let, ko se je z lastnikom srečal Janez Janša.” Tako je včeraj v Delu poročala Suzana Kos. V medijih se ob tem običajno razvnamejo velike polemike o poskusu vplivanj politika in lastnikov iz tujine na uredniško politiko pomembnih medijev. Odgovorna urednica POP TV, ki je daleč najbolj gledana in s tem vplivna televizija v državi, je Tjaša Slokar Kos, ki je poročena z Dragom Kosom, bratom Marte Kos, ki je ta teden izstopila iz stranke premiera Roberta Goloba.

Na posle z državnim denarjem se Golob spozna

Robert Golob, v ozadju že bivša notranja ministrica Tatjana Bobnar Foto: DZ/Matija Sušnik

A za takšnimi srečanji so običajni še bolj poslovni interesi velikih podjetij. Po domače: denar. Na posle z državnim denarjem pa se Golob spozna. V tej igri je že dolgo. Telekom Slovenije je lani, ko je upravo vodil Cvetko Sršen, podjetje PRO PLUS obvestil o delni ničnosti pogodbe o vključitvi programov POP TV in Kanal A v sistem Telekoma in prenehal plačevati leta 2016 nenadoma zelo povišano nadomestilo za predvajanje programov PRO PLUS, s tožbo je zahteval tudi vrnitev 12.346.378 evrov preveč plačanih nadomestil in obresti od leta 2017 zaradi ocene, da je šlo za oškodovanje državnega podjetja. Telekoma. Povišanje je Češkemu podjetju zagotovilo dobiček, prej se bile poslovne številke slabše. Povišanje nadomestila se ni zgodilo povsem mimo GEN-I Roberta Goloba in poslovnega omrežja, katerega del je.

Za takšnimi srečanji so interesi velikih podjetij. Po domače: denar. Na takšne posle z državnim denarjem se Golob spozna. V tej igri je že dolgo.

Leta 2016, takrat je nadzorni svet Telekoma Slovenije vodil Borut Jamnik, upravo pa Rudolf Skobe, na vrhu SDH pa je tisto leto pristala Lidia Glavina, je Telekom z družbo PRO PLUS podpisal pogodbo, ki je za 12-krat povišala nadomestilo za predvajanje petih programov največjega zasebnega medijskega podjetja v državi. Kakšna je razlika, pokaže primerjava, da je na letni ravni nadomestilo leta 2015 znašalo manj kot pol milijona, leta 2018 po novi pogodbi pa na letni ravni 5,76 milijona evrov. Podobno je, po neuradnih informacijah, položaj na trgu, politično moč in podporo POP TV vnovčil tudi pri drugih operaterjih. Posledica tega je bila, da se je poslovni izid podjetja PRO PLUS močno popravil. Nenadoma so poslovali z presežki. Namesto 6,3 milijona minusa leta 2015 so imeli leta 2018 13,3 milijona evrov presežka.

To je tisto, kar verjetno zanima lastnike iz Češke tudi danes. Goloba pa, da bi bil ta medij še naprej na njegovi strani, kar je bil že v preteklosti in to tudi po notranjih sporih z Bobnarjevo, ki jo je podprla Marta Kos. In po tihem še marsikdo na levi. Podpora nikoli ni zastonj. Tudi leta 2016 ni bila.

‘Kot pomemben tuji investitor v Sloveniji si skupina PPF prizadeva ohraniti odnose z lokalnimi deležniki. Predsednik uprave PPF Jiří Šmejc se je v okviru svojega nedavnega poslovnega obiska v Sloveniji sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom.” Tako je podjetje iz Češke za Delo potrdili obisk pri Golobu, iz premierovega kabineta pa so pojasnili, da tega niso prijavili kot lobistični stik, ker bi naj pogovor ne bil takšne vsebine.

Ko na vrh prileti Glavina in pozneje odleti h Golobu

Dodatni milijoni za PRO PLUS so bili zagotovljeni v času vlade Mira Cerarja, takrat se je Telekom nenadoma začel ukvarjati s prodajo električne energije, dobavitelj je bil GEN-I Roberta Goloba.

Popravek

V članku Vsi Golobovi računi s POP TV in Telekomom, ki je bil v spletnicasopis.eu objavljen 16. decembra 2022, je bilo med drugim navedeno, da je bil, ko se je Telekom začel ukvarjati s prodajo električne energije, njegov dobavitelj GEN-I. To ne drži. Za Telekom Slovenije je storitev nakupa električne energije, ki je bila namenjena preprodaji gospodinjstvom, opravljal Petrol, kar smo že takrat tudi komunicirali.

Lani je prodajo elektrike Telekom opustil. Po podpisu ugodne pogodbe za Pro plus leta 2016 je Lidia Glavina leta 2017 postala predsednica nadzornega sveta Telekoma, z vrha SDH in Telekoma pa so jo “odstopili” leta 2019, ko je oblast od Mira Cerarja že prevzel Marjan Šarec. Takratni predsednik nadzornega sveta SDH Igor Kržan, ki je nekaj dni za tem sam prevzel vodenje uprave SDH, je z Glavino leta 2019 podpisal pogodbo, s katero ji je v SDH zagotovil svetovalno službo s plačo predsednice uprave in določbo o visoki odpravnini, če si hitro najde službo drugje. In si jo je. Že čez tri mesece. Bilo je julija 2019. Zaposlila se je v GEN-I Roberta Goloba. V Italiji. Skoraj hkrati kot Glavina na vrhu SDH je odstopil tudi predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe, v času katerega so bile za PRO PLUS ugodne pogodbe podpisane. Avgusta 2019, ko je že dobila zaposlitev v GEN-I, se je Lidia Glavina poslovila tudi z vrha nadzornega sveta Telekoma Slovenije.

Ob morebitni ponovni zagotovitvi denarja za Pro plus, kar je ogrozil Sršen, in za še koga v medijskem prostoru, lahko nova vlada s pomočjo obvladovanja Telekoma, kjer so po volitvah na hitro politično zamenjali nadzornike, po novem jih vodi Žiga Debeljak in upravo, po novem jo vodi Boštjan Košak, zniža še nadomestila, ki jih prejemajo manjše medijske mreže, ki so do vlade kritične in jih ne obvladujejo. Vladajoče najbolj moti Nova24TV, ki jo raziskujejo celo s posebno preiskovalno komisijo, ki so jo ustanovili v državnem zboru in jo vodi nekdanja urednica TVS Mojca Pašek Šetinc. Od volitev je ta nekdanja novinarka TVS, ki je vedno slovela kot ostra nasprotnica Janeza Janše, poslanka Gibanja Svoboda premiera Roberta Goloba. Vsote, ki jih Telekom plačuje Novi24TV, so v primerjavi z vsotami za Pro plus komaj vredne pozornosti.

Mojca Šetinc Pašek (GS) Foto: DZ Matija Sušnik

Majhen sladkorček, ko gre za medije, je Golob s hitrimi političnimi menjavami vrha SDH in Telekoma, ki jih je izpeljala njegova nova oblast (GS, SD in levica) po volitvah, že dobil: dosegel je zamenjavo direktorja TSMedie (Telekomovo medijsko podjetje) Rajka Geriča in posledično predčasno zamenjavo na vrhu uredništva drugega najbolj branega spletnega portala Siol.net. Najbolj bran je portal POP TV 24ur.com. V lasti podjetja iz Češke.

Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version