Site icon Spletni časopis

Posnetek razstreljenega ruskega tanka T-90M v uničenem konvoju #video

Na spletu je Ukrajina objavila posnetek uničenega konvoja ruskih vozil na območju Harkiva, med povsem uničenimi vozili je tudi sodobni ruski tank T-90M. Ogledate pa si lahko tudi posnetek vojaške pomoči Ukrajini iz območja nekdanje Jugoslavije (BiH). Doslej je bil v Ukrajini uničen vsaj še en tak moderen ruski tank. Na območju Harkiva pa je Ukrajinska vojska septembra ruski T-90M tudi zaplenila. Posadka ga je nedotaknjenega zapustila in zbežala. To je zahodnim vojskam omogočilo, da so lahko proučile tehnologijo in sisteme. Gre za nadgrajeno verzijo tanka T-90. Kratica M pomeni moderniziran. Prve posodobljene različice z oznako T-90M je ruska vojska v preizkušanje dobila leta 2017. Uradno so jih začeli uporabljati leta 2019. Posodobljena verzija T-90 ima med drugim boljši ščit in okrepljeno zaščito proti protitankovskemu orožju. A ni pomagalo. Zdi se, da so konvoj vozil septembra uničili ukrajinski izstrelki HIMARS, a posnetki, kakšne so posledice, so iz ceste dostopne šele zdaj.

V konvoju sta bila uničena še dva starejša tanka T-72B3, ti pogosto svojo kariero končajo v Ukrajini, več je bilo tudi že zajetih in jih zdaj uporabljajo Ukrajinci. Ta starejši ruski tank je bil tudi del konfliktov v Siriji. V koloni je bilo ob modernem tanku T-90M in dveh starejših tankih uničenih še več drugih vozil. Na zemljevidu je označen kraj dogodka.

Med zanimivejšimi v zadnjem tednu pa je še posnetek pomoči Ukrajini iz območja nekdanje Jugoslavije. Minometalce M69A so v Jugoslaviji proizvajali v BiH v Novem Travniku, uporabljala jih je vojska bivše federacije. Kdo jih je poslal v Ukrajino, ni povsem jasno. Posnetek je v balkanskih medijih sprožil precej razprav. Zdi se, da je na posnetku novo orožje, ki je bilo proizvedeno nedavno.

Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version