Site icon Spletni časopis

Erjavec ni diktator Tito

Peter Jančič Foto: Robert Fojkar

Karl Erjavec ta mesec ne bo edini kandidat na kongresu DeSUS po porazu te stranke na volitvah v državni zbor in na evropskih volitvah. Tako vsaj kaže. Ogroža ga ženska. Iz Ptuja. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se Erjavcu nikakor noče umakniti, čeprav ima težave z zdravjem, kar je javnosti Bojan Požar predstavil, da je v preteklosti služila z delom za nekdanjo ministrico za izobraževanje s ponarejeno diplomo Klavdijo Markež (SMC).

Ali je Pivčeva res veliko delala za prejet denar, še ni povsem jasno in tudi to ne, koliko se je spodobilo. Erjavec pa je zaradi teh dvomov javno pozival premiera Marjana Šarca (LMŠ), naj Pivčevo odstopi kot ministrico. Kot je pred tem Darija Krajčiča zaradi neplačanega sendviča, s katerega uspešno privatizacijo se je ta hvalil pred TV kamerami.

A Šarec Erjavcu usluge v stranki ni naredil. Premier čaka na razplet spopada na kongresu DeSUS ta mesec. Kot vsi mi.

Anti Janša koalicija z Jankovićem

To dogajanje kaže, da pred kongresom Erjavcu nekoliko gori pod nogami. Prvič sploh. Doslej je v DeSUS veljal za nezamenljivega. Za dosmrtnega maršala. Skoraj nekakšnega Josipa Broza Tita upokojenske stranke, ki je bila v bolj daljni preteklosti starejši forum SD. Tudi politično je Erjavec slovel po nekakšni “neuvrščeni” titoistični politiki, ki jo je kot zunanji minister prozahodne Slovenije, ki je članica EU in Nata, v prejšnjem mandatu kazal s pogostimi obiski Moskve in celo s ponudbo, da bi bil posrednik med EU in Rusijo, ko je Rusija zasedla del ozemlja Ukrajine. Ki ni v EU.

To je bilo nekaj takega kot da bi se po eskalaciji konflikta v Iraku med ZDA in Iranom zadnji teden Cerar ponudil za posrednika med Nemčijo in islamskimi verskimi voditelji Irana.

Rusija, s katero je imel Erjavec pogoste stike, sicer ni več sila socialistične revolucije, ki bi obvladovala večino vzhodne Evrope, kot je bila v času Stalina, Erjavec pa na vrh tudi ni prišel s povojnimi pomori vojnih ujetnikov in razrednih sovražnikov, zaplembami premoženja podjetnim in revolucionarno odpravo volitev kot jugoslovanski komunistični diktator Broz, ki ima v državi še veliko vnetih oboževalcev. Del zaradi tega, ker so imeli od diktature številni nekoč veliko koristi, del pa, ker še verjamejo v propagando, za katero je desetletja sistematično skrbel prejšnji režim in se je deloma prenesla celo v novejša čase.

A ker nismo v diktaturi, se Erjavcu položaj maje. Na zadnjih volitvah poslancev je rezultat stranke uspel prepoloviti, sam pa ni bil izvoljen za poslanca. In to po tem, ko je v času kampanje sklenil posebno zavezništvo z ljubljanskim županom in šefom PS Zoranom Jankovićem proti Janezu Janši (SDS).

Zoran Janković s PS ni kandidiral na volitvah leta 2018, je pa pred volitvami sklenil koalicijo proti Janši z DeSUS Karla Erjavca Foto: DeSUS

Volivci te drže niso nagradili. Je pa bilo to zavezništvo uspešno vsaj po volitvah, ko je s Šarcem, ki je bil nekoč tudi v Jankovićevi stranki, onemogočilo Janši prevzem oblasti po relativni zmagi na volitvah. Zagotovil je Erjavec pet poslanskih glasov Šarčevi manjšinski vladi in v zameno dobil položaj ministra za obrambo.

