Spletni časopis

Dve desetletji od poskusa umora Mira Petka

(Last Updated On: 21/04/2021)

Novinarja Večera Mira Petek sta 28. februarja 2001 pred domačo hišo v Mežici brutalna napadla vsaj dva napadalca, mu z udarci s kiji izmaličili obraz, polomila kosti (lobanjsko, čeljustnico, obe ličnici, nosno), brcala pa še na tleh.

Petek, ki je, ko sta napadalca zbežala, bil še pri zavesti, se je privlekel do vrat v hišo in poklicati soprogo. V bolnišnici so mu, nekaj časa je bil zaradi otekanja možganov tudi v umetni komi, rešili življenje, a ostal je brez vonja in okusa.

Kot dopisnik iz Koroške je takrat kritično za Večer pisal vplivnih lokalnih podjetnikih in njihovih poslih z državo in državnimi bankami. Pa tudi o drugih dogodkih v skupnosti.

Policija je slabo zavarovala kraj napada, cestno podjetje je splužilo sneg s sledovi storilcev. Kljub optimističnim ocenam takratnega direktorja policije Marka Pogorevca, kako storilcem dihajo za vrat, preiskava ni bila preveč uspešna niti, ko je po letu in pol primer od slovenjgraškega tožilstva, ki ni slovelo po veliki učinkovitosti, prevzelo mariborsko tožilstvo pod vodstvom Elizabete Györkös, ki je napad prekvalificiralo v poskus umora.

Poznejše sojenje skupini, ki je bila osumljena izvedbe napada, se je končalo z oprostilnimi sodbami za vse, naročniki niso bili v sodnem postopku.

Primer je preiskovala parlamentarna komisija, ki jo je vodil Mirko Zamernik (takrat SDS, pozneje SLS), preverjala pa tudi Mednarodna zveza novinarjev (IFJ).

Petek, ki si je sčasoma po hudih poškodbah opomogel, je bil pozneje izvoljen za poslanca SDS, za občinskega svetnika in državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo.

(Visited 249 times, 1 visits today)
Exit mobile version