Site icon Spletni časopis

Židan: Pravo mora DZ spoštovati tudi ob Kanglerju

Predsednik državnega zbora Dejan Židan (SD) je predsednika mandatno volilne komisije Ivana Hršaka s posebnim pismom opozoril, da ne sme kršiti poslovnika in da mora njegova komisija do četrtka, ko bo državni zbor odločal o mandatnih vprašanjih, predlagati sestavo preiskovalne komisijo za primer Kangler, da bi se preiskava lahko začela.

Celotno pismo, v katerem Židan Ivana Hršaka opozarja, kakšen je pravni red, objavljam na koncu članka. Iz DeSUSa so se na Židanovo pismo, ko sem jih prosil za pojasnilo, odzvali, da bo Hršak za jutri zjutraj ponovno sklical sejo mandatno volilne komisije. Slišati pa je iz koalicijskih vrst, da je precej verjetno, da pri delu te preskovalke vladen stranke ne bodo pripravljene sodelovati, niti glasovati zanjo in se bo zaplet najbrž le ponovil.

Kršitev predlagala Heferlejeva

Članek o tem, kako Heferleva predlaga kršitev pravnega reda, da bi onemogočila preiskavo primera Kangler

Kakšne je ureditev, so Hršak in koalicijska večina v mandatno volilni komisiji vedeli že prejšnji teden, ko so na predlog podpredsednice državnega zbora Tine Heferle (LMŠ) odločili, da bodo kršili pravno ureditev in s preložitvijo odločanje o kandidatih prisilili državni zbor, da ne bo imenoval preiskovalne komisije v skrajnem roku, ki ga določa poslovnik o preiskovalnih komisijah.

Heferlejeva je kot razlog navedla, da je generalni državni tožilec Drago Šketa, delo tožilcev in Škete namerava ta komisija preverjati, sprožil spor pred ustavnim sodiščem o pravici DZ do preiskovanja njegovega dela in predlagal začasno zadržanje. A ustavno sodišče doslej ni zadržalo veljave pravne ureditve, po kateri preiskava, če jo zahteva državni svet ali skupina najmanj 30 poslancev, mora biti.

Več o tem si lahko preberete v povezanem članku tukaj.

Krivec: Zloraba!

Na začetku seje državnega zbora po poskusu miniranja pravnega reda je v ponedeljek vodja poslanske skupine SDS Daniel Krivec protestiral proti kršitvi tako:

“Takšen sklep je v jasnem nasprotju z drugim odstavkom 5. člena Poslovnika parlamentarne preiskave, ki določa, da mora biti komisija imenovana najkasneje na prvi naslednji seji Državnega zbora, torej na tej seji. Za takšen sklep ni nikakršne podlage v zakonu ali kateremkoli poslovniku in gre za zlorabo pristojnosti, ki jih ima Mandatno-volilna komisija, z namenom, da se onemogoči preiskovanje namernih in politično motiviranih kršitev človekovih pravic, s strani državnih organov. Sestava preiskovalne komisije mora biti določena najkasneje na tej seji Državnega zbora, vendar te točke ni na dnevnem redu. Delo preiskovalne komisije ni vezano na odločanje o vsebini pred Ustavnim sodiščem, saj je Državni zbor vsebino že potrdil na prejšnji seji, neustavnost pa ji neutemeljeno očitajo tisti, ki so osumljeni kršitev oziroma kršenja človekovih pravic. Ker je bil predlagan sklep MVK nezakonit in nezakonito izglasovan pri oddanem primeru za očitno onemogočanje parlamentarne preiskave, ki je posebej varovana v slovenski Ustavi in predstavlja parlamentarni nadzor nad zlorabami političnih funkcij in drugih vej oblasti. MVK bi morala sprejeti zakonit sklep in spoštovati rok, določen v Poslovniku, ne pa ovirati dela preiskovalne komisije s tem. Zato v skladu z 69. členom Poslovnika predlagam, da se seja Državnega zbora Republike Slovenije prekine in se skliče Mandatno-volilna komisija, ki bo zagotovila, da se bo v skladu s skrajnim rokom, določenim v Poslovniku o parlamentarni preiskavi, imenovalo člane preiskovalne komisije in s tem zagotovilo zakonitost dela preiskovalne komisije. ker menijo, da je preiskovanje ravnanja tožilcev in sodnikov v primeru propadlih kazenskih postopkov proti Francu Kanglerju sporno.”

Židan mu je odgovoril, da bo državni zbor odločal v četrtek in da mora mandatno volilna komisija do takrat predlagati člane preiskovalne komisije in zato prekinitev seje zbora v ponedeljek še ni potrebna.

Na obveznost spoštovati pravni red je po tem Židan pisno opozoril predsednika MVK Hršaka.

Hršak pa zajutri sklical novo sejo mandatno volilne komisije, ki lahko popravi napako.

Celotno Židanovo pismo lahko preberete tukaj:

Na posnetku z roko na obrazu je predsednik MVK Ivan Hršak med sejo DZ:

Predsednik mandatno volilne komisije Ivan Hršak (DeSUS) Foto: DZ/Matija Sušnik
Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version