Spletni časopis

Ninamedia: Po prevzemu oblasti SDS blizu 35 odstotkov

(Last Updated On: 03/01/2021)

Po podpori med volivci je SDS Janeza Janše blizu doslej najboljšega rezultata na volitvah, ki ga je leta 2000 s 36,3 odstotka dosegla LDS Janeza Drnovška, ko jih je ta zadnjič vodil na volitve. To so pokazali včeraj objavljeni rezultati meritve Ninamedie za Večer in Dnevnik, po kateri bi, če upoštevamo le opredeljene volivce, za SDS volilo 34,2 odstotka volivcev. S slabimi 22 odstotki krepko zaostaja LMŠ Marjana Šarca.

Ker smo zamudili smučarje iz Italije

Ker Šarcu z odstopom konec januarja ni uspelo izsiliti predčasnih volitev, rezultati merjenj javnega mnenja niso tako pomembni kot bi bili, če bi bili zdaj na začetku kampanje. Če bi mu uspelo, pa bi to državo vodilo v precejšnjo nesrečo, volitve bi bilo namreč izjemno težko izpeljati, ko skuša država zdaj le omejiti širjenje z ostrimi vsesplošnimi omejitvami, ki so nujne tudi zaradi tega, ker jih na začetka Šarčeva vlada ni uvedla za tiste, ki so se vračali iz počitnic v Italiji. Podobno neprevidni so bili tudi v drugih evropskih državah.

Tako visoko kot po tokratni Ninamedii SDS ni bila po nobeni raziskavi zadnje mesece, LMŠ pa so drugi namerili tudi že nižje deleže. Primerjava različnih raziskav zadnje mesece, upoštevani so le volivci, ki se opredelijo za stranke, je takšna (s klikom lahko grafičen prikaz povečate):

Kot običajno Ninamedia kaže boljši rezultat SD Dejana Židana kot Levici Luke Meseca. Židanov delež je letos sploh najvišji. Po Mediani je pogosto obratno.

Zanimivo je morda, da je Večer rezultate naslovil s “SMC, Desus in NSi brez nagrade za vstop v vlado”. A rezultati naslova ne potrjuje povsem. Precej visoko podpora volivcev je tokratna raziskava namreč pokazala NSi Mateja Tonina.

Primerjava tokratne Ninamedie za Večer in Dnevnik z zadnjo objavljeno raziskavo Mediane za Delo je takšna:

Graf kaže, da je Ninamedia štirim največjim strankam namenila višje deleže kot Mediana, nižje pa večini tistih nižje, ki jih Mediana tudi meri krepko več.

Izvirne rezultate lahko preberete tukaj

(Visited 4.829 times, 1 visits today)
Exit mobile version