Site icon Spletni časopis

Posiljeni študentki nacionalne varnosti

Peter Jančič Foto: Demokracija

Ko je kriminalec iz Maroka, ki so ga po dveh letih septembra izpustili iz zapora, oktobra posilil dve študentki, ki ju je srečal na Metelkovi, je bilo v medijih vse tiho. Nihče ni poročal. Ni bil dogodek.

Povsem nepomembno za skupnost.

To ni bilo slučajno. Ljudje nismo vedeli. Prikrili so nam. So pa vedeli na policiji in v politiki.

Močno o Tiffiny in Šišku, nič o posiljenih

V tistem času je močno odmevalo, da je na Metelkovi neka skupina ob klubu Tiffany vpila “Kje ste p….” In tam razbijala. Še danes ne vemo, kdo je razgrajal. Vemo pa, da nihče ni bil poškodovan. Pa je bil vihar. Protestiral je premier Marjan Šarec, evropski poslanci SD… Vlada pa je hkrati na vso moč odprla še dodatno fronto: boj proti vardam Andreja Šiška, ki strašijo migrante z replikami orožja.

S posilstvom dveh punc, ki se jima je res nekaj zgodilo, se pa nihče ni ukvarjal. Niti najmanj. Še izvedeti nismo smeli zanju.

Ne bodite naivni: namerno.

Tako to vedno počnemo, so mi sporočili iz policije, ko sem preverjal, zakaj spolnega nasilja na Metelkovi ni bilo v njihovih obvestilih o dogajanju v Ljubljani. Pojasnili so, da s tem ščitijo posiljene punce.

To je nova funkcija policije. Po novem ne preganjajo več kriminalcev in skrbijo za javni red. Zdaj odločajo, kaj je prav, da javnost o dogodkih izve. O čem se v medijih sme poročati. O čem se ljudje lahko pogovarjajo. Kakšna bo politična klima.

Kaj pa je treba rahločutno skriti. Medijem onemogočiti dostop do podatkov, ljudem pa vedenje.

To je še posebej pomembno, če dogodek kaže slabo delo oblasti. Kot ga je pokazalo posilstvo.

Kaj vse o dogodkih v skupnosti nam zaradi političnih razlogov še prikrivajo, v medijih ne moremo vedeti. Opazimo šele, ko se razve mimo njih in opazimo, da prej ni bilo informacij.

Zdaj vemo, da ne ščitijo že posiljenih deklet tako, da bi prikrili njihovo identiteto ali celo posiljevalca v informacijah. Kar počnejo v vseh sporočilih o vseh dogodkih. Tudi, ko za to ni nobenih razlogov.

Pri spolnem nasilju prikrijejo celo, da bi sploh kaj bilo, pa čeprav je bilo celo na javnem kraju. Denimo, na Metelkovi.

S tem ščitijo posiljene žene in dekleta po državi. Sistematično. Ves čas. Si lahko predstavljate?

In – ali verjamete tej laži?

Nič jih ne ščitijo, samo prikrivajo, kaj se je zgodilo. Ščititi bi morali prej. Pa so zamočili, ker bi Maročana morali že davno vrniti na Hrvaški. Ali pa ga izgnati takoj po zaporu.

Tudi, če je razlog za to spreminjanje in luknje v zakonodaji, je to problem oblasti. Ki bi jo moral zanimati. Če je ne, mora zanimati celotno skupnost.

Vlada napačnih prioritet

Le ena od posledic vsega skupaj je bila, da se je premier Marjan Šarec osramotil s svojim svetom za nacionalno varnostjo in odgovori v parlamentu, kako se policija in oblast ob migrantskih težavah na vso moč ukvarjata z Andrejem Šiškom. Za katerega menijo, da je strašen problem. Vmes so ljudje izvedeli, kak problem pa se prikriva.

Premier je, drugače kot javnost, imel možnost izvedeti, kaj se je dogajalo na Metelkovi. Najvišjim predstavnikom države se ne prikriva dogodkov, ki bi lahko imeli resne posledice za javno mnenje.

Posebej se jih opozori. Če premiera niso opozorili, mora menjati svetovalce.

