Site icon Spletni časopis

Golob od Bobnarjeve in Lindava zahteval pojasnila o svojih političnih pritiskih

Tatjana Bobnar in Boštjan Poklukar Foto: DZ/Matija Sušnik

Iz vlade so medije obvestili, da se je predsednik vlade Robert Golob danes srečal z ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar in da sta ugotovila, da se strinjata v marsičem, razhajata pa se glede očitkov o politizaciji dela policije. Iz vlade so o pogovoru zapisali še: “Predsednik vlade se je z namenom dodatne razjasnitve obrnil na v. d. generalnega direktorja Policije, da do srede, 7. decembra, pojasni, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj osebno ali na Policijo in njene predstavnike.”

Predsednik vlade je v. d. generalnega direktorja Policije zaprosil tudi za pojasnila, ali je kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev in drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi Policija, oz. vplivati nanje.

Premierove zahteve so posledica očitkov, ko je vlada zavrnila imenovanje generalnega direktorja policije Boštjana Lindava v poln mandat, s čemer je premier Robert Golob podelil zaušnico notranji ministrici Tatjani Bobnar, ki je to imenovanje predlagala. Če je Lindav le začasno vršilec dolžnosti direktorja, kar je posledica, ko je vlada zavrnila imenovanje, je lažje pritiskajo nanj.

V ozadju je tudi konflikt ob ustanavljanju premierove posebne službe za varovanje premiera in podobnih najvišjih politikov. Za Dnevnik je Robert Golob, časopis je imel pri pridobivanju odgovora kar nekaj težav, medtem priznal, da se je ob ustanovitvi te vladne skupine za varovanje posvetoval s svetovalcem Milošem Njegoslavom Milovićem. Milović je bil v preteklosti v nenavadnih kazenskih postopkih, slovel pa je po dobri povezavah, tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Nenavadna je ta nova skupina tudi, ker policija, ki je za to doslej skrbela, sodi pod vlado, skrbi pa tudi za varovanje državnega zbora, ki je druga veja oblasti. Zakaj se jih premier boji, ni povsem jasno, so pa v novi instituciji, ki jo ustanavlja Golobova vlada, za enako delo zaposleni menda tudi bolje plačani, o čemer lahko več preberete tukaj:

V medijih so bile objavljene interpretacije, da je bil razlog “zaušnice” Bobnarjevi, ker ni očistila policije napačnih kadrov, kar je bilo pa nenavadno, ker so po prevzemu oblasti izvedli obsežno čistko. Dogajanje spominja na nedavno afero, ko je javnost izvedela, kako brutalno je na predstavnika zdravniškega sindikata pritiskal minister za zdravje Daniel Bešič Loredan in grozil z diskreditacijami, premier pa je potem sporočil, da so ministra nekoliko zanesla čustva in da to, kar je počel, ni nič takega.

Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version