Zadnje čase petih glasov Erjavec ne zagotavlja več disciplinirano. Poslanec Robert Polnar pogosto glasuje po lastni vesti. Polnar je bil nedavno celo proti izvolitvi ministrica brez listnice Angelike Mlinar iz DESUS sestrske SAB, katere predsednica Alenka Bratušek tudi ni bila izvoljena niti za poslanko, je pa potem postala ministrica anti Janša vlade. Zaradi zaslug v preteklosti. Bila je že premierka anti Janša vlade. In skoraj se je postavila za evropsko komisarko. A pri tem podvigu so jo v evropskem parlamentu ustavili, ker tam, ko se je predstavljala, ni zadoščalo, da je le anti Janša in “naša”.

Klepetata ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in minister za obrambo Karl Erjavec, v ozadju je notranji minister Boštjan Poklukar Foto: DZ/ Matija Sušnik

Kako se bo končalo s Polnarjem še ni jasno.

Zavozil patrije in boxerje

Alenka Bratušek je bila po volitvah spretnejša od Erjavca in je bila na kongresu svoje stranke edina kandidatka za vodenje, kar bi si želel tudi Erjavec, ki je star maček in ve, da praviloma na kongresih pri nas protikandidatov ni. Spopad se razreši že prej. “Napako” volivcev, ki je niso izvolili v DZ, je tudi pri Bratuškovi popravil Marjan Šarec in jo v zameno za pet glasov poslancev njene stranke postavil za ministrico za infrastrukturo proti Janši. Erjavca pa za obrambo proti Janši. In je vse pokrito.

V prejšnji vladi Mira Cerarja je bil Erjavec minister za zunanje zadeve. Med Šarčevimi ministri je daleč najbolj izkušen, prvič je bil obrambni minister že v času prve vlade Janeza Janše 2004-2008, ko je prevzel vodenje stranke DeSUS od dotedanjega predsednika Antona Rousa in kupil osemkolesnike Patria tako spretno, da je iz tega nastala ena največjih afer v zgodovini države, zaradi katere so v času volilne kampanje leta 2014 naši sodniki za nekaj časa v zapor po JBTZ že drugič vtaknili Janšo. Pozneje so, kot že v času JBTZ, sodbe preklicali in ga izpustili.

Vojska pa spodobnih vozil še vedno nima.

Erjavec se je, skratka, “izkazal”. In po zadnjih volitvah se je kot obrambni minister tudi že. Na zahtevo Levice Luke Meseca je odpovedal nakup Boxerjev, za katerega se je že dogovorila prejšnja obrambna ministrica Andreja Katič (SD).

S tem je Erjavec prečrtal zaveze, ki jih je država dala Natu, kako bo opremljala svojo vojsko, da ne bodo bedni razcapanci. Poskrbel pa je še za dodatno politično sporočilo. Po vsega treh mesecih, kar ga je imenoval, je odstavil prozahodnega poveljnika sil vojske generala Miha Škerbinca.

Miha Škerbinc v državnem zboru Foto: Peter Jančič

Za odstavitev je uporabil tudi obveščevalno službo, kot so jih v času titoistične SFRJ, da so se znebili politično nepravilno usmerjenih. Denimo, preveč za ZDA in Nato.

Erjavec je bil po osamosvojitvi države najprej član krščanske demokracije (SKD).  Po združitvi SKD s SLS leta 2000 je pristal v SLS, ki je po porazu na volitvah vstopila v zadnjo vlado Janeza Drnovška. Leta 2004 je pred volitvami, na katerih je potem zmagal Janez Janša (SDS), kratko prestopil k LDS, kjer je bil šef po Drnovšku takrat Anton Rop.

A ker je tam bila gneča kandidatov za funkcije, je prestopil še k DeSUS. In tam od takrat uspeva. Do zadnjih volitev, ko je njegov čar precej obledel

Ali bo na vrhu DeSUS kljub temu tudi po Karlu Erjavcu še Karl Erjavec, ni čisto jasno.

Da Erjavec nikakor ni sposoben kot kakšen diktator Broz, ki je veliko resnejše oklepnike kupoval v veliko težjih časih, vemo.

Je pa dober za izmikanju kupu težav, ko mu ne uspe.

Exit mobile version