Site icon Spletni časopis

Šiška prijeli na Pohorju, ko se je ob SD šel poklonit partizanom

Varde Andreja Šiška

“Hudo je, ko se nekaj tako lepega skuša zlorabiti,” je predsednik SD Dejan Židan danes povedal na Pohorju, kjer je policija prijela Andreja Šiška, ki se je s svojimi vardisti prišel poklonit spominu na padle partizane.

“Ne smem gledati državne proslave. Proslave v čast in slavo padlim borcem pohorskega bataljona,” pa je policijsko aretacijo ocenil Andrej Šiško. Dogodek ni državni praznik. Je občinski. In zadnja leta močno strankarski in ideološki.

Policija Šiška išče že nekaj časa, da bi do konca odslužil zaporno kazen, na katero ga je sodišča obsodilo, ker bi naj s svojimi vardami ogrožal ustavno ureditev in vlado Mira Cerarja.

Večino osemmesečno zaporne kazni je že odsedel, ker je bil okoli pol leta v priporu. Izpuščen je bil, ko je bil obsojen.

Policija je o prijetju Šiška, ki so ga ujeli na prireditvi, kjer so bili pomembni politiki levice, ob Židanu je bil tam tudi predsednik republike Borut Pahor, medije obvestila tako:

“4. 1. 2020, ob 11. uri so policisti na prireditvenem prostoru, na Osankarici na Pohorju, prijeli Andreja Šiška. Prijetje je potekalo brez posebnosti. Policisti bodo imenovanega podlagi odredbe sodišča privedli na prestajanje kazni zapora.”

Na Pohorju Šiško ni bil sam. Z njim je bil kup vardistov, ki so ga spremljali.

Da neuspešni predsedniški, poslanski in županski kandidat Šiško ogroža ustavni red in oblast, je sodišče ugotovilo po tem, ko so se na internetu po volitvah leta 2018 pojavili posnetki zamaskiranih mož v na videz ne najboljši kondiciji, kar je sprožilo veliko ogorčenje v velikih medijih in politiki. Priprt je bil Šiško, ko je oblast od Cerarja že prevzemal Marjan Šarec.

Vsakoletna razburjenja

Ob prireditvah v spomin na partizane, ki so umrli v spopadu z nemško vojsko na Pohorju, se skoraj vsako leto dvigne precej prahu. Tja tradicionalno potuje ves vrh SD. Pa tudi Šiško s svojimi pristaši.

Pred dvema letoma, ko je bil tam podobno Židan z vrhom stranke, me je Katarina Vidner Ferkov obtožila celo izdaje, ker sem ne internetu povzel preprosto dejstvo, da so Nemci partizane, ki so bili žrtve v spopadu na Pohorju, pozneje dostojno pokopali, jugoslovanska partizanska vojska pa po vojni z mrtvimi nasprotniki in še živimi ujetniki ni ravnala podobno, zaradi česar smo bili več kot pol stoletja pozneje priča simboličnemu prekopu ostankov množice trupel iz globokega rudniškega jarka Huda jama. Čigava okostja so zdaj v Mariboru, ni mogoče ugotoviti. Morda se bo, ker so bili odvzeti DNK vzorci, sčasoma s pomočjo modernih znanstvenih metod za vsaj del trupel to pokazalo.

Tvit, ki je razjezil, je bil takšen:

Obtožba je bila docela bizarna še posebej, ker se je naslednica te partizanske vojska, JLA, leta 1991 s tanki in nasiljem dokazovala po Sloveniji proti tu živečim ljudem, ker Beograd ni bil pripravljen sprejeti plebiscitarne odločitve, da nam ne bo več vladal, a si je pri poskusu okupacije nove države polomila zobe.

Kljub tej zgodovini pa je iz preteklosti ostalo, da tudi v novi državi znamo obsojati zločine nacistov in fašistov, do lastne neslavne zgodovine pa so številni precej nekritični. Še posebej tisti, ki so jo zagrešili, to pa so bili nekdanji politični voditelji socialistične Jugoslavije in njena nekdanja JLA, ki je zrasla iz partizanske vojne in je veljala za varuha dediščine partizanov in revolucije.

SD je dedič stranke, ki je po drugi svetovni vojni vodila Jugoslavijo in dogajanje. Ko gre za preteklost je bil Borut Pahor med šefi SD doslej edini, ki si je drznil precej javno obsoditi, kar je treba, pa še Pahor je to storil skrajno previdno in si s tem nakopal hude in številne zamere.

Partizani so bili strankarska paravojaška enota, podobno kot to danes poskušajo biti Šiškove varde. Le da v čisto drugih časih in razmerah.

Opozarjanje, da so bili povojni poboji in skrivanja trupel nedopusten zločin, je v Sloveniji precej tvegano. Pogosto so odzivi celo, da so revolucionarji in jugoslovanska vojska, ko je bilo vojne že konec, na slovenskem pobili in v jame zmetali še premalo nemškega, slovenskega, hrvaškega in srbskega življa, da o Romih ne govorimo.

Razlog, da si posamezniki drznejo povsem mirno zapisati kaj tako gnusnega, je preprost: nobenega od krivcev, ki so po vojni desetletja vladali, za izvensodne poboje po vojni nikoli nihče ni obsodil. Po državi so še vedno spomenike krivcem in revolucionarjem.

Zato niti ni čudno, da takšno ravnanje tudi po spremembi sistema in s tem propadu socialistične države med mnogimi še velja za vrednoto.

In to je razlog, da je vsaj razprava potrebna. Tudi ob Šišku in SD na Pohorju.

Copyright secured by Digiprove © 2020 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version