Spletni časopis

Nore razlike: Po POPTV SDS tik za LMŠ, koalicija šibka, po TVS čisto drugače

(Last Updated On: 03/10/2019)

Po raziskavi Mediane, rezultate je včeraj objavil POPTV, ima LMŠ Marjana Šarca kar za petino nižjo podporo kot po Ninamedii za TVS teden prej, podobno je nižje tudi SD Dejana Židana. SDS Janeza Janše pa se je okrepila. Razlike tudi pri SDS niso majhne. Delež SDS je na POPTV skoraj desetino večji kot po TVS.

Ni napaka meritev, značilno je!

Velikanske pa so razlike tudi nižje. Po POPTV je delež SNS Zmaga Jelinčiča kar za 57,2 odstotka višji kot po TVS, NSi Mateja Tonina za 28,4 odstotka in Levice Luke Meseca za 23,8 odstotkov.

V šali bi lahko rekli, da je Zmagu Jelinčiču izredno koristilo, ker ga je zaradi mlajšega zapustila soproga Monika in je zdaj žalosten. A v resnici te razlike v deležih ne kažejo najbolj sprememb v javnem mnenju. Bolj so značilnost meritev, ki so vsakič podobno “nagnjene”.

V Spletnem časopisu deleže, ki jih prikazujejo televizije, preračunam tako, da upoštevam le volivce, ki so se opredelili za stranke, kar omogoča primerljivost med raziskavami in z volitvami. Primerjava med zadnjima raziskavama TVS in POPTV s preračunom, ki pokaže velikanske razlike v odstotkih, prikazanih pa je šest strank, je takšna:

Bolj dolgoročen pregled v katerem na začetku prikazujem tudi rezultate zadnjih treh volitev, ko smo volili stranke, na vseh je bila relativni zmagovalec SDS Janeza Janše, pokaže, da so razlike med rezultati POPTV in TVS precej značilne in so v največjem delu torej posledica načina merjenja in ne spreminjanja javnega mnenja.

Po TVS ima koalicija večino, po POPTV ne

Ninamedia, to kažejo bolj dolgoročni podatki, praviloma ugotovi krepko prednost LMŠ pred SDS in šibko SNS, Mediana pa precej manjšo. Zanimivo je, da se je tokrat zamenjal vrstni red na tretjem mestu.

Levica Luke Meseca je prehitela SD Dejana Židana:

Deleže krepko nad SDS so raziskave za LMŠ in občasno celo SD kazale tudi v začetku lanskega leta, a se volitve poslancev potem niti malo niso razpletle v to smer.

Meritev za POPTV kaže že katastrofalno slab rezultat SMC, ki ga je od Mira Cerarja čez vikend prevzel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Prehitevajo SMC po podpori ljudi Zeleni Slovenije, Dobra država in Pirati, ki sploh nimajo poslancev.

Stranko tokrat v grafikah še pripisujem Cerarju, ker je meritev nastala pred menjavo na vrhu.

Zanimiva je tudi primerjava, kako po TVS in po POPTV v seštevku kaže strankam, ki vodijo manjšinsko vlado. Po POPTV se zadnje mesece praviloma pet vladnih strank, ki imajo ministre v vladi Marjana Šarca, v seštevku odrežejo krepko slabše kot po TVS, tudi tu so razlike krepke in pomembne.

Po TVS ima pet strank podporo večine volivcev, po POPTV je nima:

Dejansko ima pet strank, ki na volitvah lani ni volila večina volivcev, v zadnjem letu večino v državnem zboru, ki jim jo zagotavlja pogodbeni koalicijski partner v opoziciji Levica Luke Mesece. Ta vedno, kadar je to nujno, glasuje za vlado. Če ni nujno, se ta stranka vzdrži. Občasno pa se dela, da naredi vtis na mediji in volivce, da je prava opozicijska stranka.

Celovita primerjava rezultatov včeraj na POPTV, ko je SDS skoraj ujela LMŠ in rezultatov pred tednom na TVS, ko je bila LMŠ daleč pred SDS, je takšna:

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
(Visited 2.622 times, 1 visits today)
Exit mobile version