Site icon Spletni časopis

Finance Manager: Najbogatejša tudi lani Loginova

Prvo mesto na lestvici sto najpremožnejših si z več kot 300 milijoni premoženja vsak delita Iza Sia Login in Samo Login, ki ju zaradi ločitve tokrat predstavljajo ločeno. Sta na prvem in drugem mestu in ne več skupaj na prvem. Na tretjem mestu je družina Šešok. Lestvico sto najbolj premožnih v državi je objavila revija Finance Manager. Med sto najbogatejšimi so trije športniki, ki nastopajo v ameriških profesionalnih ligah. Najvišje med njimi je Goran Dragić, ki z ocenjenimi 69,8 milijona evrov zaseda 31. mesto. Za 20 milijonov evrov se je povečalo premoženje Luke Dončića, na 49,8 milijona evrov (54. mesto), peti najbolje plačani hokejist v zgodovini NHL Anže Kopitar pa s 43,3 milijona evrov zaseda 68. mesto. V celoti si lahko lestvico sto najbolj bogatih z vsemi pojasnili ogledate tukaj: najbogatejši Slovenci.

Spisek prvih deset na lestvice stotih najbolj premožnih revije Finance Manager je takšen:

Stoterica najbogatejših Slovencev je letos težja za 15 odstotkov, so sporočili iz Revije Finance Manager, oziroma za nekaj več kot milijardo evrov in je tako z 8,1 milijarde najpremožnejša doslej. Skok je sicer za spoznanje manjši kot lani, vseeno pa precejšen glede na pocenitve na delniških trgih. Zakaj? Odgovor je v ogromnih lanskih dobičkih, ki so glede na lanske izjave in napovedi pogosto presenečenje, hkrati pa v številnih podjetjih v lasti najpremožnejših trdijo, da jih bodo letos ponovili ali presegli. Poleg tega gre za podjetja, ki so zaradi trdnih bilanc bolj odporna proti oteženim razmeram – številna so praktično brez dolga, imajo dober položaj na trgu in velike dobičkovne marže.

Največji skok Bandelj, novi obraz Kukman


Meja za vstop na lestvico se je tako z lanskih 27,7 milijona evrov povišala na 33,3 milijona. V reviji opozarjajo, da so našteli približno 200 posameznikov s premoženjem, večjim od 20 milijonov evrov. Na letošnji lestvici je največji skok, v prvo peterico, naredil Boštjan Bandelj s svojim trgovcem z emisijskimi kuponi Belektron, ki je lani ustvaril kar 77,8 milijona evrov čistega dobička. Bandelj se je podal tudi v energetiko in takih, ki znajo izkoristiti priložnosti evropskega energetskega prehoda, je na lestvici še več. Med stoterico najpremožnejših sta letos dva novinca in 12 povratnikov, kar je manj kot v preteklih dveh letih, ko so bili v tem pogledu doseženi rekordi. Med novimi obrazi je Štefan Kukman, ki prebija led s kriptorešitvijo v konservativni logistični panogi. Podjetje CargoX, katerega 17-odstotni lastnik je, po lanskem približno 10-milijonskem dobičku letos napoveduje potrojitev lanskega rezultata, to pa je ključen razlog za uvrstitev Kukmana na lestvico z ocenjenimi 36,2 milijona evrov.

S kupninami Pečečnik, Boscarol…

Na njej sta prvič tudi lastnika uspešnega razvijalca in proizvajalca toplotnih črpalk Kronoterm Bogdan Kronovšek in njegova sestra Nataša Besednjak. Podjetje vrednotijo na 39,6 milijona evrov.
Pri večini podjetnikov velik del premoženja pomeni lastništvo v podjetju, iz leta v leto pa je več takšnih, ki se na lestvico uvrščajo s kupninami. Tem so se letos pridružili Joc Pečečnik (Interblock), Ivo Boscarol in njegova hči Anastasia Taja (Pipistrel) ter zakonca Mojca in Tomaž Čebašek (Vasco).
Na lestvico so znova uvrščeni trije športniki, ki uspešno nastopajo v ameriških profesionalnih ligah. Najvišje med njimi je Goran Dragić, ki z ocenjenimi 69,8 milijona evrov zaseda 31. mesto. Za 20 milijonov evrov se je po naši oceni povečalo premoženje Luke Dončića, na 49,8 milijona evrov (54. mesto), peti najbolje plačani hokejist v zgodovini NHL Anže Kopitar pa s 43,3 milijona evrov zaseda 68. mesto.
Na samem vrhu sta še vedno Iza Sia in Samo Login. Ker sporočata, da sta se zasebno razšla, njuno premoženje vodimo ločeno. Kot izhaja iz zadnjih dostopnih podatkov, sta bila pred prodajo enakomerno zastopana v lastništvu Outfita7, posledično si prvo mesto delita.

Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version