Site icon Spletni časopis

Medijski boj za kršenje ustave ministrice za NOB Alenke Bratušek


Z ministrstva za infrastrukturo so nas čez vikend opozorili, da je njihova ministrica govornica na prireditvi Zveze Borcev na Čreti. In to v imenu ministrstva, ki bi moralo skrbeti za vrtanje tunela Karavanke in za 2tir.

Že pred tem smo opazili, da je Stranka Alenke Bratušek (SAB) začela zbirati podpise za posvetovalni referendum z ljudstvom, ali bi vlada še kršila ustavo, ki jo že tri leta ob O.Š. Alojzija Šuštarja.

Zbiranje podpisov za referendum je podoben nateg kot angažiranje infrastrukturne ministrice za obrambo vrednot NOB, česar doslej ni bilo v opisu del ministrstva, ki ga vodi Bratuškova.

Bratuškova danes prevzema še ministrstvo brez listnice za kohezijo po odstopu Iztoka Puriča.

Zveni pa zanimivo, če bi Šarec še NOB dodal opisu ministrstva za infrastrukturo Bratuškove. Dobili bi ministrstvo za infrastrukturo in tradicije NOB.

Tega se še iz prejšnjega sistema ne spomnim, da bi bilo med vladnimi posli.

Manjkalo bi le še ministrstvo za prikrivanje povojnih množičnih umorov.

Da bo zbirala podpise za neobvezujoč posvet z ljudstvom, je stranka AB napovedala že julija, ko je v državnem zboru po vetu državnega sveta propadel očitno neustavni zakon vlade Marjana Šarca, da bi za šolanje otrok na osnovni šoli Alojzija Šuštarja namenili manj denarja.

Ustavno sodišče je že pred leti presodilo, da morajo dati več. Referendum SAB predlaga, da vladajočim še naprej ne bi bilo treba spoštovati sodbe ustavnega sodišča.

A tega z referendumom, za katerega SAB zbira podpise in kar nekritično propagira del medijev, nikakor ni mogoče doseči. Kot ceste in železnice ne bodo nič boljše, ker Bratuškova trati denar ministrstva za potovanja na proslave NOB.

Če bi šla na prireditev Zveze borcev, ki je bila kot varuh revolucije v prejšnjem sistemu ena od zapovedanih družbenopolitičnih organizacij s predstavniki v skupščinah na vseh ravneh, kot šefica SAB ali zasebno, me ne bi nič motilo.

Vlada, ki jih financira, pa jim danes menda več ni podrejena? Ali že spet? Koliko denarja dobijo le od ministrstva za obrambo različne veteranske organizacije, največ zveza borcev, kaže preglednica:

Zveza borcev financiranje

Se sme zamolčati bralcem?

Da bom natančen: o tem, da bodo s podpisi za posvetovalni referendum ljudje vplivali na spremembo ustave, mediji povsem naravnost in namerno lažejo po sporočilih stranke SAB. V uredništvih so pravno izobraženi novinarji, ki imajo tudi urednike, ki bi morali poznati vsaj osnove ustavne ureditve države.

Njihovo ravnanje, ko ob poročanju ljudem prikrivajo kakšna je pravna ureditev, kaže, da podpirajo nespoštovanje sodbe ustavnega sodišča in sodelujejo v kampanji majhne vladne stranke za kršitev, ki je na ta način ni mogoče doseči.

Sodišče se samo pred populističnimi politiki in pristranskimi novinarji, ki delajo za te politike, ne more braniti. Prav je, da javnost vsaj izve.

Tako v kampanji SAB za kršitev ustavne ureditve sodelujejo na portalu javne RTV, ki ga financiramo vsi državljani in bi moral delati po najvišjih profesionalnih standardih, so pa ravnali povsem nekritično:

Tako pa je podobno reklamno za SAB za kršenje načel pravne države poročal Večer:

Oba članka kot avtorja navajata državno tiskovno agencijo, ki je v državni lasti in jo torej upravlja vlada. Vlada, ki že leta krši sodbo ustavnega sodišča, to kršitev reklamira preko medijev, katerih lastnik je in jih obvladuje.

Podpisi volivcev za neobvezno anketo med ljudstvom, ki bo stala štiri milijone evrov, ne bodo nič vplivali na razpis posvetovalnega referenduma. Podpisi so pomembni pri zakonodajnem referendumu. Pri posvetovalnem referendumu odloča večina v državnem zboru, podpisi volivcev pa so povsem nepomembni. Tratenje časa.

SAB mora prepričati poslance drugih vladnih strank, da referendum, ki politikov ne bo obvezoval, izglasujejo in da zanj porabijo štiri milijone evrov. Potrebna je večina poslancev in ne podpisi volivcev. Položaj je povsem enak kot pri kakšni proračunski postavki. Da majhna vladna stranka zbira podpise državljanov za referendum, da bi v proračunu, ki ga bo vlada predlagala državnemu zboru, za to ali ono stvar nameni nekaj sto tisoč evrov več denarja, je ceneno nabiranje političnih točk in norčevanje iz ljudi, ki dajejo podpise v dobri veri, da se bo zaradi podpisov karkoli res zgodilo.

Referendumsko spreminjanje ustave

Dodatna manipulacija je, da SAB zbira podpise za posvetovalni referendum za spremembo ustave in za kršitev sodbe ustavnega sodišča. Z referendumom ni mogoče spreminjati ustave, spremembo lahko ljudje le onemogočijo. Povrhu za takšno spremembo ustave v tem mandatu niti teoretično ni mogoče doseči večine. Na referendumu pa tudi ni mogoče razveljaviti sodbe ustavnega sodišča.

Ker ustava in ustavno sodišče varujeta človekove pravice, je ravnanje SAB še posebej nevarno.

Se bo spomnil še kdo na kakšnem drugem področju poseči in zradirati manjšine. Kot je Adolf Hitler nekoč, denimo.

Ko nemogoče stvari počne stranka, ki je uradni partner vladne koalicije, je to za javnost pomembna informacija. Če to pomembni mediji zamolčijo, s tem sodelujejo v kampanji te majhne stranke.

Na posnetku je ob Alenki Bratušek vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki je v prejšnjem mandatu predlagal spremembo ustave, za katero zdaj podpise zbira Bratuškova, a mu zanjo takrat ni uspelo pridobiti večine.

Od zadnjih volitev za takšno spremembo, ki jo z zbiranjem podpisov za posvetovalni referendum skuša zdaj doseči SAB, ni niti teoretične možnosti, ker imata SDS in NSi več kot tretjino vseh poslancev v DZ:

Han s postopkom brez možnosti za uspeh v tem mandatu na trati časa drugih poslancev, skupnost in medijev.

Ga pa Bratuškova in lep del medijev v državni lasti ali paradržavni lasti.

Tako so nas z ministrstva čez vikend seznanili, da pa Bratuškova ne trati le časa, tudi z javnim denarjem je podobno, ko kot ministrica hodi na prireditve, ki nimajo nobene povezave z njenim ministrskim delom:

Kakšno je vaše mnenje o nastopu ministrice, lahko odgovorite v anketi:

Je prav, da je Alenka Bratušek v imenu ministrstva za infrastrukturo glavni govornik na prireditvah Zveze borcev?

 Loading ...
Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version