Site icon Spletni časopis

Hudo je: Šarčeva LMŠ precej pod Janševo SDS celo po levi Ninamedii

Po agenciji Parsifal za Novo24TV je precejšen padec popularnosti LMŠ po odstopu Marjana Šarca pokazala še Ninamedia Nikole Damjanića. Rezultate ta agencije objavljata le še Večer in Dnevnik. Javna televizija je to ustavila, ko sem v Spletnem časopisu opozoril, na nenavaden umik in vrnitev v lastništvo Nikole Damjanića, ki je bil na predlog Pozitivne Slovenije (PS) Zorana Jankovića v preteklosti član programskega sveta javne RTV. Programskim svetnikom je sklepanje poslov z javno RTV prepovedano.

Ko rezultati “odstopajo”

Rezultati Ninamedia praviloma odstopajo od drugih. Višje deleže kot Mediana, katere rezultate objavljata POPTV in časopis Delo, zadnje mesece Ninamedia kaže predvsem LMŠ Marjana Šarca. Šarec je bil v preteklosti član Jankovićeve PS. Iz mestne občine Ljubljana, ki jo vodi Janković, in podjetij, ki so z njo povezana, Ninamedia prejema večino prihodkov iz javnih virov.

Podobna odstopanja pokaže tudi primerjava zadnjih rezultatov agencij Parsifal in Ninamedia, oboji so bili objavljeni v zadnjem tednu. Po Ninamedii imata precej višje deleže LMŠ Marjana Šarca in SD Dejana Židana. Po Parsifalu pa SMC Zdravka Počivalška, DeSUS Aleksandre Pivec in SNS Zmaga Jelinčiča. Podatke kot vsakič, da so primerljivi tudi z volitvami in med raziskavami, predstavljam z upoštevanjem le opredeljenih volivcev:

Primerjava objavljenih raziskav po novem letu pa pokaže, da se je od padca Šarčeve vlade SDS precej povzpela, obraten trend pa je pri LMŠ in, kar je nekoliko presenetljivo, tudi pri Levici Luke Meseca, ki po zadnjih dveh meritvah beleži zanjo kar nenavadno nizke deleže, ko je skoraj izenačena z NSI Mateja Tonina:

Položaj za stranke na levi, če se bo politična kriza razpletla v predčasne volitve, pa je samo na videz ugoden.

SDS krepko višje kot pred prejšnjimi volitvami

V istem času pred dvema letoma je bila LMŠ krepko pred SDS, dosti višje kot te dni pa tudi SD Dejana Židana. Obe stranki, LMŠ in SD, pa sta na volitvah potem zgrmeli, SDS pa je dramatično poskočila. Na volitvah se je SDS povzpela do deleža, ki ga zdaj krepko presega. Deležem, ki jih ima danes, se v mesecih pred prejšnjimi volitvami SDS nikoli ni niti približala. Tako je bilo prve štiri mesece in na volitvah:

volitve 2018, primerjava, rezultati, ankete, Mediana, Ninamedia, TVS, POPTV

Exit mobile version