Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec nakupuje poslance SMC, Kučan pa lobira pri Počivalšku

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th marec 2022, 10:40 dop

Pri predsedniku republike Borutu Pahorju se bo danes pokazalo, ali bo Janez Janša (SDS) v koaliciji s SMC, NSI in DeSUS kot mandatar začel tretjič prevzemati oblast v državi. Vrata za to je Janši z najhitrejšim odstopom v zgodovini države po volitvah januarja omogočil Marjan Šarec (LMŠ). Ker se je pokazalo, da je podpore za Janšo, ki ga SDS predlaga za mandatarja, v DZ dovolj, bo Pahor po pogovoru z Janšo, državnemu zboru Janšo zelo verjetno tudi predlagal za mandatarja, ki bo sestavljal vlado. Pisanja medijev v zadnjih dneh, kdo vse bodo poimensko ministri vlade Janeza Janše, pa so bila nekoliko čudaška. Izbiranje in določanje ministrov se bo namreč začelo po izvolitvi mandatarja, ko bomo nekaj časa imeli dva šefa vlade. Se pa že prej stranke pogosto dogovorijo za načelno delitev resorjev v koalicijskem dogovoru, ki je temelj za poznejšo izvolitev vlade in iščejo tudi primerne kandidate za prevzem položajev. Tisti, ki izgubljajo oblast, imajo obratne težave.

Šarčev poskus in celo klici Kučana?

Odstop Šarca je močno udaril po koalicijskih partnerjih in po pomembnem delu medijev in novinarjev, ki so v koalicijo, ki nam je vladala zadnje leto, polagali vse upe. Tudi zaradi poslovnih razlogov lastnikov teh medijev. SD Dejana Židana bo izgubil vse pomembne državne funkcije in velikanski vpliv, Židan sam bo ob položaj šefa državnega zbora. Ko bo Janša prevzel vlado, bodo opozicijska stranka in še to ne največja. Pred njimi bo LMŠ Marjana Šarca. Podobne “strahote” so pred drugimi zdaj vladnimi strankami. Alenka Bratušek (SAB) bo ob ministrsko službo, celo poslanka ne bo več. Ni bila izvoljena. Bratuškova je bila povabljena na pogovore k Pahorju, ker je napovedala, da bo sestavljala nekakšno projektno vlado, a je pogovor s Pahorjem odpovedala, ker za prevzem oblasti nima dovolj sogovornikov. Medtem je namreč Janše že sestavil koalicijo, ki prevzema oblast.

Iz strank, ki zdaj še vladajo, pa so potekali še zadnji poskusi, da bi mandatarstvo Janši in pozneje imenovanje ministrov nove vlade preprečili. Najbolj presenetljivo zgodbo je objavil časopis Delo, ki trdi, da so iz Šarčeve LMŠ več kot pet poslancev SMC, vsakega izbranega posebej, povabili, naj se jim pridružijo, če ne morejo podpreti koalicije Janeza Janše. Izbranim poslancem so povedali, da od njih ne pričakujejo včlanitve v LMŠ, ampak naj le kandidirajo na listi LMŠ.

Zdi se, da jim je “akcija” nakupov spodletela.

Šefa SMC Zdravka Počivalška pa naj bi klical sam nekdanji predsednik republike Milana Kučana, ki pa časopisu Delo ni potrdil, da bi Počivalška klical, da bi Janši onemogočil prevzem oblasti.

Ker je to objavil časopis, ki je v lasti Kolektorja (FMR) Stojana Petriča, ki je član Kučanovega Foruma 21, je le malo možnosti, da bi bila zgodba povsem izmišljena.

Če Janša ne bo, to še ne pomeni, da bodo volitve

Na posnetku sta premier Marjan Šarec in njegov sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec med sejo sekretariata sveta za nacionalno varnosti (SNAV) o koronavirusu:

Marjan Šarec in Damir Crnčec na seji sekretariata SNAV, ko je govoril o koronavirusu Foto: Daniel Novakovič/STA

Če bo Pahor Janšo predlagal, bo ta precej zanesljivo tudi izvoljen. Doslej je le en sam mandatar propadel po predlogu predsednika republike. Zgodilo se je šefu pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću, ki ga je predlagal Danilo Türk. Iz PS prihajata Alenka Bratušek in Marjan Šarec.

Tudi če Pahor Janše ne bo predlagal za mandatarja ali ta ne bi dobil večine, to še ne pomeni, da bodo že predčasne volitve. Začel se bi še drugi krog iskanja mandatarja, ko lahko Janšo Pahor ali stranke za mandatarja v dveh tednih znova predlagajo, priložnost pa je to lahko tudi za Alenko Bratušek, ki poskuša sestaviti prehodno vlado, da bi pred predčasnimi volitvami popravili še sistem volitev poslancev, a za zdaj nima veliko sogovornikov. 

Če tudi drugi poskus iskanja mandatarja propade, je v 48 urah mogoč še tretji krog za izvolitev mandatarja, ko zadošča navadna večina. Ta velja za priložnost za zadnje obupance.

In šele takrat bo država res na pragu predčasnih volitev.

SDS: Podprli bomo Janšo in novo vlado

Po današnjih pogovorih pri predsedniku republike so iz SDS sporočili, da je vodja poslanske skupine Danijel Krivec Pahorju »prenesel naš predlog za imenovanje Janeza Janše za mandatarja« in da bo Janšo za mandatarja in pozneje novo vlado podprlo vseh 26 poslancev SDS. Krivec je Pahorju predstavil dosedanji potek koalicijskih dogovorov in o odločanju Pahorja dejal: »Njegova odločitev v nadaljevanju pa je stvar njegove presoje.« Krivec je dejal še, da so stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS usklajene, zadnje odločitve pa bodo sprejele stranke same.

Na vprašanja o tem, ali držijo navedbe glede kadrovske sestave prihodnje vlade, razrez po resorjih in imena kandidatov za ministre, ki že krožijo v medijih, je Krivec dejal, da teh ugibanj podrobneje ne bo komentiral in da bo to seveda stvar nadaljnjih dogovorov.

»Gre za naslednje korake, ki nas čakajo.  Programska uskladitev pa je bila potrebna zato, da se postopki na organih strank lahko nadaljujejo,« so izjavo Krivca še povzeli iz stranke.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu