Janševa SDS še tretjič zapored pred Šarčevo LMŠ

Že po treh meritvah javnega mnenja zapored je SDS Janeza Janše pred LMŠ Marjana Šarca. Preobrat, kar nekaj časa je bila prej spredaj LMŠ, je prejšnji mesec prva pokazala meritev Mediane za POPTV, drugačen vrh lestvice pa sta potrdili tudi raziskavi agencije Parsifal za Novo24TV, ki je bila objavljena v nedeljo in Mediane za Delo včeraj. Le Ninamedia, katere rezultate objavlja javna TVS (pa Dnevnik in Večer), zadnje čase LMŠ še prikazuje zelo daleč pred SDS.

Precej različen vrstni red pod vrhom

Primerjava meritev Nove24TV in Dela, ki sta bili objavljeni zadnje dni, po obeh je SDS na vrhu z rahlo prednostjo pred LMŠ, je ob upoštevanju le volvicev, ki so se opredelili za stranke, kar omogoča primerjavo med raziskavami in z volitvami, je takšna (s klikom lahko grafiko povečate):

Raziskavi kažeta enak vrstni red povsem na vrhu, razlike nižje pa so velike. Po Novi24 je na tretjem mestu SD Dejana Židana in ne Levica Luke Mesca kot po Delu. Zelo visoke deleže pa po Novi24 dosegajo tudi DeSUS Karla Erjavca, SNS Zmaga Jelinčiča in SLS Marjana Podobnika. Slednja bi s 4,6 odstotka prišla v državni zbor. A le po Novi24TV, po Delu pa ne. Po Delu je nekoliko višje kot po Novi24TV NSi Mateja Tonina, raziskava agencija Mediana za ta časopis pa tudi prikaže več strank. Med tistimi, ki jih Nova24TV ne zazna, izstopajo Pirati s kar 3,1 odstotnim deležem po Delu.

TVS v drugem svetu

LMŠ je bila v preteklosti po javnomnenjskih raziskavah tudi že pred volitvami krepko pred SDS, a na volitvah se Šarec potem Janševi stranki še nikoli ni resno približal: največja opozicijska stranka je največjo vladno prehitela na vseh volitvah strank v zadnjih dveh letih: volitvah v DZ, v občinske svete in v evropski parlament.

Sliko dogajanja po raziskavah javnega mnenja v zadnjih dveh mesecih, iz katere je razvidno tudi, kako Ninamedia za javno TV vsakič pokaže veliko prednost LMŠ pred SDS, kaže ta grafika:

Nenavadna odstopanja pri Ninamediji morda niso le posledica različnih metodologij in slučaja. Kot sem v Spletnem časopisu že opozoril je čez poletje lastništvo Ninamedie uradno spet prevzel Nikola Damjanić, ki je bil v preteklosti v programski svet RTVS izvoljen na predlog PS Zorana Jankovića. Prej je bil blizu Zaresu in LDS. Ko je Damjanića PS delegirala v vrh RTVS je bil v Jankovićevi stranki tudi še Marjan Šarec.

Raziskave, ki jih dela Ninamedia, je javna TVS začela objavljati, ko je bil Damjanić programski svetnik, kar je bilo spotakljivo, zakon namreč prepoveduje sklepanje takšnih poslov programskim svetnikom, da bi zmanjšal tveganje korupcije.

A Damjanić se je iz lastništva umaknil tik pred tem, ko je Ninamedii TVS nakazala prvo plačilo in je bilo s formalnega vidika zaradi tega menda vse čisto.