Site icon Spletni časopis

Vojska: Ermenčeva je umaknila pregon Škerbinca septembra

Na zgodbo, ki sem jo objavil včeraj, da je načelnica generalštaba slovenske vojske Alenka Ermenc propadla z ovadbo proti nekdanjemu poveljniku sil slovenske vojske generalu Mihi Škerbincu in da je bil primer končan, ker “naznanjene kaznivo dejanje nima znakov kaznivega dejanja,” so se danes odzvali iz slovenske vojske in pojasnili, da je generalmajorka Alenka Ermenc 10. septembra, torej pred dobrim mesecem, sama pisno umaknila predlog za kazenski pregon proti brigadirju Mihi Škerbincu.

Po mesecu dni smo izvedeli

Pred manj kot mesecem pa je sklep o zavrženju izdal še tožilec.

Mediji danes o tem poročajo, ker sem včeraj razkril, kako se je razpletlo in so novinarji začeli podrobneje preverjati.

Iz ministrstva so zapisali, da se je Ermenčeva

“za umik odločila po tehtnem premisleku, saj je ocenila, da bo to pripomoglo k dvigu ravni organizacijske kulture in izboljšanju medsebojnih odnosov”.

Iz obrambnega ministrstva so pojasnili, da z umikom predloga ni več pogojev za kazenski pregon državnega tožilca po prvem odstavku 161. člena Kazenskega zakonika) in je ta zaradi tega kazensko ovadbo zavrgel.

Kronološko so dogajanje povzeli tako:

“Sklep o zavrženju kazenskega pregona je državni tožilec izdal v ponedeljek, 23. septembra 2019. Načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc je Vojaški policiji podala predlog za kazenski pregon v petek, 17. maja 2019, ker naj bi osumljeni storil dejanje, ki lahko škoduje njenemu dobremu imenu (v zvezi s komentiranjem njenega zdravstvenega stanja).”

Ti datumi so pomembni. 13. maja je opozicijska SDS vložila interpelacijo proti ministru za obrambo Karlu Erjavcu z očitkom, da je zlorabil vojaško obveščevalno službo za preverjanje govoric, kaj je o zdravju Ermenčeve govoril sodelavcem in vojakom Škerbinc, da bi ga odstavil.

Ta preiskava ni ugotovila kaznivih dejanj, povrhu pa so nadzorniki obveščevalcev ugotovili, da jo je Erjavec odredil kar ustno, enako tudi šef obveščevalne službe, po oceni nadzornikov pa tudi mimo pravil.

S predlogom za kazenski pregon, ki ga je Ermenčeva sprožila po vložitvi interpelacije SDS v državnem zboru, je morebiti javno ustvarjala vtis, da je Škerbinc grešnik in s tem pomagala Erjavcu.

Po tem, ko je koalicija junija ubranila Erjavca in se je vse skupaj čez počitnice nekoliko pozabilo, pa je Ermenčeva ustavila postopek, ker na sodišču bi bila najbrž tudi precejšnja težava.

Zakoni razprav o pisanju medijev o zdravstvenem stanju Ermenčeve pač ne prepovedujejo ali omejujejo nikomur in takšne razprave niso žalitev ali kaj podobnega. Podatki o dogajanju pa so bili tudi pridobljeni na sporen način.

Celotno dogajanje medtem analizira komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki o vsem skupaj pripravlja poročilo za državni zbor

Pregon proti Požarju gre naprej

Proti novinarju Bojanu Požarju pa načelnica generalštaba ne namerava umakniti predloga za pregon, so še sporočili iz vojske. Požarja Ermenčeva toži, ker je po ugibanjih v medijih, zakaj je bila dalj časa na bolniških, Ermenčeva je takrat zavrnila podrobnejša pojasnjevanja, češ, da je to njena zasebna stvar, objavil:

Po naših informacijah iz virov znotraj Slovenske vojske se je namreč generalmajorka 12 dni zdravila v ljubljanski Univerzitetni psihiatrični kliniki (Ljubljana – Polje), kamor naj bi jo pripeljali zaradi “zloma”.

Požarju je zaradi te ovadbe moral avgusta na zaslišanje na policijo. Tam policistom, na zaslišanje je prišel z odvetnikom Francijem Matozom, ni povedal nič, je pa v dokumentih policije opazil, da ga Ermenčeva ni ovadila policiji, ovadba je šla vojaški obveščevalni službi, kar je nenavadno, ker Požar ni general ali vojak. Kot, denimo, Škerbinc. Ali bo tožilstvo po policijskem zaslišanju Požarja nadaljevalo postopek, Požar še ne ve.

Na posnetku je načelnica generalštaba:

Generalmajorka Alenka Ermenc Foto: DZ
Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version