Site icon Spletni časopis

Neučinkovitost sveta proti ruskemu diktatorju

Vojna v Ukrajini poteka že 23.dan. Kaže, da je vedno hujše, saj ruske enote napadajo večino ukrajinskih mest iz kopnega in iz zraka. Pogovori o prekinitvi ognja niso prinesli nobenih rezultatov. Tudi dogovorjena premirja za vzpostavitev koridorjev za civilno prebivalstvo ne držijo. Ob tem je tu še zima, pomanjkanje vode, hrane in zdravil. Že 3 milijone prebivalcev Ukrajine je zbežalo od doma v sosednje države in največ na Poljsko,ki je najbliže Ukrajini.
Pravljice predsednika Putina in zunanjega ministra Lavrova, da gre le za posebno operacijo ne držijo, so debela laž. Ruska vojska napada civilne cilje in ne vojaških. Ubogi otroci, mladina, žene, starejši ljudje in ukrajinski branilci.
Ne vem, kaj so delali uradniki v Bruslju, da Ukrajine že zdavnaj niso sprejeli v Evropsko unijo. Kajti vojaške razmere v Ukrajini so se začele pred 8 leti, leta 2014,ko je Putin priključil polotok Krim k Rusiji. V dveh odcepljenih pokrajinah, ki sta se razglasili za samostojni državi se borijo proti redni ukrajinski vojski že 8 let. Seveda jim pomaga ruska vojska z oborožitvijo in tudi drugače. Putin je ti dve deželi priznal za samostojni državi.
Ruske pravljice ne poznajo meja. Putin je v začetku agresije na Ukrajino trdil, da želi uničiti nacistično ukrajinsko oblast. Celo legalnega ukrajinskega predsednika Zelenskega je označil za nacista, četudi ima židovske korenine.
Akcija »Bltz Krieg« ni uspela. Ukrajinci se srčno branijo za svobodo in domovino. Vendar proti precej močnejšemu sovražniku bodo težko zmagali. Žal niso v zavezništvu NATO. Ta zveza se boji zapreti zračni prostor nad Ukrajino zaradi nevarnosti, da bi v tem primeru prišlo do 3.svetovne vojne. Večina držav Evropske Unije je Ukrajini priskočila na pomoč tako z orožjem kot s humanitarno pomočjo. Nemci so dolgo odlašali s pošiljanjem orožja Ukrajini in so se potem odločili, da jim pošljejo moderno orožje za protiletalsko obrambo. Tudi Slovenija jem poslala nekaj orožja. A nekdanji slovenski predsednik je temu nasprotoval. Kot, da ne bi vedel, da se s fračami in lesenimi palicami ne moreš braniti pred do zob oboroženemu sovražniku.
Četudi so v Združenih narodih v New Yorku agresijo obsodili in zahtevali umik ruske vojske iz Ukrajine, se to ni zgodilo. Svet je uvedel proti Rusiji ostre sankcije, a Putina to ne odvrača od nadaljnjega vojskovanja.
Žalostno, da se v 21.stoletju dogaja vojna pred našimi očmi in ne Evropa ne svet nista sposobna ustaviti Putinovega rožljanja z orožjem in ubijanjem civilnega prebivalstva Ukrajine. Samo leporečenje, da se jim Ukrajinci smilijo ne ustavljajo Putinovih napadalcev.
Seveda tudi številni pogumni Rusi nasprotujejo vojni v Ukrajini in protestirajo. Ruska policija jih aretira in zapre. Finančne kazni sledijo. Prav tako ruski in tuji novinarji ne smejo pisati o vojni v Ukrajini, ker je tam po Putinovo le posebna operacija, v kateri žal padajo in umirajo mladi ruski fantje. Ruski diktatorski režim ima tudi zelo močno lažnivo propagando. V zadnjem času nas želijo prepričati, da so v Ukrajini ZDA v številnih laboratorijih razvijali biološko orožje. Seveda dokazov za to nimajo. A številni evropski mediji povzemajo to neresnično informacijo in zavajajo svoje bralce, poslušalce in gledalce.
Številna srečanja evropskih in svetovnih politikov z nameni, da bi zaustavili vojno niso uspela. Ugledni evropski politiki kličejo Putina in se z njim dolgo pogovarjajo z namenom, da bi se vojna zaustavila. Vse skupaj je zaman. Večina Ukrajincev si želi čimprejšnjega miru, da se bodo lahko vrnili na svoje domove.
Vojna še ni končana in bombardiranja in raketiranja ukrajinskih mest se nadaljuje. Kako dolgo še? Na to odgovora zaenkrat ni.
Nekatere evropske države so odvisne od ruskega plina, ki ga še vedno dobivajo iz Rusije. Seveda na ta način financirajo Putinovo vojno, ki je zelo draga.
Energija se je v Evropi zelo podražila in se še draži. Ruska valuta rubelj je izgubila 50% vrednosti. Ukrajina je bila žitnica Evrope, kako bo letos se ne ve?
Seveda še vedno mnogi stavijo na pogajanja, ki bi morala biti na najvišji politični ruski in ukrajinski ravni. Morijo ukrajinskega prebivalstva je treba čim prej zaustaviti. Upajmo lahko, da se bo to čim prej zgodilo in to preden Putin z njegovim vojaškim škornjem zmelje Ukrajino in Ukrajince v prah.

Dušan Čegovnik, Essen 18.marec 2022

Exit mobile version