1

EU sedež Ljudmile Novak je NSi stal 106.000 evrov

Kampanja za izvolitev Ljudmile Novak za evropsko poslanko je NSi Mateja Tonina stala dobrih sto tisoč evrov. Porabili so krepko več kot LMŠ Marjana Šarca, ki je na evropskih volitvah dobila dva poslanca Ireno Jovevo in Klemna Grošlja. Za kampanjo za izvolitev obeh je LMŠ porabila dobrih 72.000 evrov. Da kampanja NSi v primerjavi z LMŠ ni bila zelo učinkovita kaže poročilo, ki ga je včeraj objavil Ajpes, podpisal pa ga je Robert Ilc. Da so primerjave relativne pa pokaže primerjava, da je na evropski ravni NSi dosegla boljši rezultat kot na volitvah v DZ lani in je bil ta mandat s tega vidika celo presenečenje. Krepko je prehitela Levico in SMC. Za kampanjo NSi je sedem tisoč evrov prispeval Alojz Peterle, po dva tisoč evrov pa Ljudmila Novak in Martin Nahtigal. Stranka je iz rednega računa primaknila 91.468 evrov.

Slabše kot pred petimi leti

NSi je tokrat porabila nekaj manj kot pred petimi leti, takrat so skupaj s SLS v kampanjo investirali 129.386 evrov, a dobili dva evropska poslanca. Izvoljena sta bila Lojze Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS). EU Kampanja je bila letos, če upoštevamo število izvoljenih, krepko manj uspešna. Pregled uspešnosti kampanj za vse stranke, ki so po letošnjih EU volitvah že objavili poročila o ceni (s klikom lahko sliko povečate), je takšen:

Poročili na volitvah najuspešnejših SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana še nista objavljeni. Doslej je bila, če preračunamo vložen denar in število volvicev največji udarec v prazno kampanja stranke Dom Bernarda Brščiča.

Kakšne so bile cene kampanje pred petimi leti, ko je najbolj v prazno udarila PS Zorana Jankoviča, kaže grafika:

Pred petimi leti nobena kampanja za dobljenega poslanca ni stala več kot sto tisoč evrov. Vsota tokrat za Novakovo je s tega vidika precej izstopajoča.

Celotno poročilo NSi si lahko preberete s klikom na povezavo:

EU kampanja NSi 2019
Poročilo o EU kampanji NSi 2019