Spletni časopis

Trček iz Levice krepi po Mediani “šibko” SD

(Last Updated On: 05/05/2020)

Po raziskavi, ki jo je agencija Mediana opravila za POPTV, je Levica Luke Meseca krepko pred SD Dejana Židana. Obraten rezultat je pokazala teden prej Ninamedia Nikole Damjanića. Rezultate te zadnje čase objavljata le še Dnevnik in Večer, kar se je Ninamedii TVS odpovedala. To se je zgodilo po tem, ko sem v Spletnem časopisu opozoril na nenavadne akrobacije Damjanića z lastništvom, ko je bil programski svetnik RTVS za PS Zorana Jankovića. Svetniki z javnim zavodom s svojimi podjetji ne bi smeli sklepati poslov.

SD se spet krepi, zdaj s Trčkom

Raziskavam javnega mnenja pa tudi brez teh ozadij ni dobro preveč verjeti. Rezultatov volitev niti slučajno ne napovedujejo. V času, ko je do volitev daleč in je država pred hudo zdravstveno, pozneje pa nas bo verjetno pretresla še gospodarska kriza, so rezultatu še bolj nepomembni. Dejansko se Židanova SD v nasprotju z rezultati Mediane krepi: Franc Trček, ki je izstopil iz Levice, se ji namerava pridružiti. S tem bo ta stranka že drugič v tem mandatu štela enajst poslancev. Prvič se je to zgodilo, ko je k njim po volitvah iz SMC prestopil Milan Brglez. A ta sedež so v SD izgubili, ko je bil Brglez izvoljen za evropskega poslanca. Trček je bil eden redkih poslancev na levi, ki je kot šef odbora za zdravje razumel tveganja epidemije koronavirusa in je v svojem odboru dopustil razpravo o tem, da je ravnanje vlade Marjana Šarca napačno, na kar je tam še posebej opozarjala zdravniška zbornica.

Primerjava raziskav Ninamedie za Večer in Dnevnik in Mediane za POPTV, ki sta bili objavljeni v zadnjem tednu, je takšna:

V grafiki je prikazan preračun objavljenih rezultatov obeh agencij, ki upošteva le za stranke opredeljene volivce, kar omogoča primerjave tudi z volitvami. Ti podatki v daljšem časovnem obdobju, ki pokažejo, da so razlike med raziskavami ponavljajoče se in značilne, so takšni:

Copyright secured by Digiprove © 2020 Peter Jančič
Exit mobile version