Čeprav so politiki vedeli, se jim ni zdelo vredno, da bi se s tem ukvarjali. Ko je premier sklical svet za nacionalno varnost zaradi problemov z migranti in vardami Andreja Šiška, in nanj “pozabil” povabiti največjo opozicijsko stranko, SDS Janeza Janše, to ni bilo na dnevnem redu.

Potem so mu pa novinarji Dnevnika objavili, kaj se mu dogaja v prestolnici in kaj ljudem njegova policija prikriva, da bi zavarovala že posiljeni punci.

Ljudje so prebirali o Maročanu, ki bi ga oblast morala izgnati, a jim je spodletelo, namesto tega se je znašel v zaporu zaradi nasilnega ropa, potem so ga pa mirno spustili, da je posilil še dve študentki.

Šef vlade pa nam je pojasnjeval, da se njegova policija in vlada medtem na vso moč ukvarjata z Andrejem Šiškom in vaškimi stražami, te vardiste spremljajo in nadzorujejo dan in noč na območjih, kjer imajo ljudje težave, ker se v državo množično tihotapijo migranti.

Problem, zaradi katerega Šiškotove ves čas spremljajo in nadzorujejo, je, ker menda imitirajo vojsko, kar se ne sme. In namerava zdaj vlada to tudi prepovedati. A bodo preganjali tudi otroke, ki se igrajo partizane in fašiste, če dajo nase kakšne čelade in titovke?

Vse skupaj kaže predvsem nesposobnost vlade. Cel vrh se ukvarja s slabo opremljenimi in usposobljenimi vardami, ki vladnim silam delajo konkurenco v nesposobnosti varovanja meje.

A je nek precej neuspešni mariborski lokalni politik Andrej Šiško prevelika zadeva za notranjega ministra Boštjana Poklukarja, da mora na pomoč klicati vse drug ministre in Sovo in svet za nacionalno varnost?

Za iz zapora izpuščene nasilne kriminalce in posiljene punce pa ni časa. Čeprav sta posilstvi posledica slabega dela naše razvejane oblasti.

Tako je dejavnost policije v parlamentu ta teden povzel premier:

“Policija ves čas spremlja te ljudi in ukrepa v tolikšni meri, kolikor ji dovoljuje zakonodaja. In policija ima ves čas nadzor nad njimi. Se pravi, nikamor se ne gibljejo nenadzorovani. Vedno vemo, kje so. Vemo, kaj delajo. A dokler ne storijo prekrška, ki bi bil opredeljen v zakonodaji, jih ni moč oglobiti. Gre za pomanjkljivost zakonodaje. Po domače, luknje v predpisih. Zato je ministrstvu za pravosodje in ministrstvu za notranje zadeve že naročeno, naj v najkrajšem času pripravita spremembe kazenskega zakonika in prekrškovnih predpisov.”

Pazite. Policija ni nadzirala nasilnega migranta, ki so ga izpustili iz zapora. So pa ves čas nadzirali neke varde Andreja Šiška.

Ki so v resnici popolnoma brez veze.

Še danes ne vemo niti za ime osumljenega migranta. Zaradi prepovedi informacijske pooblaščenke, ker bi bil lahko ogrožen ugled osumljenega v skupnosti, če bi policija razkrila njegovo ime. Ali drugače: naslednjo študentko bi nekoliko težje posilil, če bi se razvedelo.

Razloge, da se je policija, za katero je politika, odločila dvojno posilstvo migranta sredi Ljubljane prikriti medijem in javnosti, so v celoti pojasnili tako:

“V primeru kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost zaradi ponovne viktimizacije žrtev policija takšnih primerov ne izpostavlja javnosti. Tovrstnih kaznivih dejanj v interesu zaščite žrtev aktivno ne komuniciramo, bodisi da gre za storilce, ki so slovenski državljani ali tujci.”

