Site icon Spletni časopis

Visok skok okuženih v Turčiji, v Srbiji uradno več okuženih kot na Hrvaškem

Trend nagle rasti števila potrjeno okuženih v Srbiji in na Hrvaškem, na katerega sem opozoril včeraj, se nadaljuje. Velikanski skok števila okuženih pa statistika kaže v Turčiji.

V Srbiji je število potrjeno okuženih že višje kot na Hrvaškem, obe državi, ki imata krepko več prebivalcev kot Slovenija, pa se naši državi po številu okuženih hitro bližata.

Podrobnejše in osvežene podatke si lahko ogledate tukaj:

https://cv19info.live/europe/

V povsem drugi dimenziji pa je medtem Turčija, kjer so zadnji dan zabeležili kar 1704 nove okužene, s čemer je ta država že med 15 državami, ki imajo največ okuženih na svetu:

V Turčiji živi 80 milijonov ljudi.

V bivši Jugoslaviji so za zdaj številke nižje.

Srbija, kjer živi sedem milijonov ljudi, pa je med temi državami že na prvem mestu po številu mrtvih, ki jih je deset.

Po številu mrtvih v tem delu Evrope izstopa še naša soseda Madžarska, s slabimi desetimi milijoni prebivalcev, kjer je virus doslej vzel 13 življenj. Je pa v tej državi uradno ugotovljenih 408 okuženih, torej precej manj kot pri nas, na Hrvaškem ali v Srbiji.

A razlike so lahko tudi posledica manj testiranj v drugih državah, ki jih je v Sloveniji veliko.

Precejšen skok števila potrjeno okuženih v Srbiji kaže grafika univerze John Hopkins:

Velik skok je lahko posledica odločnejšega testiranja, občasno pa na to vpliva tudi sprememba prikazovanja podatkov, za kakršno se je, denimo, naša država odločila pred nekaj dnevi, ko zdaj vsakič prikazuje število okuženih v 24 urah prejšnjega dne.

Za Hrvaško, kjer živi okoli štiri milijone ljudi, je enaka grafika takšna:

Izvirne in redno osvežene podatke, ki so prikazani si lahko za vse države ogledate na povezavi tukaj:

https://coronavirus.jhu.edu/MAP.HTML

Število uradno okuženih v BiH, s 3,5 milijonov prebivalcev in Makedoniji z dvema je za zdaj nizko in tudi rast ni visoka, a ni nujno, da ti podatki odražajo dejansko stanje. Število mrtvih je namreč hkrati v obeh državah že precej visoko.

V BiH je šest, v Makedoniji štirje mrtvi.

Uradni podatki za Slovenijo za včeraj so ohrabrujoči, število okuženih ne raste dramatično, se pa veča število ljudi, ki so hospitalizirani, število okuženih, ki so umrli, pa se je tudi povečalo še za dva:

Copyright secured by Digiprove © 2020 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version