Site icon Spletni časopis

Židan je sprejel borca proti klerotalibanskim p… Saviča

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je sprejel direktorja zavoda Državljan D Domna Saviča, ki mu je predstavil peticijo proti sovraštvu. Z zbranimi podpisi peticijo predaja državnemu zboru. Takšno je bilo videti srečanje:

Domen Savič in Dejan Židan Foto: DZ/Matija Sušnik

Dogodek je zanimiv, ker je Savič politični aktivist, ki ga je prejšnja vladna koalicija izvolila v programski svet RTV Slovenija, iz katerega je odstopil, ko mu ni uspelo doseči odstavitve direktorice Ljerke Bizilj ob primeru Thompson, ko so predstavniki vladnih strank v programskem svetu poskušali disciplinirati urednike in novinarje, ki niso odločno branili vladne politike prepovedi rock koncerta v Mariboru. Prepoved je bila nezakonita, je pozneje odločilo sodišče.

Lani Savič je kandidiral za evropskega poslanca na listi Povežimo se, a ga ni volil skoraj nihče, pred referendumi v preteklosti pa je h glasovanju somišljenike spodbujal s takšnimi sporočili, ki jih je pozneje sicer izbrisal iz svojega profila:

Sporočila so iz profila izbrisana, so pa ostali posnetki, ki so jih naredili uporabniki twitterja

Borec proti Novi24TV z RTVS

Zbral je Savič na evropskih volitvah vsega 261 prednostnih glasov ali dobre tri odstotke za svojo listo:

Savič je doslej najbolj “prodrl” s kampanjo, da podjetja, ki so v državni lasti in kjer direktorje posredno nastavlja politika, ne smejo oglaševali v medijih, ki bi naj objavljali “sovražni govor”. Da prevedem: nasprotoval je oglaševanju na Novi24TV, v Demokraciji in podobnih medijih, ki so blizu opozicijski SDS ali jih ta izdaja. Njegovo kampanjo proti oglaševanju v zasebnih medijih je, to je bilo precej neokusno, podprl radio javne RTV, ki ga financiramo vsi in ki konkurira za oglaševalski denar teh istih državnih podjetij. Več o tem lahko preberete tukaj: RADIO SLOVENIJA V KAMPANJI PROTI OGLAŠEVANJU NA OPOZICIJSKI NOVI24TV

V Savičevi kampanji Šarec

Nadgradil pa je pred letom podporo Saviću iz javne RTV kar premier Marjan Šarec, ki je na spletnem naslovu vlade objavil poziv k spremembi oglaševalske politike delno ali večinsko državnih podjetij v medijih, ki “širijo sovražne vsebine”.

Premier je s tem na najvišji politični ravni odprl precej eksplozivne dileme v državi, kjer je vpliv države v podjetjih in javnih zavodih velik, poziv k umiku pa se je nanašal na nekaj manjših medijev, ki jih ne obvladujejo stranke na oblasti in so naklonjeni opozicijski SDS ali jih ta celo pomaga izdajati.

Da stranke, tudi opozicijske, smejo izdajati svoje medije, je v demokratičnih družbah običajno. Za nas pa novost. Prepovedano je bilo v totalitarnih sistem, v kakršnem smo pred desetletji živeli. V socializmu je smela časopise izdajati le vladajoča komunistična partija s svojimi sateliti, in ta tudi je izdajala čisto vse časopise.

Dilema je bila pred letom in je še, kdo presoja, kaj je sovražni govor in kaj nesprejemljivo. Če presoja vladajoča politika, denimo izvršna oblast ali nek Domen Savič, je tveganje zlorabe oblasti veliko.

Kakšnih presoj sodišč pa doslej ni bilo.

Premier je pred letom zapisal:

“Želim opozoriti, da sovražne vsebine, med katerimi velja izpostaviti najmanj homofobijo in rasizem, zastrupljajo družbo, vanjo vnašajo razdor in le spodjedajo že tako krhka strpnost in sožitje. Meja dopustnega, že zdaj pogosto zabrisana, tako še bolj bledi. Res hočemo, da sprejemljivo postane prav vse?

Morda se do vsebin, ob katerih se pojavljajo vaši oglasi, ne želite opredeljevati. A to je napačen odnos, kajti bralci vaše ravnanje lahko razumejo tudi kot aktivno podporo zapisanemu. Še več, sovražnim vsebinam dajete legitimnost. To, verjamem, ni vaš namen. A vaše oglaševanje je moč razumeti tudi tako.

Glede na vse zapisano vas na koncu še enkrat pozivam k razmisleku: ali želja po dobičku res upravičuje strpnost do nestrpnosti.”

Vladajoča koalicija je v prejšnjem mandatu Saviča izvolila v programski svet RTV, a je odstopil, ko mu ni uspelo doseči odstavitve direktorice televizije Ljerke Bizilj, ko so na televiziji ravnali novinarsko pravilno in hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću – Thompsonu omogočili, da je v intervjuju odgovoril na hudo obtožbo, da je fašist in ustaš.

Odstopil je, ker direktorica na predlog generalnega direktorja Igorja Kadunca ni bila odstavljena zaradi profesionalnega povsem pravilnega ravnanja novinarjev, ki pa vladajočim ni bilo všeč, ker so ti (v koaliciji so bili SMC, DeSUS in SD) prepovedali koncert hrvaškega rock glasbenika in niso bili pripravljeni poslušati nobenih ugovorov ali drugih plati medalje.

Z novinarji, ki so si drznili kaj pisniti, so obračunali. Savič je sodeloval v tej igri.

Novinarske organizacije in drugi mediji novinarjev in urednikov, ki so ravnali profesionalno pravilno in ne kot propagandisti vladajočih, niso zaščitili.

Sodstvo je pozneje odločilo, da je bila prepoved koncerta, ki bi moral biti v Mariboru, nezakonita.

Zdaj pa še Židan in Kordiš

Sprejem pri Dejanu Židanu je še posebej zanimiv, ker ima z nenavadnim govorom poslancev, ki bi morali biti za vzgled, nekaj težav tudi Židan sam. Poslanec Levice Miha Kordiš je zadnje čase vladne poslance ozmerjal z navadnimi svinjami, državne svetnike razglasil za neizvoljen organ… Več o tem lahko preberete tukaj:

SO POSLANCI NAVADNE SVINJE, SVETNIKI NEIZVOLJEN ORGAN, VLADAJO PA MINISTRSKE PAVLIHE?

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version