Site icon Spletni časopis

Ker se Golobu mudi, DVK ne bo štela mrtvih na referendumih

Ne bomo izvedli vseh postopkov ugotavljanja rezultata referendumov, ker se vladnim strankam mudi, je danes odločila državna volilna komisija (DVK). Bližnjico, da ne bi ugotavljali, kdo je v času izvedbe volitev umrl, so predlagali predstavniki vseh treh vladnih strank v DVK, ker to omogoča hitrejšo izvedbo čistke na RTV Slovenija in ustanovitev petih novih ministrstev. Premier Robert Golob se je že pred tem odločanjem DVK o “bližnjici” začel dogovarjati, komu bo nove funkcije na hiter način razdelil. Imena iz koalicije pričakuje do jutri. Čeprav vsi glasovi iz tujine celo še niso pripotovali v državo in še niso prešteti. To kaže, da je bilo o naglici v državni volilni komisije vse dogovorjeno že pred današnjim odločanjem. A zapletalo se je pa danes v razpravah vendarle.

Izločil se je Zadergal, drugi ne

Po običajnem postopku bi DVK uradne rezultate referenduma potrjevala konec januarja prihodnje leto, po danes potrjeni bližnjici pa bodo potrjeni veliko hitreje in bodo lahko spremembe zakonov obveljale še letos.

Bližnjico, da tokrat ne bi ugotavljali točnega rezultata, kot so to počeli vedno v preteklosti in kar so načrtovali tudi za letos, so predlagali predstavniki vseh treh vladnih strank v državni volilni komisiji: Mojca Dolenc (v DVK kot zastopnik LMŠ, danes Gibanje svoboda), Miro Pretnar (SD) in nadomestni član Iztok Majhenič (Levica). Predlog je podpisala še nadomestna članica Ivana Grgić (SMC, danes je to Konkretno). Več podrobnosti o teh predlogih lahko preberete v povezanem članku tukaj.

Iz glasovanja in razprav se je izločil Drago Zadergal (SDS), ker je zaposlen na RTV Slovenija. Sejo je tudi zapustil. Nekoliko burno je postalo, ker je ob tem Janez Pogorelec vprašal, ali se ne bi moral Zadergal že prej izločiti. Ni pa Pogorelec omenjal, da je sam zaposlen v vladni pravni službi in torej podobno sporen. Sprememba zakona, ki je bila na referendumu, se na Zadergala (ali Pogorelca) neposredno ne nanaša, odstavlja le generalnega direktorja, direktorja televizije in radia, programske svetnike in nadzornike. Zadergal kot vodja pravne službe ni nič od tega. Zadergal je predlagal tudi izločitev predstavnikov vseh vladnih političnih strank, ki imajo tudi osebne politične interese, a je DVK večinsko to zavrnila, ker zakon določa, da so v DVK predstavniki strank, ki tam zaradi tega lahko zastopajo interese teh strank. Da je pa v tem primeru lahko kakšna težava, pa je ocenil Marko Kambič, ki je v DVK kot strokovnjak, in opozoril, da so predlog za skrajšanje predlagali le predstavniki vladnih strank, ne pa strokovnjaki, vodstvo ali predstavniki opozicije.

Pogorelec (NSi) za krajšanje zaradi volje ljudstva

Dodal je Kambič še, da so vsi predlagatelji vedeli, kak je problem, pa so se pred referendumom odločili, da prakse ne bodo spreminjali in da bo ugotavljanje rezultata potekalo kot je v preteklosti. Zdaj, ko se ugotavljanje rezultata dogaja, pa nenadoma predlagajo spremembo v korist vladnih strank. Kambič je ocenil še, da je spreminjanje pravil igre ob koncu nogometne tekme, da ne bi zmagala napačna ekipa, pravno nedopustno. Pozval je: “Ne povozite pravne države”. Janez Pogorelec (NSi) pa je ocenil obratno, da se tehta, ali vztrajati pri sprejetem sklepu pri 45 dnevnem ugotavljanju števila umrlih, ki je brezpredmetno, na drugi strani pa bo v začetku drugega leta v nasprotju z voljo ljudi začel veljati zakon o dodatni skrbi za starejše. Ljudska volja ne bo spoštovana, ker DVK ni dovolj hitro ugotovila rezultata referendumov, je opozoril Pogorelec in povedal, da bo glasoval za spoštovanje volje ljudi. Se je pa strinjal, da ni dobro med igro spreminjati pravil igre. Predsednik DVK Peter Golob pa je povedal, da bi bilo prav napako v pravilih igre popraviti prej, a z nepotrebnim zavlačevanjem se pa ne strinja.

Izločitev predstavnikov strank je bila zavrnjena. Skrajšanje je bilo izglasovano. Proti je bil le Kambič.

Na posnetku so člani DVK med današnjo precej burno sejo:

Državna volilna komisija med današnjo sejo Foto: Peter Jančič
Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version