Site icon Spletni časopis

Marta Kos zapustila Goloba, Janša o ozadju

“Vedno sem zastopala demokratična načela, strokovnost, vrednote nekoruptivnosti, enakopravnosti in človekovih pravic. Enako lahko trdim za Tatjano Bobnar. Vse njeno delovanje je bilo vedno zavezano tem načelom. Moj odstop je zato tudi neposredna podpora Tatjani Bobnar”. Tako je Marta Kos, ki se je poleti umaknila kot kandidatka za predsednico republike Gibanja svobode in to še pred uradno vložitvijo kandidature na omrežju Facebook sporočila, da izstopa še iz stranke Gibanje Svoboda. To je storila, ko je premier v državni zbor poslal odstopno izjavo notranje ministrice Tatjane Bobnar.

Na izstop Kosove se je predsednik SDS Janez Janša odzval tako:

Biti član stranke ni nič posebnega, je pa Kosova izstop pojasnila v daljši izjavi:

“To ni več moja stranka.

Odločila sem se, da izstopim iz Gibanja Svoboda. O tem koraku sem premišljevala že nekaj časa in odločitev sem sprejela po tehtnem razmisleku.

Ponosna sem, da je Gibanju Svoboda pred parlamentarnimi volitvami uspelo zbrati predstavnike tistih naprednih sil, ki so po dveh težkih letih nazadnjaštva vrnile ljudem dostojanstvo in upanje v prihodnost.

Skupaj smo se odločili, da delamo tisto, kar je najboljše za našo Slovenijo, v dobro vseh državljank in državljanov. V stranko smo se vključevali ljudje z različnih koncev, z različnimi prepričanji in idejami. Ta različnost je bila naša prednost. Ni bilo enoumja, krepili smo kulturo dialoga, se znali poslušati in tako odločati.

Razmere, ki so povzročile okoliščine, zaradi katerih sem odstopila od kandidature za predsednico države, zaradi česar sem pozneje odstopila tudi kot podpredsednica stranke, se niso spremenile. Nasprotno, ostajajo enake in se zaostrujejo.

Na to kaže tudi trenutni konflikt glede Tatjane Bobnar in njen odstop z mesta ministrice za notranje zadeve.

Vedno sem zastopala demokratična načela, strokovnost, vrednote nekoruptivnosti, enakopravnosti in človekovih pravic. Enako lahko trdim za Tatjano Bobnar. Vse njeno delovanje je bilo vedno zavezano tem načelom.

Moj odstop je zato tudi neposredna podpora Tatjani Bobnar.

In hkrati svarilo, da prihodnost spoštovanja demokratičnih standardov ne sme biti odvisna od nekaj posameznikov, temveč od kulture dialoga, ki temelji na vrednotah.

Predvsem tistih, ki smo si jih v Gibanju Svoboda izbrali za najpomembnejše: spoštovanje, svoboda, odgovornost in zaupanje.”

Na posnetku, objavljenem na FB strani Marte Kos je nekdanja predsedniška kandidatka s predsednikom UEFE Aleksandrom Čeferinom

Exit mobile version