Spletni časopis

Še večji polom Bratuškove v EU kampanji kot Brščiča

(Last Updated On: 08/02/2020)

Rekordno metanje denarja v prazno je s 76.101 evrov težko kampanjo z objavo poročila na Ajpesu za SAB Alenke Bratušek priznal Jernej Pavlič. Porabili so več kot LMŠ Marjana Šarca, ki je dobil dva evropska poslanca. Kampanja SAB, stranka je ostala daleč pod pragom in brez evropskih poslancev, je bila celo manj učinkovita od kampanje nove stranke Dom Bernarda Brščiča po vloženem denarju in številu volivcev za stranko.

Podatki za vse stranke, katerih poročila o kampanjah so že objavljena, so takšni:

Poročila strank SDS in SLS, SD, Levice in SMC še niso objavljena. Je pa že jasno, da bo kampanja SAB obveljala za eno največjih katastrof tokratnih volitev. Prehiti jih lahko le še SMC, ki jo po odstopu Mira Cerarja po že tretjem volilnem porazu zapored, vodi Zdravko Počivalšek.

Po poročilu SAB jim za kampanjo nihče ni podaril večje vsote denarja, vse stroške pa so poravnali tako, da so na poseben volilni račun nakazali denar iz rednega računa stranke, na katerega prihajajo dotacije države in občin za redno delovanje.

Podatki o slabi učinkovitosti kampanje SAB kažejo, da ta stranka za volivce preprosto ni bila privlačna, kar je bil najbrž tudi razlog, da premier Marjan Šarec pred volitvami z njimi in SMC, ki je na volitvah podobno ali celo še bolj pogrnila, ni sestavil koalicije.

Prejšnje voltive: Janković največji poraženec

Na evropskih volitvah pred petimi leti je bila največja katastrofa kampanja PS Zorana Jankovića, ki je za kampanjo takrat porabil 123.997 evrov in s tem prepričal 6,6 odstotka volivcev (ali 26.649). Listo PS, stranka je takrat zaradi spora med Jankovićem in Bratuškovo, kdo bo šef, ravno razpadala, je vodil Jože Mencinger. Listo SAB, ki jo je vodila Angelika Mlinar, ki je za kampanjo porabila 76.101 evrov, je letos prepričala 4,02 odstotka volivcev ali 19.369.

Pred petimi leti se je po doseženih deležih in denarju razpletlo tako:

Celotno poročilo o kampanji SAB lahko preberete na povezavi:

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
Exit mobile version