Site icon Spletni časopis

Hrvaškega G. preveč zaneslo, sodijo mu v Brežicah

Zaradi preostrih izjav ob prodaji precej prestižnega Mercedesa GL, za katerega se je izkazalo, da ima dvakrat več prevoženih kilometrov kot je kazalo na števcu, je včeraj v kazenskem postopku proti državljanu Hrvaške G. A. na sodišču v Brežicah sodnik Almir Kurspahić zaslišal kupca avtomobila in njegovo soprogo. A. je že več mesecev v priporu, deloma zaradi tega, ker ga je zaneslo v komunikacijah s kupcem mercedesa, še bolj pa, ker ga je zaneslo v komunikacijah z žensko, ki ga je na področju Brežic zavrnila kot ljubimca, česar ni najbolje sprejel in jo je zaradi tega zalezoval, jo zmerjal in ji grozil in to tudi pred njenim partnerjem in drugimi.

Kazenski postopek zaradi groženj in ne števca

Kupcu prestižnega mercedesa je serviser, ko se je avtomobil nekoliko pokvaril, pojasnil, da bi na števcu moralo biti veliko več kilometrov. Ko je kupec, ki je po rodu iz Srbije, poklical prodajalca A., od katerega je ugodno kupil prestižnega lepotca, mu je ta povedal, da bo, če gre v spor, “popušil”, opozoril pa bi ga naj še na to, kako s takšnimi obračunajo v Srbiji. Mediji so takrat ravno poročali o brutalnostih Kavaškega klana. Čeprav kilometri niso bili pravi, je bila pa cena ugodna. Na posnetku je fotografija prestižnega avtomobila enake vrste kot ga je A. prodal, ki ga lahko kupite na spletnem portalu rabljenih vozil.

Prestižni mercedes je prevozil veliko več kot je pisalo na števcu

Pozneje je družina kupcu po dogovoru, ki so ga dosegli pri odvetniku, poplačala škodo zaradi napačnega prikaza kilometrov. V sodnem postopku pa je A. ostal zaradi groženj, ki jih je izrekel in ne zaradi napačno prikazanih kilometrov na števcu vozila. Družina hrvaškega državljana A. ne sodi med socialno problematične, kar je pogosto v romski skupnosti na Dolenjskem. Obratno, veljajo za relativno poslovno spretno družino. Že oče je slovel kot dober trgovec. Neuradno je slišati, da tudi ime obtoženega izvira iz družinskih poslov v preteklosti z uglednimi znamkami, ki so jih prodajali. Ali preprodajali. Ali karkoli že.

Sodstvo ni prijazno do novinarjev

Novinarsko poročanje iz sodnega postopka o grožnjah po nakupovanju Mercedesa in drugem dogajanju ni preprosto. Čeprav so sojenja po ustavi javna, mi je predsednica okrožnega sodišča v Krškem Branka Drozg prepovedala, da bi smel dogajanje snemati z video kamero ali sicer karkoli na sodišču posneti s fotoaparatom. Zaradi tega ne morem objaviti posnetka sodnika Almirja Kurspahića, ki je vodil sojenje. Varnostnica na vhodu v sodišče je od mene zahtevala, da moram v omarici pred vstopom v sodno stavbo pustiti telefonski aparat in prenosni računalnik, s čemer so mi onemogočili, da bi si na sodišču lahko karkoli zapisal na ta način. To običajno storijo po navodilu predsednika okrajnega sodišča, kar je na tem sodišču Kurspahić.

Na pamet si vse prav zapomniti ni preprosto. Možnost napak je velika. Ta neprijaznost do novinarjev je za slovensko sodstvo značilna. Razlog za prepoved je bila, kot so sporočili, ker bodo obravnavali osebne in družinske stvari. A v sodni dvorani, v katero so me morali spustiti, ker ustava določa, da so sojenja javna, včeraj ni bilo zaznati nič posebno “družinskega” ali “osebnega”. Kupca avtomobila sta me pred sodno dvorano prosila, če ju z imenom in priimkom ne bi navajal. Kar tudi nisem nameraval, ker v poročanju nista res pomembna. Da ne smem slikati ali snemati ničesar na sodišču, me je predsednica okrožnega sodišča v Krškem Branka Drozg obvestila tako:

Nekoliko zanemarjeno pročelje okrajnega sodišča v Brežicah je bil največ, kar je bilo mogoče včeraj fotografirati. Več sodišče ne dovoli. Foto: Peter Jančič

Sojenje se bo na okrajnem sodišču v Brežicah jutri nadaljevalo še za nespodobne besede in zalezovanje ženske. Neuradno je slišati, da bi se oba postopka lahko končala po dogovoru med tožilko in zagovornikom A. s pogojno zaporno kaznijo, prepovedjo približevanja ženski in obveznim zdravljenjem težav, ki jih ima hrvaški državljan s slabim nadzorovanjem svojih reakcij.

V postopku mu sicer ne očitajo, da bi bil dejansko fizično nasilen.

Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version