Site icon Spletni časopis

Butalska nezaupnica

Rudolf Maister, kip pred ministrstvom za obrambo Foto: P. J.

 Piše: Dušan Čegovnik   

V Butalah je zanimivo, ker se vedno nekaj dogaja. Od jeseni se že govori, da bodo predstavniki opozicijskih butalskih strank vložili nezaupnico proti predsedniku vlade panterju.

Glede na pandemijo virusa Covida 19 je takšno nagajanje prav neokusno. V času, ko bi morali Butalci stopiti skupaj in napeti vse moči, da bi zajezili pandemijo, se mora butalska vlada ob svojem delu ukvarjati še z reševanjem potez opozicije. Predsedniki in predsednici različnih butalskih strank, ki so bile do nedavnega v skupni neuspešni koaliciji, bi radi ponovno prevzeli vlado.


V stranko butalskih upokojencev se je vrnil bivši predsednik maček, ki je kmalu po ponovnem prevzemu stranke to stranko odpeljal iz vladne koalicije. Lisička, muca, zajček in jež so mačku ponudili, da kandidira za predsednika butalske vlade a prej je treba z nezaupnico odžagati sedanjega predsednika vlade panterja.

Glede na to, da ima butalski parlament 90 sedežev bi bilo potrebnih za zrušitev panterja 46 poslanskih glasov. Tu se je pa zapletlo. Kajti izmed 5 poslancev upokojenske poslanske skupine so prispevali podpis za nezaupnico vlade le 3 poslanci. Vse opozicijske stranke se trudijo pridobiti še 4 glasove od vladnih poslancev. Le da so ti zaenkrat vztrajni in njihove ponudbe odbijajo.

Vmes sta se 2 poslanca opozicije okužila z virusom in ne bi mogla glasovati od doma. V strahu, da maček ne bi dobil dovolj podpore pri glasovanju v parlamentu, je glasovanje o nezaupnici odložil na čas, ko bodo vsi poslanci opozicije zdravi. Seveda bi bilo možno tudi spremeniti pravilnik in omogočiti glasovati na daljavo. Vendar je smešno, da ti poslanci opozicije lani spomladi aprila niso želeli spremeniti tega pravilnika zato, ker ga je predlagala vlada. Sedaj, ko bi jim spremenjen pravilnik ustrezal bi radi čimprej ta pravilnik spremenili. Za sprejem spremembe je potrebna dvotretjinska večina.

Seveda je bil maček gost nacionalne butalske televizije v zadnjih dnevih večkrat. Celo privatna televizija naklonjena vladi je objavljala govore mačka. Kot eden izmed očitkov vladi je tudi neučinkovit spopad z epidemijo. To je bil pa strel v koleno, saj eden izmed upokojenskih poslancev ravno zaradi tega ni želel dati svojega podpisa za interpelacijo. Kajti minister za zdravje je bil iz te stranke in bi bila to kritika strankarskega prijatelja. Večino lanskega leta je vodil ministrstvo za zdravje član upokojenske stranke. Določene ukrepe so sprejemali na sejah vlade. Seveda je prišlo tudi do nasprotovanja, ker je zdravstveni minister predlagal v pozni jeseni popoln lockdown katerega minister za gospodarstvo ni podpiral.

Za lase privlečena je točka v nezaupnici, ki govori o tem, da ta vlada ogroža ugled Butal v EU in v svetu. Maček je pozabil, da je v času, ko je bil butalski minister za zunanje zadeve zelo škodil arbitraži Butal s sosednjo državo. Zanemaril je tudi sodelovanje s svetovno velesilo ZDA in Butale raje povezoval s Sovjetsko zvezo.
Čudne so tudi druge trditve v nezaupnici, ker ne odražajo resnice. Človek dobi občutek, da resnica ni zaželena. Oziroma je dobro le tisto kar trdi butalska opozicija.
Vprašljivo je, kako bodo uspešno sodelovali : maček, zajček, jež, lisička in muca, to je tisti, ki so že bili skupaj a so se zaradi sporov razšli.
Očitno bi bilo boljše, da trenutna vlada ostane na položaju do konca mandata. Na prihodnjih volitvah bodo Butalci izvolili novo vlado po njihovi želji.

Prof. Dušan Čegovnik, Essen

Exit mobile version