Spletni časopis

Knez: Accetto ni zavajal, pozivi k odstopu neutemeljeni

(Last Updated On: 26/10/2019)

Na zgodbo Bojana Požarja, ki je podpredsedniku ustavnega sodišča Mateju Accettu očital, da je drugim sodnikom, ko so odločali, ali ga izločiti iz odločanja o sporih o referendumu o drugem tiru, prikril, da je tajno sodeloval z Mirom Cerarjem in Milanom Brglezom pri nastajanju programa SMC, Požar je predstavil tudi tajna dopisovanja o tem, se je z obvestilom na spletni strani ustavnega sodišča odzval predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez.

Da je ravnal nepošteno je Knezu ob Požarju včeraj v ločenem mnenju ob razveljavitvi dela zakona o tujcih očital tudi sodnik Klemen Jaklič.

V Spletnem časopisu pa sem objavil zelo kritične odziv nekdanjega ustavnega sodnika, da bi, če je res prikrival, moral Accetto takoj odstopiti zaradi zlorabe položaja. Več lahko preberete tu: Burno zaradi Accettovega nepoštenega prikrivanja sodelovanja s SMC .

Odziv predsednika ustavnega sodišča, ker je prav, da javnost pozna vse plati medalje, objavljam v celoti.

Tako je zapisal Knez:

“Vloga sodnika dr. Accetta v času pred ustanovitvijo stranke SMC je bila na podlagi identičnih očitkov, kot se tokrat pojavljajo v nekaterih medijih, v preteklih letih že večkrat predmet presoje pred Ustavnim sodiščem; prvič v zadevi U-I-191/17 (Drugi tir), nazadnje pa v zadevi U-I-59/17 (Presoja ZTuj-2, ločeno mnenje sodnika Jakliča). Sodniki so vselej večinsko presodili, da razlogov za izločitev ni.
Sodnik dr. Accetto drugih sodnikov in sodnic ni zavajal; njegova pojasnila so bila jasna in izčrpna. Javna diskreditacija sodnika ni sprejemljiva; pozivi k odstopu niso utemeljeni.”

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
Exit mobile version