Site icon Spletni časopis

DeSUS: Spopad dveh poražencev volitev v DZ Erjavca in Pivčeve

Po SMC, kjer se Miro Cerar za predsednika po porazu na volitvah ni ponovno potegoval, se danes na kongresu sestaja še druga največja poraženka zadnjih parlamentarnih volitev DuSUS Karla Erjavca. Kako dramatično so jih udarili volivci kaže podatek, da sta SMC in DeSUS imeli 46 poslancev, po volitvah jih imata le še 15. DeSUS je iz deset zgrmela na pet. DeSUS dileme, kdo bo stranko vodil, ni razrešila že pred kongresom, zato bo danes spopad treh kandidatov. To je v slovenski politiki redko. Za vodenje se bodo udarili zdajšnji predsednik obrambni minister Erjavec, ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec in občinski svetnik na Jesenicah Borut Stražiškar, ki se je v stranko včlanil šele tik pred kandidaturo. Na začetku kongres sta Erjavec in Pivčeva sedela precej vsak na svojem koncu:

Aleksandra Pivec (povsem levo) in Karl Erjavec, ob katerem je (desno) tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša Foto: P. J.

Rezultat glasovanja je po informacijah iz stranke pričakovati zvečer.

Celo koalicija z Jankovićem ni pomagala

Po izkušnjah in kilometrini, ki jo ima Erjavec, bi moral danes gladko zmagati. Povsem gotovo pa to ni prav zaradi poloma, ki ga je doživel na zadnjih volitvah poslancev. V času kampanje je sklenil celo posebno zavezništvo z ljubljanskim županom in šefom PS Zoranom Jankovićem proti Janezu Janši (SDS). A ni pomagalo. Končalo se je za Erjavca in DeSUS tudi zgodovinsko slabo. Tako slabo se pod Erjavcem še nikoli niso odrezali:

DeSUS: rezultati volitev v DZ

Rezultat je bil hud udarec tudi čisto osebno: Erjavca je v njegovem okraju volilo vsega 394 volivcev (5,9) odstotka in še za poslanca ni bil izvoljen. Med šefi strank je tak podvig, da ni bila izvoljena, uspel le še Alenki Bratušek (SAB).

Enako kot Erjavec ni bila za poslanko izvoljena niti Aleksandra Pivec, za katero je bilo v njenem okraju 545 volivcev ali 6,0 odstotka.

Na posnetku je ministrica, ki si je upala v kandidaturo proti Erjavcu:

Aleksandra Pivec Foto: P.J.

Politično kariero obeh je rešila vlada, ki jo je z na volitvah poraženimi strankami proti relativnemu zmagovalcu volitev Janezu Janši (SDS) sestavil Marjan Šarec (LMŠ) s pol slabšim rezultatom od SDS. Erjavec in Pivčeva sta v tej manjšinski vladi med vsemi ministri dosegla na volitvah poslancev najnižji delež. Nista pa edina propadla poslanska kandidata. Takšnih je okoli pol vseh ministrov.

DeSUS se je splačalo biti s SDS

Še hujši poraz kot DeSUS je na volitvah pred dvema letoma doživela SMC, kjer pa so za predsednika po polomu že izvolili ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Počivalšek je bil za poslanca izvoljen z glasovi 2.502 volivcev ali 19,8 odstotnim deležem. Višjega je v vladi na volitvah poslancev v Kamniku dosegel le premier Marjan Šarec. SMC je, skratka izbrala povsem drugo pot. Na vrhu je politik, ki ima za seboj vsaj nekaj volivcev. A v DeSUS takšnih, tako se zdi, sploh nimajo.

Predvolilno zavezništvo Erjavca z Jankovićem proti Janši se je Erjavcu posredno le splačalo, ko je po volitvah s Šarcem, ki je bil nekoč v Jankovićevi stranki, res onemogočil Janši prevzem oblasti in v zameno dobil položaj ministra za obrambo v manjšinski vladi, ki v parlamentu nima večine, ker jih večina volivcev pač ni podprla.

Daljša primerjava volilnih rezultatov SDS in DeSUS kaže, da se je DeSUS splačalo koalicijsko sodelovati s SDS Janeza Janše.

Po vsakem mandatu, ko so sodelovali, so se na volitvah okrepili. Pogoreli pa so vsakič, ko so vstopili v bolj liberalne ali leve vlade in se s SDS niso povezali. Če se to pravilo ne spremeni, jih na naslednjih volitvah ne čaka nič dobrega:

Primerjava rezultatov SDS in DeSUS na volitvah v DZ

Zadnji dober rezultat DeSUS na volitvah 2014 je bil najbrž tudi posledica posebnega dogodka. Pred tem sta se izmenjali vladi Janeza Janše in Alenke Bratušek, v obeh je DeSUS sodeloval. Na rezultat pa je najbrž močno vplivalo predvsem, ker je moral favorit volitev Janša na začetku volilne kampanje takrat v zapor.

Ko je Erjavec določal zgodovino

Volitve zaradi tega niso bile ravno poštene vrste.

Erjavec je imel pri tem pomembno vlogo: ko je bil obrambni minister v prvi vladi Janeza Janše je kupil osemkolesnike Patria tako spretno, da je iz tega nastala ena največjih afer v zgodovini države, zaradi katere so v času volilne kampanje leta 2014 naši sodniki za nekaj časa v zapor po aferi JBTZ že drugič vtaknili Janšo.

Po volitvah so, kot že v času JBTZ, sodbe razveljavili in ga izpustili. Sodbo v primeru Patria je razveljavilo ustavno sodišče, ki je ugotovilo, da v njej manjka, kaj je sploh bilo kaznivo dejanje, pa še pristransko sojenje šefa vrhovnega sodišča Branka Masleše so ugotovili.

Preden so Maslešo leve in liberalne stranke ob ostrih protestih iz SDS izvolile na vrh rednega sodstva, je bil šef sodnega sveta, njegov namestnik tam pa Miro Cerar, ki ga je na vrhu sodnega sveta nasledil. Zaporna kazen za Janšo, h kateri je prispeval Masleša, je koristila Cerarju, da je odločno zmagal na volitvah leta 2014 in postal šef vlade.

Na zadnjih volitvah je rezultat ob Cerarju in Erjavcu poslabšal le še SLS Marka Zidanška, a ta je odstopil takoj, stranko pa je prevzel Marjan Podobnik.

Rezultat zadnjih volitev za stranke, ki so v DZ, s primerjavo s prejšnjimi, tudi z odstotnimi razlikami, je bil takšen:

Volitve poslancev. Primerjava volilnih rezultatov. Največja poraženca SMC in DeSUS.
Copyright secured by Digiprove © 2020 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version