Site icon Spletni časopis

Sokrivi ste, če vam migrant odpelje avto, ker ste v njem pustili ključe!

Prebivalci Črnomlja morajo ravnati samozaščitno, sicer so sokrivi, če jim migranti kaj odvzamejo, kaže način obrambe odvetnika Mitje Inkreta alžirskega migranta na sodišču v Črnomlju.

Dva migranta sta junija letos izpred hiše v Črnomlju odpeljala 27 let starega golfa. A ju je policija že čez pol ure ujela.

Voznik Adam Sekvali iz Alžirije se je na črno čez mejo iz Hrvaške v Slovenijo pretihotapil že drugič. Nadzor meje ne deluje.

Okrožno sodišče mu je, ker si je “sposodil” avto, v katerem so bili ključi, srečanje s policisti pa tudi ni bilo najbolj nežno, dosodilo tri mesece zapora.

Tožilstvo pa se je čez poletje pritožilo, da je to premalo.

“Do kaznivega dejanja ne bi prišlo, če bi oškodovanec zaklenil avto in ne bi v avtu pustil kontaktnih ključev. Glede na to, da se je oškodovanec zavedal, da se nahaja na območju, kjer je večje število ilegalnih prehodov, bi se tudi od oškodovanca pričakovalo, da ravna z ustrezno skrbnostjo ter poskrbi za varnost njegovih premičnin, ne pa da jih pušča prosto dostopne. Iz navedenega je torej razvidno, da je ravno oškodovanec bistveno prispeval k temu, da je prišlo do kaznivega dejanja.”

To je zapisal odvetnik Mitja Inkret, ki poskuša na okrožnem sodišču v Črnomlju ubraniti migranta iz Alžirije Adama Sekvalija pred pritožbo tožilstva iz Novega mesta, ki se ne strinja, da je bil zaradi odtujitve golfa obsojen le na tri mesece zapora.

K samozaščitnemu ravnanju ljudi v obmejnih krajih, da naj torej zaklepajo avte, stanovanja in sicer skrbijo za premoženje poziva tudi policija.

Vaške straže pa, kot nam je sporočata svet za nacionalno varnost premiera Marjana Šarca in premier sam, niso zaželjene in jih policija natančno in ves čas nadzoruje in spremlja. Iščejo pa še načine, kako bi te “stražarje” oglobili in kaznovali.

Odvetnik, ki ugovarja predlogu za ostrejšo kazen migrantu, dvomi tudi, da je na avtomobilu nastalo petsto evrov škode, saj je toliko 27 let star golf v celoti vreden, Sekvali pa, trdi odvetnik, doslej ni bil kaznovan, ni v kazenskih postopkih in je mlad in v stiski.

Že drugič pa je na ozemlje Slovenije prišel zaradi težkih osebnih okoliščin, ki so ga vodile, da je odšel od doma “in poskušal najti azil v Sloveniji”.

Primer kaže s kakšnimi težavami se soočajo na območju ob meji, ko čez mejo prihaja vse več migrantov. Povečevanje števila kaže grafika o uradnih statistika o ujetih policije. Dejanska števila so višja:

Da migrantsko dogajanje zahteva dodaten trud in tudi denar, ker zadeva tujce iz oddaljenih držav, pa kaže prevod dokumentov v sodnem spisu, da obtoženi lahko razume dogajanje, ki je takšen:

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version