Site icon Spletni časopis

Sum korupcije na TVS: Damjanićeva ali Jankovićeva Ninamedia?

Zoran Janković Foto:DZ/Borut Peršolja

Značilno nihanje, ko Ninamedia za TVS izmeri krepko višje odstotke za LMŠ Marjana Šarca in SD Dejana Židana kot Mediana za POPTV, je pokazala tudi včerajšnja objava rezultatov agencije Ninamedia na javni televiziji. A veliko bolj pretresljiva so opozorila o nenavadnih povezavah Ninamedie, ki vprašanja postavljajo generalnemu direktorju RTV Slovenija Igorju Kaduncu in celotnemu vodstvu. Mogoče je namreč, da je pri delu Nikole Damjanića za javno RTV in sklepanja poslov z Ninamedijo, prišlo do zlorabe zakona o RTV Slovenija, ki ima kar nekaj značilnosti politične korupcije.

Damjanić je bil zastopnik (izbran na njihov predlog v DZ) Jankovićeve Pozitivne Slovenije (PS) v programskem svetu RTVS, njegova agencija pa je tam dobila posle. Kot lastnik in direktor se je umaknil in skril, a…

Je Damjanićeva ali Jankovićeva?

Da Ninamediji značilno odstopajo deleži LMŠ in tudi SD navzgor, kaže grafika, kjer so na začetku rezultati volitev. Prikazani so podatki za volitve in zadnje mesece za šest strank, s klikom lahko grafiko povečate:

Še posebej previden je treba biti, ker smo bili tudi v začetku lanskega leta priča podobnemu nihanju in visokim rezultatom za LMŠ in SD, volitve so se pa razpletle povsem drugače in je bila daleč pred obema SDS Janeza Janše. In to na treh volitvah zapored.

Čez vikend pa smo izvedeli še za nenavadnost. Iz stranke Dobra država Bojana Dobovška so namreč opozorili, da jim je nekdanji lastnik in nekdanji direktor Ninamedie Nikola Damjanić napovedal tožbo, če bodo še javno govorili, da Ninamedia ne bi smela izvajati raziskav za javno TV, ker ni članica mednarodnega združenja ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research).

Članica ESOMAR-ja je Ninamedia Srbija, ki pa z našo Ninamedio menda nima nič.

Dejansko je Damjanić spet lastnik, kažejo javne evidenca, slovenske Ninamedie. Od julija. Preko hrvaškega podjetja Dolon.

V ozadju in največji financer: Janković

To postavlja podjetje Ninamedio v težave, v še večje pa javno RTV, kjer je bil Damjanić član nadzornega sveta RTV do leta 2009, decembra leta 2013 pa je postal zastopnik Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića v programskem svetu RTV Slovenija. Do srede leta 2015 pa je bil tudi direktor in lastnik Ninamedie. Takrat je POPTV odpovedal sodelovanje Ninamedii, pogodbo o sodelovanju pa je sklenila javna RTV. Zakon, takšne posle programskih svetnikov, da bi onemogočil korupcijo, poskuša onemogočiti na tak način:

Če svetnik opravlja nezdružljivo delo izgubi sedež.

Pogodbo s podjetjem, ki ga je pred tem vodil programski svetnik, ki je zastopal Jankovićevo PS Damjanić, je javni zavod RTVS sklenil v času direktorja Marka Fillija.

Filli tega ni mogel spregledati. Sredi leta 2015 so bili tudi zelo veliki zapleti, ker je bila za direktorico izvoljena Nataša Pirc Musar, ki ji pa oblasti na RTVS ni uspelo prevzeti. Vsak glas je bil pomemben.

Tudi Damjanićev.

Zdi se, da se je Damjanić takrat samo formalno umaknil iz lastništva in vodenja Ninamedie, ker bi bilo sicer sodelovanje Ninamedie s TV Slovenija povsem očitna kršitev zakona. Koruptivno.

Informacija, da se zdaj spet oglaša zanje in da je medtem spet postal lastnik, pa kaže, da je šlo za izigravanje, da bi lahko sklenil posel z javno RTV.

Povrhu pa je zdaj položaj tak, da javna TVS, z denarjem vseh državljanov, objavlja raziskave javnega mnenja o strankah agencije, katere lastnik je nekdanji zastopnik stranke PS Zorana Jankovića (izvoljen v DZ na predlog ta stranke) v programskem svetu RTV.

Da druge stranke, denimo Dobovškova, trdijo, da je to nepošteno, je povsem normalno.

Res je. Sramotno celo za javni zavod RTV.

Ninamedia je zadnja leta zelo odvisna od politike, njihove rezultate objavljajo še Dnevnik, Večer in Mladina.

Večina prihodkov Ninamedie je od države in to daleč največ od občine Ljubljana Zorana Jankovića:

Od leta 2015 Ninamedijo od državnih institucij daleč najbolj financira mestna občina Ljubljana Zorana Jankovića s podjetji, ki sodijo pod njo. Podatki so takšni:

Da je javna televizija sklenila pogodbo s podjetjem Jankovićevega svetnika, če se je ta le skril kot lastnik in direktor, je škandal. Sporno pa v vsakem primeru.

Videza nepristranskosti nikakor ni.

Primerjave med raziskavami javnega mnenja naredim tako, da pri vseh upoštevam le za stranke opredeljene volivce, kar omogoča primerjave tudi z deleži na volitvah. Podatki zadnjih rezultatov raziskav za POPTV in TVS so bili:

Kaj menite o dogajanju, lahko odgovorite v anketi:

Je prav, da javna TV objavlja rezultate meritev popularnosti strank agencije, ki je v lasti nekdanjega predstavnika PS Zorana Jankovića?

View Results

 Loading ...

Izvirni podatke, ki sem jih preračunaval, so dostopni na povezavi tukaj.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version