Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec udaril čez lov na čarovnice in uhajanje zaupnosti, o Nataši malo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th januar 2020, 09:23 dop

“Kdo je najemal detektive? In kaj je bilo v Ribnici? Jaz vas tam nisem videl zraven. Ne vem. Me zanima potem, od kje ste vi to izvedeli, če mene sprašujete od kje sem vse izvedel. Očitno ste tudi vi dobro obveščeni. Ampak očitno vsi tisti, ki jih ni bilo zraven, več vedo od mene, ki sem bil zraven.”

Tako je premier Marjan Šarec (LMŠ) odgovoril na večkrat ponovljeno vprašanja Žana Mahniča (SDS), ali je vplival na zaposlitev Nataše na Sovi in kdaj je nazadnje komuniciral z njo? Mahnič je, ko je to vpraševal, ocenil tudi, da je bil Šarec obveščen, da je župan Škofljice Ivan Jordan najel detektivsko agencijo, da bi ugotovil kam je izginila njegova uslužbenka Nataša, ker bi naj Šarec Jordanu to očital na pogovoru v Ribnici.

Na posnetku sta Mahnič, ki postavlja vprašanje, in premier Šarec:

Na posnetku sta Žan Mahnič (SDS) in premier Marjan Šarec (LMŠ) Foto: DZ/Matija Sušnik

O McCarthyju udarno, manj o Nataši

“Kako ste to izvedeli? Ali od NH ali od koga na Sovi? In od koliko zaposlenih iz njihovih privat življenj še dobivate informacije o njihovem delu od Sove?,” je Šarca Mahnič spraševal, kje je izvedel, da je župan Jordan najel detektiva. Ko je premier odgovarjal na vprašanja, je državni zbor po treh mesecih od odstopa Iztoka Puriča le dobil njegov predlog za novo ministrico Angeliko Mlinar, ki je bo zdaj najprej zaslišal odbor DZ, da bi potem poslanci lahko še glasovali o njej. Prej kot v četrtek zaslišanje pred odborom ni mogoče.

Čeprav je Mahnič večkrat ponovil vprašanja, kdaj se je Šarec zadnjič srečal z Natašo in ali je kaj vplival na zaposlitev na Sovi, premier na ta vprašanja ni odgovoril. Je pa napovedal, da bo odgovarjal komisiji za nadzor obveščevalnih služb (KNOVS) in kot običajno v preteklosti odgovaril s protinapadom: z očitki čez SDS. Očital jim je, denimo, da so komisijo za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Matej Tonin (NSi), spremenili v McCarthyevo komisijo za lov na čarovnice. Ta komisija je po drugi svetovni vojni v ZDA “zaslovela” po preganjanju domnevnih komunistov na vseh koncih. Šarec je opoziciji očital še, da izdajajo zaupnosti države o arbitražnem sporu, kar koristi Hrvaški.

Na vprašanja Žana Mahniča, ki so bila takšna: “Kako komentirate očitno prirejene razpise na Sovi? Ali ste vplivali na katerokoli zaposlitev na Sovi ali komu naročili, koga naj se na Sovi zaposli? Kdaj ste nazadnje komunicirali z zaposleno na Sovi, o kateri je bilo govora – N.H.?” pa je Šarec odgovoril tako:

“Očitate mi klientelizem, očitate mi še ne vem kaj vse. Vendar ste vi zadnji, ki lahko to počnete. Na podlagi nekih lažnih novic na nekem portalu, ki mi očita razmerje in ne vem kaj še vse, se vaš vrli KNOVS spravi na lov. Zdaj bomo pa mi premierja dobili. Zdaj pa premier zaposluje, kakor zaposluje in tako naprej. In to gonite že nekaj mesecev in se pri tem sklicujete na inšpektorat. Ja, Sova je sama zaprosila inšpektorat za nadzor. Zato ker ste sprožali takšne in drugačne govorice. In inšpektorat je jasno ugotovil in mislim, da je to povedala tudi inšpektorica, verjetno tudi na zaprti seji KNOVS, kjer ste bili, ker vi po eni strani sedite v KNOVS in tam zaslišujete, po drugi strani pa sprašujete mene tukaj na odprti sceni. Ja, inšpektorat je povedal svoje, bile so nekatere sistemske nepravilnosti, šlo je za dve zaposlitvi v prejšnjem mandatu in dve zaposlitvi v tem mandatu. In kamorkoli bo šel inšpektorat v javnem sektorju, bo lahko odkril takšne in drugačne nepravilnosti. Bistvo pa je, da nobena od teh nepravilnosti ne vpliva na pravilnost postopka. In tukaj ravnate podobno, kot ravna Hrvaška pri arbitraži. Tudi tam je sodišče jasno povedalo, da arbitraža velja, pa Hrvaška enostransko izstopi.”

