Site icon Spletni časopis

Propadla Šarec in Bratuškova sta Golobu prinesla četrt milijona evrov letno, volivce pa odganjata

Vlada Robert Golob in Luka Mesec Foto:DZ/Matija Sušnik

V tednu pred lokalnimi volitvami, ki bodo v nedeljo prvič pokazale moč strank po aprilskih volitvah poslancev, je raziskava javnega mnenja Mediane za Delo pokazala, da vključitev dveh bivših šefov vlad popularnosti Golobove stranke ni povišala. Gibanje Svoboda Roberta Goloba je na kongresu v Mariboru v soboto končalo združevanje z na volitvah propadlima strankama bivših premierov Marjana Šarca in Alenke Bratušek. V primerjavi z aprilskimi volitvami bi po raziskavi Mediane, ki jo je včeraj objavilo Delo, vse parlamentarne stranke volilo več volivcev. Svobodo desetina več, SDS 17 odstotkov več in NSi 24 odstotkov več, SD 9 odstotkov več in Levico 28 odstotkov več. Se je pa Golobu združitev s strankama propadlih premierov splačala drugače. Kot trgovec je za svojo stranko naredil dober posel, ker si je zagotovil krepko višje mesečne dotacije, kar je poplačal s funkcijami v vladi za Bratuškovo in Šarca. Bratuškova prave ministrske funkcije še ni dobila, ker je SDS z referendumsko zahtevo ustavila ustanovitev posebnega ministrstva zanjo.

Rezultati včeraj objavljene raziskave Mediana v primerjavi z zadnjimi volitvami (prikazani so le za stranke opredeljeni volivci) so takšni:

Vrednost združevanja, za kar je Marjana Šarca in Alenko Bratušek Robert Golob poplačal z visokima funkcijama v vladi, je bila finančna, volivce pa zaradi preteklosti, ki jo je s tem vključil v stranko, kvečjemu izgublja.

Kongres v Mariboru je bil propagandni cirkus pred lokalnimi volitvami ta teden in referendumi čez dva tedna, dejanska združitev se je zgodila poleti, kar kažejo povečana nakazila dotacij Golobovim svobodnjakom

Z združitvijo je Golobova stranka dobila državni dotaciji LMŠ in SAB, pri delitvi denarja so na volitvah neuspešne stranke v primerjavi z velikimi privilegirane, ker se tretjina celotne vsote deli v enakem znesku med vse stranke, združitev je zaradi tega še posebej finančno ugodna. Podatki, koliko več bodo dobili iz državnega proračuna so takšni:

Kongres v Mariboru je bil predvolilna propaganda pred lokalnimi volitvami in pred tremi referendumi, dejanska združitev se je zgodila poleti, kar pokažejo povečana nakazila dotacij, ki so se na mesečni ravni Gibanju svoboda povečala iz 60.560 na 78.551 evrov. Tako:

Izpis iz erar.si
Podrobnejši izpis iz erar.si

Dobili pa so v GS v tistem času (in vsak mesec) tudi denar za strokovno pomoč svojim poslancem, največ polovico vsote za to lahko vodje poslanskih skupin nakažejo svojim političnim strankam. V preglednici je prikazano takšno nakazilo Boruta Sajovica (GS) stranki Roberta Goloba v višini 41.638 evrov. Več kot je poslancev, višja je vsota. Združitev pri tem Svobodnjakom ni prinesla dodatnega finančnega plusa, ker sta LMŠ in SAB na volitvah propadli in nimata poslancev.

V preglednicah, kako po raziskavah javnega mnenja kaže strankam, prikazujem preračune za anketirane, ki so se opredelili za stranke, kar omogoča primerjave med raziskavami in z volitvami. Preračuni so delo Spletnega časopisa. Na dnu so objavljeni tudi izvirni deleži kot so jih mediji objavili. V preglednici je objavljeno, da je predsednice Vesne Urša Zgojznik, imajo pa še predsednika: Uroša Macerla. Pri Konkretno in SLS v preglednicah ni rezultata na volitvah, ker sta stranki nastopili v koaliciji več strank.

Izvirni podatki, ki so bili preračunani za prikaz primerjave z volitvami in drugimi raziskavami so takšni:

strankavolitve poslancev, 24.4.2022Mediana, Delo 15.11.
GS Robert Golob34,531
SDS Janez Janša23,522,6
NSi Matej Tonin6,97
SD Tanja Fajon6,76
Levica Luka Mesec4,54,7
Resnica Zoran Stevanović2,92,2
Piratska stranka Rolando Benjamin Vaz1,61,5
SLS Marko Balažic1,1
Konkretno Zdravko Počivalšek0,6
Naša prihodnost Ivan Gale1,71,1
SNS Zmago Jelinčič1,51,1
Vesna Urša Zgojznik1,41,2
Naša dežela Aleksandra Pivec1,50,9
drugo1,1
ne vem10
nobene4,6
ne želim odgovoriti3
prazna0,4
Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version