Site icon Spletni časopis

Vprašanja Šarcu: SDS o EU denarju, SD o vardah, ki varujejo mejo

Vprašanje o črpanju evropskega denarja premieru Marjanu Šarcu (LMŠ) je napovedala Suzana Lep Šimenko (SDS). Slovenija sodi med države, ki so pri tem neuspešne. Na tokrat spet le štiri vprašanja poslancev bo premier odgovarjal opoldne, po dobrem letu vladanja pa je odstavil že dva ministra za kohezijo, ki sta bila zadolžena za rabo evropskega denarja.

Bratuškovi zmanjkalo kandidatov

Najprej je odstopil Marka Bandellija (SAB), nazadnje pa še Iztoka Puriča (SAB). Iz SD bo vprašanje premieru o vardah na meji s Hrvaško, kar je kot temo medijem ponujal že Šarčev svet za nacionalno varnost prejšnji teden, na katerega pa premier ni vabil šefa največje opozicijske stranke Janeza Janše (SDS), predsednika DZ Dejana Židana (SD) in predsednika republike Boruta Pahorja. Vabili jih niso zaradi ocene, da gre za obroben problem za varnost države. Posnetek premiera je s te “ozke” seje sveta za nacionalno varnost prejšnji teden:

Premier na seji sveta za nacionalno varnost, na katero niso vabili predstavnikov največje opozicijske stranke Foto: Tamino Petelinšek/STA

Pri odstavitvi Bandellija je Šarec naravnost povedal, da je z njegovim delom na področju odpravljanja slabosti pri črpanju EU denarja nezadovoljen. Kohezijski resor, ker ji je zmanjkalo kandidatov, trenutno začasno vodi ministrica za infrastrukturo, ki je tudi predsednica SAB Alenka Bratušek

O slabem črpanju EU denarja, na kar je že drugo leto zapored opozarja tudi slovenski evropski sodnik Samo Jereb v letnem poročilu, je že prejšnji mesec Šarca vpraševal vodja poslanske skupine NSI Jožef Horvat.

K pojasnjevanju bolj domačih dogajanj pa bo Šarca s vprašanjem o vardah na meji s Hrvaško spraševal Predrag Baković (SD). Da si koalicija želi javne razprave o tem, se je pokazalo, ker je šef vlade prejšnji teden sklical svet za nacionalno varnost o tej temi, na katerega pa ni povabil največje opozicijske stranke, predsednika DZ in državnega zbora. Šlo je skratka za srečanje nekoliko razširjenega vrha koalicije.

Ko sem preverjal zakaj, so mi iz kabineta premiera pojasnili, da na pogovoru o vardah ni šlo za vprašanja nacionalne varnosti, ki bi zahtevala usklajeno delo več vej oblasti. Več o nenavadni seji sveta za nacionalno varnost si lahko preberete v posebnem članku: POSLEDICA NATAŠE? ŠAREC NA SVET ZA NACIONALNO VARNOST NI POVABIL JANŠE

Baković od svoje vlade pričakuje pregon

Baković podobno kot Šarčev koalicijski svet za nacionalno varnost meni, da varde kršijo zakonu o varstvu javnega reda in kazenski zakonik in da bi morali organi pregona to preganjati in zaščititi lokalno prebivalstvo. To je nekoliko smešno, ker vlade nič ne ovira, da ne bi preganjala vard. Pravzaprav so Andreja Šiška lani že in ga je sodišča zaradi izvajanja domnevnega državnega udara v nekih daljnih gozdovih celo obsodilo.

Vprašanje bo Baković formuliral tako:

“Na področju Kostela, torej na južno mejo je prišla neka na pol, ali pa v celoti vojaška formacija, ki se giblje ob državni meji, tamkaj tabori, izvaja postroje in se uri. Seveda gre za t.i. vardo. Njihove aktivnosti polnijo domače, kot tudi tuje medije, pretežno iz sosednje Hrvaške. Javnost dodatno razburjajo posnetki, v katerih so pripadniki te varde opremljeni z orožjem, za katere mediji trdijo, da gre za replike pravega orožja.”

Na posnetku je predrag Baković:

Predrag Baković in Meira Hot (oba SD) Foto:DZ/Matija Sušnik

Šef nacionalistov Zmago Jelinčič (SNS) bo Šarca spraševal glede “neusklajenosti priseljevanja predvsem pa nerealnega razvrščanja določenih prosilcev za pridobitve uradnih dokumentov za bivanje v Sloveniji”, iz Levice, ki je po novem v “polni opoziciji”, pa bo Franc Trček preverjal, kakšno strategijo in vizijo razvoja stanovanjske politike imajo njegovi donedavni tihi koalicijski partnerji, s katerimi so se razšli.

Ker je zaradi prestopa Levice Luke Meseca v pravo opozicijo predsednik državnega zbora Dejan Židan ukinil posebno peto vprašanje za Levico, bo po letu danes premier spet odgovarjal le na štiri vprašanja, kar določa poslovnik in kot je bilo običajno v dosedanji zgodovini države. Brez vprašanj bo zaradi tega tokrat NSi Mateja Tonina.

Več o nenadni ukinitvi petega poslanskega vprašanja šefu vlade lahko preberete tukaj: ŽIDAN PO LETU UKINIL PRIVILEGIJ LEVICE PRI ŠARCU

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version