Site icon Spletni časopis

Butalci gredo večkrat na led

Osel Foto: P. J.

Osel


Butalci se iz zgodovine očitno niso nič naučili. Pred vsakimi volitvami se ustanavljajo nove stranke z domnevno novimi obrazi. Mainstream mediji te nove stranke in njihove voditelje podprejo in jih favorizirajo kljub temu, da te stranke in njihovi predsedniki za državljane Butal niso še nič naredili. Butalci pa so do zdaj že trikrat nasedli obljubam in ustvarjalcem javnega mnenja ali mainstream medijem. Tako so nasedli županu glavnega mesta Butal, ki je na volitvah sicer zmagal, a ni mogel sestaviti vlade.

Zoran Janković

Zaradi tega spodrsljaja je vlado za dobro leto zopet prevzel panter. Žal je moral panter čez leto dno odstopiti in vlado je prevzela šivilja. Le- ta je po letu in pol tudi odstopila. Na novih volitvah je uspešno nastopil »nov obraz« ugleden butalski pravnik in univerzitetni profesor. Malo pred volitvami so panterja zaprli, a volivci so ga vseeno izvolili v butalski parlament. Na seje so ga vozili iz zapora. Po določenem času so butalski poslanci panterju neupravičeno odvzeli mandat.
Malo pred iztekom mandata je odstopil takratni predsednik butalske vlade zaradi neke afere. Sledile so volitve. Na volitvah je zmagal panter. Po volitvah se je želel dogovoriti z drugimi strankami za sestavo vlade. Nobena leva stranka ni želela stopiti s panterjem v koalicijo. Iz tega razloga je mandatarstvo predal zvitemu zajčku.

Karl Erjavec, Miro Cerar, Marjan Šarec, Dejan Židan in Alenka Bratušek po podpisu koalicijske pogodbe

Le temu je uspelo sestaviti vlado z levimi strankami. Po letu in pol je vrgel zajček puško v koruzo in odstopil. Upal je, da bodo kmalu predčasne volitve in sanjal o zmagi. Vlada je razpadla zaradi številnih nesoglasij med vladnimi strankami in ježkovo stranko, ki je bila jeziček na tehtnici.
Je pa uspelo sedaj panterju sestaviti novo vlado tudi z delom že bivše vlade ali z dvema levima ali levo-sredinskima strankama.
V obdobju pandemije vladanje ni lahko. Razni ukrepi ljudi že nervirajo in utrujajo. Seveda je tako po večini držav Evrope.
Panterjevi vladi je opozicija ves čas nagajala in kritizirala večino vladinih odločitev. Zaenkrat je uspelo panterjevi vladi previhariti napade in ostati v sedlu. Bližajo se nove volitve in ker opoziciji ni uspelo spodnesti vlade so zopet poiskali odrešitelja v sicer znanem »novem« obrazu mestnemu ptičku, ki se želi povzpeti na butalski vladarski prestol. Mainstream mediji ga hvalijo, kujejo v zvezde in mu napovedujejo zmago. Ptiček, ki je prevzel neko sicer malo stranko, žal nima še niti programa stranke niti seznama volilne liste. V intervjujih je deloval zelo medlo in neprepričljivo. Verjetno bi bilo boljše, da bi se za žezlo vlade potegovala lisička, ki je odlična govornica in izkušena političarka. Tudi zajček je dober govornik in se zna obnašati pred mikrofoni. V Butalah bo ta dva meseca še napeto. Verjetno bodo sledile še kakšne afere in seveda prepiranje po mainstream medijih in po medmrežju.
Žal so Butalce že velikokrat prevarali »novi obrazi«, da so jih izvolili. Upam, da so se Butalci kaj naučili in so spregledali, da »novim obrazom« ni za verjeti in da bodo na volitvah izvolili stranke, ki bodo kaj storile za državljane Butal in za državo Butale.

Dušan Čegovnik, Essen 15.02.2022

Exit mobile version