Spletni časopis

Šabeder: Koronavirus iz Maroka, kjer ga ni, preko Italije

Aleš Šabeder (LMŠ) Foto: DZ/Borut Peršolja

(Last Updated On: 03/01/2021)

Minister za zdravje, ki je v odstopu, Aleš Šabeder je pojasnil, da je odkrit prvi primer koronavirusa v Sloveniji. Minister je povzel, da je mikrobiološki laboratorij ugotovil prvi pozitivni vzorec pacienta. Po prvih informacijah je okuženi prispel iz Maroka preko Italije v Slovenijo. Danes je, kot je povedal minister, obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je, ker je kazal vidne znake obolelosti, poslal na infekcijsko kliniko.

V Maroku uradno doslej le en okuženi

Po testiranju je bil vzorec pozitiven. Trenutno je okuženi na infekcijski kliniki UKC, v sobi predvideni za prve paciente.

Ravnanje okuženega je bilo napačno, a v skladu z navodili naše vlade, ki je tiste, ki sumijo, da so okuženi, najprej pozivala naj gredo kar k zdravnikom. Zdravniki so opozarjali, da je to napačno, ker širi okužbo in da zdravniki na to niso pripravljeni, ker še zaščitnih sredstev nimajo.

Vlada, za njo pa tudi veliko medijev, se je odzvala, da s tem zdravniki širijo nepotrebno paniko.

Premier Šarec je zdravnikom očital celo, da so kot policisti, ki se bojijo metkov.

Aljuš Petinač je to napako zelo nazorno opisal tako:

Postopke in navodila so zaradi protestov zdravniške zbornice pozneje popravili, a deluje pa to, kot kaže prvi primer, še ne.

Izkušnje iz tujine kažejo, da je virus še posebej smrten, če se razširi med že bolnimi po zdravstvenih ustanovah. Še posebej nevaren in smrten pa je za starejše.

Zdaj bodo podrobno preučili vse podatke o gibanju okuženega in tudi vse kontakte, ki jih imel, je napovedala Maja Sočan iz nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je ocenila, da gre za “uvožen primer”. Izgleda, da gre za uvožen primer in da se je pacient okužil v Maroku, je ocenila in dejala:

“Med vrnitvijo v Slovenijo in hospitalizacijo minilo nekaj dni. Naša naloge je, da najdemo osebe, s katerimi je bil v stiku in jim svetujemo”.

Uvedeni bodo najbolj strogi ukrepi, da ne bi bilo širjenja virusa, da bi torej širjenje omejili, kar se da.

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je bil v Maroko doslej odkrit le en sam primer Koronavirusa. A to so uradni podatki. Dejanske številke so zaradi malo testiranj lahko povsem drugačne.

Danes objavljeni podatki za to regijo so takšni:

Celotno bazo podatkov za vse države si lahko ogledate tukaj. https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200304-sitrep-44-covid-19.pdf?sfvrsn=783b4c9d_2

O prvem odkritem primeru v Maroku so mediji poročali v ponedeljek ta teden, gre za moškega, ki sicer živi v Italiji in je v resnem stanju v bolnišnici v Casablanci.

Iz Maroka v Slovenijo prihaja tudi veliko migrantov, a ti praviloma čez Balkan in iz Hrvaške čez mejo, ki je naša policije nikakor ne uspe “zapreti”. Januarja so jih policisti že po prečkanju meje iz Maroka odkrili 176.

Kolikim se je uspelo izmuzniti odkritju, ne vemo. Statistike o tistem, kar policija je opazila, so v primerjavi z letom prej takšne:

Ilegalni prehodi so se v primerjavi z letom prej januarja povečali za 84,8 odstotkov

Zaprte šole v Italije, mrtvi v ZDA

V Italiji so, podobno kot pred tem že na Japonskem, medtem zaprli vse šole in univerze v državi, da ustavili širjenje virusa, zaradi katerega je v Italiji umrlo že več kot sto ljudi, po svetu pa 3.200, večina na Kitajskem. Po svetu je bilo doslej odkritih 92.000 okuženih v več kot 70 državah. V Italiji bodo šole zaprte do srede marca.

Umrljivost zaradi virusa je posebej visoka med starejšimi.

Precejšnje težave imajo, kot kaže, tudi v ZDA, kjer so dolgo trdili, da ni veliko primerov okužb, zdaj pa imajo nenadoma kar deset mrtvih le v državi Washington, kjer pa so pred tem odkrili le 37 okuženih, kar kaže, da je najbrž testiranje in odkrivanje premalo obsežno in da sistem ni deloval.

Virus so doslej odkrili na vseh kontinentih. Po informacijah iz Kitajske se zdi, da je širjenje okužbe z drastičnimi ukrepi mogoče omejiti. Zadnje čase je več primerov okužb v državah izven Kitajskem, a nejasno je, koliko se je na statistike mogoče zanesti.

Med državami, iz katerih v Slovenijo mimo mejnih prehodov iz Hrvaške prihajajo množice migrantov, je največ okužb odkritih v Iranu.

Za kakšno reakcijo naših oblasti ste, lahko odgovorite v anketi:

Kako bi država morala ravnati ob nevarnost koronavirusa?

View Results

 Loading ...
Copyright secured by Digiprove © 2020 Peter Jančič
Exit mobile version