Site icon Spletni časopis

Nataša Pirc Musar bo predsednica republike po Borutu Pahorju

Več kot 90 odstotkih preštetih glasov kaže, da je na predsedniških volitvah zmagala Nataša Pirc Musar, ki jo je volilo okoli 54 odstotkov volivcev, Anže Logar je zbral okoli 46 odstotkov. Prednost je precejšnja in zdi se, da so bile tokrat raziskave javnega mnenja, ki so Pirc Musarjevi vse kazale prednost, točne.

Na posnetku, ko je postalo jasno, da je zmagala, je Nataša Pirc Musar, za njo predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki ji je prva čestitala.

Podobno so rezultate raziskovalci javnega mnenja zadeli v drugem krogu pred petimi leti, ko je razplet dokaj natančno napovedala Ninamedia Nikole Damjanića. Pahorju so napovedali zmago pred Marjanom Šarcem s 53,5 odstotki, na volitvah je zbral le za odtenek manj: 53,1 odstotka. Za danes so raziskovalci napovedali zmago Nataši Pirc Musar. Valicon za TVS odločno, NInamedia pa ne zelo. Najbližje pa je bila, tako zdaj kaže, Mediana:

Najbolj je mimo udaril Episcenter

Še najbolj je v drugem krogu pred petimi leti delež zgrešila agencija Episcenter, rezultate te agencije je takrat objavil časopis Delo, ki je Pahorju napovedala 56,3 odstotka. Krepko preveč.

A še bolj so zgrešili v prvem krogu, 20 oktobra so na RTV SLO napovedali s pomočjo agencije Episcenter Pahorju kar 53,5 odstotkov. V drugem krogu bi to bilo blizu rezultatu. V prvem pa so krepko zgrešili: za Pahorja je bilo le 47,2 odstotka volivcev, kar je bilo manj kot je bila najnižja možna napoved Episcentra. Pahor bi po Episcentru z upoštevanjem napake meritve lahko zbral med 49,8 in 57,2 odstotka. 47,2 odstotka je bilo manj od najmanj mogočega. “Gledalkam in gledalcem se opravičujemo zaradi netočne volilne napovedi, ki smo jo objavili,” se je za ta spodrsljaj pozneje opravičil voditelj Igor E. Bergant. Zmago že v prvem krogu je Pahorju za Dnevnik napovedala tudi Ninamedia in to s kar 56 odstotki, kar se tudi ni zgodilo. So pa bili v drugem krogu najbolj natančni.

Kdo je letos najbolj zadel, bo natnačno znano ponoči, ko bodo objavljeni bolj dokončni rezultati.

Koliko sta Mediana za POPTV in Valicon za RTVSLO v odstotkih pri posameznih kandidatih zgrešili v prvem krogu letos, kaže preglednica:

Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version