Spletni časopis

Veto ustavil pozno ugodnejše obdavčevanje ladij

(Last Updated On: 08/01/2020)

V nove težave je manjšinsko koalicijo, ki vlada državi, danes z vetom na dopolnitev zakona o tonaži spravil državni svet. Državni zbor bo moral odločati ponovno o zakonu, s katerim se vladajočim zelo mudi. S 27 glasovi za in sedmimi proti so svetniki ustavili ugodnejšo obdavčitev za ladijske prevoznike v primerjavi z drugimi podjetji, ki jo je vlada predlagala v začetku meseca, koalicija pa na vrat na nos potrdila prejšnji teden. Davek zaradi tega zakona ladjarji plačujejo pavšalno glede na število ladij in tonažo, torej nižje kot druga podjetja. Po oceni vlade bodo tega davka letno, če bo sprememba uveljavljena, okoli 50.000 evrov. Iz vlade na vprašanja svetnikov, ali so ta podjetja sicer plačniki davkov in dajatev v Sloveniji, niso odgovorili.

Na posnetku pristanišče Koper:

Retroaktivno, menda zaradi EU

Za obračun davka na tonažo bi se zakon uporabljal že od 1. januarja 2019. Torej retroaktivno za nazaj. Zaradi veljave za nazaj, ki jo ustava dopušča le izjemoma, je kar nekaj svetnikov napovedalo, da bodo za veto, da bi poslanci to ponovno premisli. Iz vlade so pojasnili, da so tako pozno podaljšanje veljavnosti zakona, ki je doslej že veljal med leti 2008 in 2018, v DZ poslali, ker je predolgo trajal postopek, da so dobili dovoljenje na evropski ravni, retroaktivnost pa predlagajo, ker bodo plačila davka za lansko leto obračunana šele v prihodnjem letu in po oceni vlade še nič ni zamujeno. Če ugodnosti ne bodo obveljale, pa se lahko ladjarji preselijo drugam, so svarili.

Državni zbor je prejšnji teden dopolnil zakon o davku na tonažo s 41 glasovi za in 39 proti. Kot kaže grafika je več pol poslancev SMC manjkalo:

Da bi zakon obveljal, ga bodo morali poslanci ponovno potrditi s 46 glasovi, koalicija bo torej morala poskrbeti za več discipline, nujna pa bo tudi pomoč SNS Zmaga Jelinčiča.

Med svetniki je bil danes izjemno oster Franc Kangler, ki je ocenil, da ima vlada svetnike za norca z retroaktivnostjo, da v tem primeru ravna kot pri Adriji Airways in bankah, ko podjetja podarja podjetjem v tujini ali v davčnih oazah, potem pa jim dala še ugodnosti. “Z vlaki in tovornjaki vozijo milijone evrov v davčne oaze,” je ocenil.

Kdaj bo državni zbor ponovno glasoval, še ni znano.

Čakajoče ladie pred Luko Koper Foto P.J.
Exit mobile version