Mahnič je opozoril, da je bila Nataša zaposlena brez izpolnjevanja pogojev.

Brez dovoljenj, brez znanja jezikov…

Tako je povedal:

“Eden izmed pogojev je bil dovoljenje za dostop do tajnih podatkov stopnje tajnosti EU, tajno Nato. Inšpektorat je ugotovil, da tega pogoja oseba N.H. ni izpolnjevala. Inšpektorica je jasno povedala, kar ni zapisano v poročilu, da če bi pogodba, ko so jo prvič zaposlili, še vedno veljala, bi to bila tako huda kršitev, da bi predlagali razveljavitev pogodbe. Ker pa Sova ni počakala tistih šest mesecev, da bi ta preizkusna doba pretekla, ker so očitno ugotovili, da so jo zaposlili nezakonito, so jo 3. septembra, dan pred iztekom te poskusne dobe, prezaposlili na delovno mesto, kjer pa je pogoje izpolnjevala. Očitno so ugotovili, da stvari niso bile takšne, kot bi morale biti. In če kdo ogroža nacionalno varnost, gospod premier, z zaposlitvijo NH, jo ogrožate vi. In ne gre za neke navedbe v portalu. Vse te navedbe so se izkazale za resnične. Vprašajte direktorja Sove, vam bo povedal isto kot je nam, kakšne nacionalne grožnje trenutno predstavlja NH zaradi zaposlitve v Sovi. Še enkrat vztrajam na vprašanju, ali ste vplivali ali ste komunicirali oziroma kdaj ste nazadnje komunicirali z NH?”

Šarec pa je dogovoril z očitkom, da je grožnja za nacionalno varnost prej razkritje dela tajnih podatkov, ki jih je KNOVS razkril v zvezi z arbitražo, ko je javno objavil del poročila o nadzoru, kako so se v hrvaškem in srbskem tisku lahko pojavili posnetku pogovorov predstavnice naše vlade na arbitražnem sodišču Simone Drenik Bavdek in arbitra Jerneja Sekolca. Šarec je ta očitek izrekel tako:

“Mislim, da je to bolj nevarno. Vi meni lahko očitate, ne vem kaj, lahko me blatite v vaših portalih, tako kot ste me spomladi s tisto mojo famozno ograjo okoli hiše, tako ste se lotili tudi te zadeve. Lahko mi očitate razmerja, lahko mi očitate ne vem kaj. Bom preživel. Bomo zdržali. Te vse vaše napade bomo zdržali. Ampak to, da greste pa razkrivati dele tajnega poročila in s tem omogočite sosednji državi še dodatno možnost za pisanje v medijih in uporabljanje v arbitražni zgodbi, to je pa bolj žalostno. To je pa bolj žalostno.”

Je pa premier napovedal, da pa pred Knovs bo prišel pojasniti svojo vlogo pri zaposlitvi Nataše in to pojasnil tako: “Iz spoštovanja do KNOVS, do parlamentarizma bom prišel. In tukaj sedi gospod Erjavec, ki mu je predsednik KNOVS pred časom očital vikende, pa še vedno nimamo teh vikendov, da bi mu jih kdo dal. Skratka, malo si izmislite, malo nabijate in to je za vas zgodba. Izvolite, ste v opoziciji, imate dovolj časa. Uživajte! Se vidimo na KNOVS!

Mahnič je zahteval razpravo celotnega zbora o teh odgovorih premiera, o čemer bo državni zbor glasoval v sredo. Predlog za splošno razpravo je Mahnič pojasnil tako:

“Nihče mi ne bo prodal, da je normalno, da osebo, ki je na bolniškem staležu, v času bolniškega staleža Sova zaposli. Nihče mi ne bo prodal, da za zaposlitev v oddelku za mednarodno dejavnost ni potrebno znanje vsaj enega, če ne dveh tujih jezikov. Nihče mi ne bo prodal tega, da vse kar pišejo portali, ki so blizu nam, po vaše pišejo same neresnice. Gospod premier, glede na pričanje, ki smo jih imeli pretekli teden, veste približno kdo je pričal, oziroma, verjamem, da točno veste kdo je pričal, so se vse navedbe na teh portalih potrdili. Pa, ker ne želim razkrivati, kaj je župan Jordan direktno tam govoril, ampak tako kot ste vplivali, da jo je zaposlil na občini Škofljica, tako je očitno šlo tudi v tem primeru. In očitno nista samo vidva, ki vesta kaj je bilo v tistem šotoru v Ribnici, ker je gospod Jordan točno to kar sem jaz rekel, povedal na komisiji. Me pa zanima, kako boste vi to predstavil, da to ni bilo res.”

Na posnetku je poslanska skupina SDS, ko je premier odgovarjal na vprašanja:

Poslanska skupina SDS Foto: DZ/Matija Sušnik
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu