Spletni časopis

Janša z 52 glasovi tretjič premier, Židan odstopil

(Last Updated On: 24/02/2021)

Janez Janša je tretjič predsednik vlade. Za to je tajno glasovalo 52 poslancev, proti je bilo 31 poslancev. Za izvolitev je nujnih 46 glasov. Doslej so bili rezultati glasovanj za mandatarje takšni:

Zdi se, da so za novo vlado glasovali vsi (47) poslanci koalicije z izjemo Janija Möderndoferja. Torej 26 poslancev SDS, devet iz SMC, sedem iz NSi in pet iz DeSUS. Ob njih pa še oba manjšinca in vsi trije poslanci SNS. Preveriti in dokazati pa tega ni mogoče, ker je bilo glasovanje tajno.

Takoj po razglasitvi rezultata je Janša prisegel kot to določa ustava:

“Prisegam, da bom spoštoval(a) ustavni red, da bom ravnal(a) po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval(a) za blaginjo Slovenije.”

Čeprav je Janša izvoljen, pa še ne vlada državi. Po ustavni ureditvi, ki jo imamo, sta v državi zdaj dva predsednika vlade. Začasno bo nekaj časa svoje ministre še vodil Marjan Šarec, ki je odstopil konec januarja. Do prevzema oblasti bo zares prišlo šele, ko poslanci Janši potrdijo še ministrov. To se bo najbrž zgodilo v kakšnih dveh tednih.

Zgodilo se je že, a enkrat samkrat, da je predlog kandidatov za ministre padel. To se je zgodilo Janezu Drnovšku leta 1997, ko je predlagal ministre iz vrst SD, DeSUS in SNS, ki so ga izvolili za šefa vlade. Dogajanje je zaznamoval tudi prestop Cirila Pucka iz SKD k LDS. V drugem poskusu je Drnovšek potem le dobil ministre, ko se je za koalicijo dogovoril s SLS Marjana Podobnika.

Janša je napovedal, da bo ministre predlagal hitro.

Po izvolitvi predsednika vlade je takoj odstopil predsednik državnega zbora Dejan Židan, da bi vodenje lahko prevzel politik iz koalicije, ki bo zavladala državi. SD se umika v opozicijo. Iz opozicije pa bo imela v vodstvu podpredsednika le največja stranka, to je LMŠ.

Ob odstopu je Židan povedal, da mu v letu in pol ni uspelo narediti vsega, kar je želel, kot dosežke pa je sam navedel sprejetje zakona o državnem zbor, obnovo male parlamentarne dvorane in prizadevanja za spodbujanja aktivnega državljanstva.

(Visited 2.550 times, 1 visits today)
Exit mobile version