Spletni časopis

Šarec ne umika Mlinarjeve, odstop mu predlaga Bratuškova, če ne zagotovi večine

(Last Updated On: 08/01/2020)

Čeprav je kandidatura ministrice za razvoj, strateške projekte in kohezijo  Angelika Mlinar (SAB) sinoči propadla v odborih za zadeva EU in za gospodarstvo se je premier Marjan Šarec (LMŠ) odločil, da kandidatke ne bo umaknil. O tem je Šarec že uradno obvestil predsednika državnega zbora Dejana Židana (SD).

Bratuškova: Če ne bo, bi odstopila

To je storil po tem, ko je predsednica SAB Alenka Bratušek novinarjem povedala, da bi na Šarčevem mestu odstopila, če ji v DZ ne bi uspelo zagotoviti dovolj glasov za predlagano kandidatko. Bratuškova je novinarjem povedala tudi, da je Mlinarjeva na odborih poslancem odgovorila na vsa vprašanja. Ta trditev je bila neresnična. Zavrnila je odgovore na vrsto vprašanj, ki si po njeni oceni niso zaslužila odgovora.

Kot sem poročal so poslanci po ne posebej prepričljivem nastopu v odboru za evropske zadeve sinoči Mlinarjevo kot kandidatko zavrnili s sedmimi glasovi za in devet proti, v odboru za gospodarstvo pa se je glasovanje izteklo v pat z osem proti osem. Pat pomeni, da tudi ta odbor državnemu zboru odbor predlaga zavrnitev kandidatke.

Da kandidature ne umika je Šarec Židana obvestil tako:

Za izvolitev Mlinarjeve bo potrebna navadna večina navzočih, slišati pa je, da je v delu vladne koaliciji po včerajšnjem porazu v odborih precejšnja panika.

Nespretna kandidatka ob SNS

Nekoliko je k temu prispevala tudi Mlinarjeva, ki je bila nesramna celo do poslanca SNS Janija Ivanuše, ki mu ni bila pripravljena odgovarjati na vprašanja o pridobivanju državljanstva in lojalnosti državi, bivališču in podobnem, čeprav bo od tega, ali se bo del poslancev SNS (in Levice) morebiti vsaj vzdržal ali manjkal, odvisna izvolitev kandidatke.

Na posnetku je kandidatka za ministrico:

Angelika Mlinar, kandidatka za ministrico brez resorja Foto: DZ/Matija Sušnik

Praviloma vladni peterček, ki ga sestavljajo večinoma poraženci lanskih volitev, ki zaradi slabega rezultata nimajo večine v DZ, najde dovolj rezervnih sil v opoziciji, ker si tam kar nekaj poslancev ne želi predčasnih volitev, Levica pa noče relativnega zmagovalca volitev Janeza Janše (SDS) na vrhu desno sredinske vlade.

Ni pa nujno do bo Mlinarjeva izvoljena. Morebitna zavrnitev Mlinarjeve namreč ne pomeni padca ali zamenjave vlade. Le oslabila bi SAB in Šarca, kar si pa številni tudi v koaliciji želijo.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
(Visited 1.738 times, 1 visits today)
Exit mobile version