Ko je časopis Dnevnik objavil zgodbo o posilstvih, pa so le poskrbeli za nekaj obveščanja. Z nekajtedensko zamudo. Tako so potem povedali, kaj je bilo:

“Policisti Policijske uprave Ljubljana so konec oktobra obravnavali kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost. Policisti so po koncu preiskave na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov osumljenega 38-letnega državljana Maroka privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor. Slednji je v drugi polovici meseca oktobra izvršil kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost. Eno dejanje je bilo storjeno v stanovanju na območju Bežigrada, drugo pa v centru Ljubljane. V drugem primeru so ga policisti na podlagi pridobljenega opisa prijeli takoj po dejanju in mu odvzeli prostost. 38-letni osumljenec je bil v Sloveniji že obravnavan za kazniva dejanja zoper premoženje, tudi z elementi nasilja, pri čemer je konec meseca septembra prestal kazen zapora dveh let.”

To sporočilo pokaže, da je neresnična trditev, da niso obveščali zaradi varovanja posiljenih punc.

Prikrivanje javnosti kot vrednota

V sporočilu, ko so ga le poslali, je za varovanje posiljene 22. letne in 23. letne študentke povsem ustrezno poskrbljeno. Še omenjeni nista.

Torej, obveščanje je bilo povsem mogoče. Na način, ki ni čisto nič viktimiziral.

Zakaj ga ni bilo, pa lahko pojasnimo na več načinov.

Najblažji je, da je za policijo in politiko najlažje, če se javnosti čim več prikriva. Najmanj težav je. Mediji pa tudi nič ne protestirajo in ne branijo pravice javnosti do obveščenosti o dogajanju v skupnosti in ravnanju oblasti. To je posebnost slovenskih medijev.

Celo naklonjeni so omejevanju dostopa do podatkov o delu oblasti.

Potem se pa čudijo, ko jim naklade strmoglavljajo in jim ljudje več ne verjamejo.

Ker smo pa zdaj, po zaslugi Dnevnika, ki je v preteklosti razkril že nekaj podobnih pomembnih dogajanj, ki jih policija ni smela razkriti, izvedeli, kaj je bilo, se lahko vprašamo, ali je bilo v interesu javnosti, da izve za posilstvi dveh študentk.

Na policiji in v politiki je nekdo to odločanje opravil namesto nas. In opravil ga je narobe.

Seveda je v javnem interesu, da ljudje izvedo.

Ljudje morajo imeti možnost izvedeti, kaj se v Ljubljani in po državi dogaja in to še prav posebej, ko je nevarno.

V interesu prevencije vseh drugih deklet je, da vedo, da policija in oblast slabo opravljata delo, ko gre za nadzor kriminalcev med migranti in sicer in da se namesto tega ukvarjajo s Šiškom in moramo torej vsi paziti.

Ne le v krajih nekaj deset kilometrov od meje, kjer se morajo zaklepati in ravnati samozaščitno. Tudi v Ljubljani. V klubih in barih. Na ulicah.

Razlog, ki so ga navedli za prikrivanje iz policije, da varujejo posiljene, je izmišljotina.

In kar kliče po tem, da jih bo kdo obtožil, da tako ravnajo zaradi političnih razlogov. Ti so pa, da bi bile lahko največji problem nekakšne varde, niti najmanj pa slabo delo oblasti, katerega posledica so posiljena dekleta.

Sredi Ljubljane.

Žrtev takšne politike nacionalne varnosti, in ne medijev in javnosti, sta posiljeni punci.

Ravnanje policije, ko javnosti ne obvešča o posilstvih, lahko ocenite v anketi:

Je prav, da je policija javnosti prikrivala, da je iz zapora septembra izpuščeni migrant v Ljubljani oktobra posilil dve študentki?

 Loading ...

P.S: Ker je javnosti prikrito, kak rop je v preteklosti državljan Maroka zagrešil in za kaj je bil obsojen in kako, sem sodišče zaprosil za to sodbo možnemu posiljevalcu dveh deklet, ki je bil do septembra v zaporu zaradi nasilnega ropa. Doslej je nisem dobil. Najprej so iz sodišče, ki ga vodi Marjan Pogačnik, trdili, da ne vedo, za koga gre iz mojega vprašanja. Tudi sam nisem, ker policija to prikriva. Pozneje so sporočili, da bo o pravici javnosti do obveščenosti o vsebini sodbe odločila njihova pooblaščena oseba za dostop do informacij javnega značaja. To praviloma traja.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version