Site icon Spletni časopis

Beg iz Erbila z Nemci nam je propadel, po novem samostojna rotacija

Alenka Ermenc in Karl Erjavec Foto: DZ

Umik naših vojakov iz Iraka, o katerem je včeraj obveščal javnost obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS), se je precej sfižil. Vojaki bi se, kot je povedal Erjavec, morali umakniti iz Iraka z Nemci, ker so se ti med iranskim raketiranjem oporišča v Erbilu odločili, da se začasno preselijo v eno od sosednjih držav.

A so si Nemci premislili in ostali v Erbilu, kjer so na operaciji neomajna odločenost (Inherent Resolve), ker se je varnostni položaj spremenil.

Žrtev in posebne škode zaradi iranskega raketiranja ni bilo. Razmere pa so se dodatno precej umirile po nastopu ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki po raketnih napadih ni napovedal vojaškega protiudarca.

Ker se nemški vojaki niso preselili, je v vodo padel ministrov scenarij, da bo šest slovenskih vojakov hitro odpotovalo z njimi v eno sosednjih državi in da bodo danes že v Ljubljani.

Popoldan so bili naši vojaki še v bazi v Erbilu v Iraku, sem izvedel iz obrambnega ministrstva. Čakali, da ministrstvo najde način, kako jih odpeljati od tam. Tudi možnost prevoza z vladnim reaktivcem Falconom bila ni izključena.

“Umikanje” iz Iraka je dobilo tudi že tretji pomen. Najprej so dogajanje iz ministrstva opisali kot umik (evakuacijo) naših vojakov. Druga razlaga je bila, da gre za začasno evakuacijo, a se nameravajo vrniti. Zdaj pa je obveljalo, da gre za umik in da država izvaja rotacijo. Našim šestim vojakom v Iraku se mandat končuje, februarja gre tja nova skupina.

Nemčija je rotacijo že izvedla.

Na koncu so vojaki iz Erbila menda le odpotovali v Turčijo, kjer naj bi jih pobral Falcon. Odšli so sami. Zakaj je bil nujen prevoz s Falconom iz Turčije, od koder vozijo tudi običajna letala, še preverjam.

Slovenija je edina država, ki je za zdaj tako zbežala iz zavezništva neomajna odločenost (Inherent Resolve) .

Medtem pa so se v Zagreb vrnili hrvaški fantje, ki so se umaknili iz misije zavezništva Nata v Iraku. Za umik so se odločili nekaj dni pred največjimi zaostritvami. Slovenci v Iraku niso na misiji Nata, pomagajo Kurdom s koalicijo držav proti Isisu.

Kaj menite o umiku iz Erbila, lahko odgovorite v anketi.

Ali podpirate umik šestih vojakov iz Iraka po iranskem raketiranju

View Results

 Loading ...

Možnosti, da bo umik najprej spodletel, ko sem anketo odprl, žal, nisem ponudil, ker mi ta možnost ni padla na pamet.

Exit mobile version