Site icon Spletni časopis

SDS zmanjkuje možnosti za ustavljanje višanja davkov

Poslanci koalicijske Svobode, SD in Levice so še v zadnjem branju včeraj potrdili zvišanje obdavčitve najemnin, znižanje olajšav za samostojne podjetnike (s.p.-je) in znižanje splošne dohodninske olajšave in s tem povišanjem dohodninske obveznosti za vse. Še vedno pa ni gotovo, ali jim bo višjo obdavčitev do novega leta uspelo uveljaviti. Proti so glasovali le poslanci SDS, ki so uveljavitev novele že pred tem ustavili z zahtevo za posvetovalni referendum. Razplet glasovanja o zvišanju davkov je bil včeraj takšen:

Z zahtevo za referendum so iz SDS pred tem koalicijske stranke spravili v manjše težave, ker je kazalo, da zvišanje davkov zaradi tega ne bo obveljalo do novega leta. A so vladajoči skrajšali običajne poslovniške roke, v katerih se sme zavrniti predlog za posvetovalni referendum in ga prejšnji teden tudi zavrnili s kršenjem doslej veljavnih pravil. Včeraj pa so spremembo zakona še potrdili v zadnjem branju. Kot pri treh referendumskih zakonih se je tudi pri tem odločanju NSi Mateja Tonina postavila na vmesno pozicijo. Niso glasovali. Zadnje čase pogosto kritizirajo SDS Janeza Janše, da gre predaleč s povzročanjem težav vladajočim strankam.

Mogoče je, da se bo še dodatno zapletlo. Spremembo lahko z vetom ustavi še državni svet. Za zavlačevanje, da novosti ne bi obveljale z novim letom, pa so mogoče tudi še dodatne referendumske procedure. Ob predlogu za posvetovalni referendum, katerega cilj je bil tudi predvsem zavlačevanje, so bili precej komični protesti iz opozicijske Levice. Pred letom so namreč, ko je prejšnja koalicija zniževala obdavčitev, sami predlagali tak referendum, da bi zavlačevali. Ko je SDS njihov predlog podprla in bi referendum o znižanju davkov lahko dosegli, pa so svoj predlog iz Levice umaknili. Večina ljudi bi namreč zelo verjetno glasovala za nižje davčne obremenitve, pred aprilskimi volitvami poslancev pa tak referendum za takratno opozicijo, danes vladajoče, ne bi bil najbolj ugodna rešitev.

Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version