Spletni časopis

Po padcu vlade: Janševa SDS skočila čez Šarčevo LMŠ

(Last Updated On: 08/02/2020)

Raziskava javnega mnenja, ki jo je po agenciji Mediana ta teden objavil časopis Delo, je v primerjamo z rezultati iste agencije pred padcem vlade za POPTV, pokazala precejšen skok podpore SDS Janeza Janše in znižanje podpore LMŠ Marjana Šarca, ki pa je še visoko. Na drugem mestu. Deleži SD Dejana Židana in Levice Luke Meseca so ostali skoraj nespremenjeni.

SDS nad rezultatom volitev

Grafično je to dogajanje videti tako:

Delež, ki ga je ta teden po Mediani za Delo dosegla SDS, je tudi višji od tistega, ki ga je ta stranka dosegla na volitvah pred letom in pol. Podobno je rahlo višji kot na volitvah tudi pri SD in Levici. Visoko nad dosežkom zadnjih volitev pa je še Šarčeva LMŠ.

A na rezultate raziskav se ni preveč zanašati. Nekaj mesecev pred prejšnjimi volitvami so te ves čas kazale prednost LMŠ in SD pred SDS. Volitve so se razpletle povsem drugače. SDS je LMŠ in SD prehitela v seštevku.

V primerjavah v Spletnem časopisu prikazujem preračune le za opredeljene volivce, kar omogoča primerjavo različnih raziskavam in volitev, kjer štejejo le glasovi za stranke.

Deleži za stranke so zaradi tega za okoli tretjino (delež precej niha) višji kot po izvirnih raziskavah. V primerjavi z volitvami 2018 so rezultati zadnjih dveh meritev Mediana za POPTV in Delo takšni:

Ko gre za manjše stranke je relativno visoko SNS Zmaga Jelinčiča, ki po raziskavi Dela prehiteva SMC Zdravka Počivalška, DeSUS Aleksandre Pivec in SAB Alenke Bratušek. Nižje kot je pokazala meritev za POPTV je po meritvi za Delo NSi Mateja Tonina, ki pa ostaja na petem mestu, kar je bolje kot na zadnjih volitvah, ko so bili šesti.

Rezultatom meritev pri manjših strankah je mogoče še manj verjeti kot pri velikih.

Vzpon SDS tudi po drugi primerjavi

Podobno sliko o vzponu SDS po padcu Šarčeve vlade pokaže tudi primerjava s prejšnjo raziskavo Mediane za Delo, ki je bila objavljena januarja. Z objavo rezultatov tokratne raziskave so na Delu nekoliko pohiteli, običajno jih objavljajo v ponedeljek. Najbrž zaradi ocene, da ljudi dogajanje zanima.

A pravi učinki padca vlade na razmerja moči strank se praviloma pokažejo šele sčasoma.

Pred tokratno meritvijo za Delom je le še meritev Parsifala za Novo24TV letos namerila, da je SDS pred LMŠ.

Ninamedia Nikole Damjanića, ki so jo na javno televiziji z novim letom ukinili, pa je za Dnevnik Večer pokazala, da LMŠ visoko vodi. Kot to vedno kaže ta raziskava zadnje čase. Prikaz rezultatov različnih raziskav javnega mnenja v medijih v letošnjem letu za osem strank je takšen:

Mediji, raziskave

Kako tvegano se je zanašati na raziskave javnega mnenja pa kaže preglednica teh meritev iz volilnega leta 2018, ki vključuje tudi poznejši rezultatom volitev, ki kaže, da se je v zadnjem mesecu pred volitvam zgodil “čudež”, ko je šla SDS v nebo, SD in LMŠ sta strmoglavili, nekoliko okrepili pa SMC in NSi.

Če primerjamo z januarjem 2018, je danes predvsem SD Dejana Židana krepko nižje:

(Visited 1.670 times, 1 visits today)
Exit mobile version