Site icon Spletni časopis

Šarčeva napaka: SDS z veliko prednostjo prevzema oblast

Tudi po raziskavi, ki jo je včeraj po Mediani objavil časopis Delo, ima SDS Janeza Janše, ko po odstopu Marjana Šarca prevzema oblast v državi, med volivci veliko prednost pred LMŠ.

Zamenjava na vrhu vlade se bo zgodila po zaslišanjih ministrov ta teden, ko bo potrjena še nova ekipa ministrov. Šarec je zagrešil veličastno neumnost z odstopom in zahtevo po predčasnih volitvah. Smer, ki jo je predlagal, bi pomenila politično nestabilnost v državi vse do poletja. V času širjenja okužbe s koronavirusom, ki lahko zamaje celoten zdravstveni sistem in ki povzroča velikanske turbulence na borzah in hude težave celim gospodarskim panogam, si je slabšo potezo kot je bil odstop celotne vlade, skoraj nemogoče predstavljati. Resne odzive in ukrepe v kritičnih časih je, če nihče na vrhu vlade ne ve, ali bo še imel delo, pač težko pričakovati. Le dodatna težava Šarca je bila, da je vodil vlado brez večine v državnem zboru, ki torej ni imela za seboj niti večine volivcev.

Po Mediani višje Mesčeva Levice

Rezultati Mediane, ki je v primerjavi z meritvijo pred mesecem pokazala rast SDS in padec LMŠ, niso presenečenje. So le potrdili rezultate, ki jih je že prej pokazala raziskave agencije Parsifal za Novo24TV, a z nekaj zanimivimi razlikami. Mediana je v primerjavi z meritvijo agencije Parsifal namerila slabši rezultat SDS in boljšega Levici Luke Mesece, ki je politično nestabilnost pravzaprav pomagala povzročiti, ko je odrekla podporo Šarčevi vladi, ki jo je po posebnem sporazumu zagotavljala leto dni iz opozicije. Primerjalno so podatki takšni:

Kot vsakič v grafikah prikazujem podatke le za volivce, ki se opredelijo za stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami.

Rast SDS in padanje LMŠ tudi dolgoročno

Deleži so zaradi tega za kakšno tretjino višji kot v izvirnih objavah.

Po obeh raziskavah raste popularnost SMC Zdravka Počivalška, dobro se pa drži tudi DeSUS Aleksandre Pivec. A obema strankama, ki s SDS in NSi prevzemata oblast, bolje kaže po Parsifalu.

Morda še bolj zanimivi so bolj dolgoročni podatki iz letos objavljenih raziskav, po katerih je LMŠ dosegla enega slabših rezultatov letos, a še vedno precej višjega kot na volitvah leta 2018. Precej višje kot na zadnjih volitvah pa je tudi SDS.

Copyright secured by Digiprove © 2020 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version